Annons

Nanoform signs GMP agreement and achieves near-term business target

Insider information

Nanoform Finland Plc

November 15, 2021

05:05 p.m. Finnish time / 04:05 p.m. Swedish time

Nanoform signs GMP agreement and achieves near-term business target

Helsinki, Finland - Nanoform, an innovative nanoparticle medicine enabling company, today announced it has signed an agreement to manufacture GMP (Good Manufacturing Practice) nanoformed material for a European headquartered international company. This follows the Letter of Intent (LOI), signed between the parties in June 2021, to nanoform and develop, manufacture, and commercialize an improved version of a current blockbuster drug.

In Q3 Nanoform signed 6 new customer non-GMP projects, taking the total for the first nine months of 2021 to 14 signed customer non-GMP projects (10 in 2020, 2 in 2019). Nanoform has now achieved its near-term business target of “At least 12 new non-GMP customer projects and at least one new GMP customer project in 2021”. The company has therefore achieved all near-term business targets for 2021.

The value of the GMP and non-GMP projects are according to Nanoforms guided business model, €0.5m to €10m per GMP project and €0.05m to €0.5m per non-GMP project. The announced GMP agreement is for early clinical development and therefore in the lower end of the company GMP guidance range. The final contractual terms for commercialization will be negotiated as the project progresses.

Professor Edward Hæggström, CEO of Nanoform, commented: “Following our clinical results earlier this year, Nanoform now enters its next growth phase; manufacture of nanoformed clinical grade API’s (Active Pharmaceutical Ingredients) for our customers and partners. Our manufacturing expansion is on track and in the coming years we’ll have additional GMP lines in place, catering to our customers’ growing needs for nanoformed API’s”.

The information in the press release is information that Nanoform is obliged to make public pursuant to the EU Market Abuse Regulation. The information was sent for publication, through the agency of the contact persons set out above, on November 15, 2021, at 05:05 p.m. Finnish time / 04:05 p.m. Swedish time.

For further information, please contact:

Albert Hæggström, CFO

albert.haeggstrom@nanoform.com / +358 29 370 0150

For investor relations queries, please contact:

Henri von Haartman, Director of Investor Relations

hvh@nanoform.com / +46 7686 650 11

About Nanoform

Nanoform is an innovative nanoparticle medicine enabling company. Nanoform works together with pharma and biotech partners globally to provide hope for patients in developing new and improved medicines utilizing Nanoform’s platform technologies. The company focuses on reducing clinical attrition and on enhancing drug molecules’ performance through its nanoforming technologies and formulation services. Nanoform’s capabilities include GMP manufacturing, and its services span the small to large molecule development space with a focus on solving key issues in drug solubility and bioavailability and on enabling novel drug delivery applications. Nanoform’s shares are listed on the Premier-segment of Nasdaq First North Growth Market in Helsinki (ticker: NANOFH) and Stockholm (ticker: NANOFS). Certified Adviser: Danske Bank A/S, Finland Branch, +358 40 744 1900. For more information, please visit www.nanoform.com.

Forward-Looking Statements

This press release contains forward-looking statements, including, without limitation, statements regarding Nanoform’s strategy, business plans and focus. The words may,” “will,” “could,” “would,” “should,” “expect,” “plan,” “anticipate,” “intend,” believe,” “estimate,” “predict,” “project,” “potential,” “continue,” “target” and similar expressions are intended to identify forward-looking statements, although not all forward-looking statements contain these identifying words. Any forward-looking statements in this press release are based on management’s current expectations and beliefs and are subject to a number of risks, uncertainties and important factors that may cause actual events or results to differ materially from those expressed or implied by any forward-looking statements contained in this press release, including, without limitation, any related to Nanoform’s business, operations, clinical trials, supply chain, strategy, goals and anticipated timelines, competition from other companies, and other risks specified in Nanoform’s prospectus published (on May 22, 2020) in connection with Nanoform’s initial public offering (the “Prospectus”) under “Risk Factors” and in our other filings or documents furnished to the Finnish Financial Supervisory Authority in connection with the Prospectus. Nanoform cautions you not to place undue reliance on any forward-looking statements, which speak only as of the date they are made. Nanoform disclaims any obligation to publicly update or revise any such statements to reflect any change in expectations or in events, conditions or circumstances on which any such statements may be based, or that may affect the likelihood that actual results will differ from those set forth in the forward-looking statements. Any forward-looking statements contained in this press release represent Nanoform’s views only as of the date hereof and should not be relied upon as representing its views as of any subsequent date.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från EKNAnnons

Så gör du en perfekt låneansökan – enligt banken

Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB.
Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB.

I tuffa tider behöver företag ofta extra finansiering – samtidigt kan det vara svårare att få lån. Men du kan förbättra dina chanser att få finansieringen som ditt företag behöver. Här ger Fredrik Josefsson från SEB sina fyra tips för hur du ska förbereda din låneansökan och ditt möte med banken.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din exportaffär

Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB. Som initiativtagare till SEB:s tillväxthub Greenhouse har han sett 5 000 svenska företag växa och han vet därför vilken roll extern finansiering spelar i företagens utveckling. Men hur säkrar man som företagare den så viktiga finansieringen från banken? Fredrik Josefsson säger att den enskilt viktigaste faktorn för huruvida ett lån beviljas – oavsett marknadsklimat – är återbetalningsförmågan.

– Att vi ser att lånet kan betalas tillbaka är det som fäller avgörandet. Det gäller oavsett det allmänna marknadsläget, men i oroliga tider som dessa är det ännu viktigare.

För att visa på god återbetalningsförmåga gäller det att noga förbereda er låneansökan och mötet med banken. Här är Fredrik Josefssons fyra tips för hur du får banken att säga ja.

1. Räkna, resonera och prognosticera

Att visa på starka finanser är viktigt i mötet med banken. I det ingår att kunna resonera kring frågor som hur stabil er bransch eller verksamhet är i oroliga tider, hur trygg företagets kundbas är och hur kundernas köpbeteende kan påverkas av stigande priser. Visa detta i olika prognoser.

– Kassaflöden, balansräkning, orderingång, tillväxt – det finns en rad prognoser som banken vill se när vi tittar på en låneansökan. Vill du imponera på oss är mitt tips att ta höjd för olika händelseutvecklingar. Visa upp både en konservativ och en realistisk prognos, säger Fredrik Josefsson.

2. Visa på kostnadskontroll

Enligt Fredrik Josefsson är det viktigt att kommunicera att företaget förstår det nuvarande marknadsläget. Just nu är det synonymt med att visa på god kostnadskontroll.

– Vi vill gärna se att det finns flexibilitet och att ni har möjlighet att snabbt skala ned vid behov. Även här är det bra att presentera olika scenarier. Vad händer till exempel med era marginaler om en leverantör höjer sina priser och vilka alternativa lösningar har ni då? Kan ni till exempel outsourca vissa tjänster om det behövs och därmed sänka era fasta kostnader så är det bra att lyfta.

3. Minska finansieringsbehovet och bankens risk

Genom olika metoder kan företag minska både sina finansieringsbehov och den risk som banken tar på sig när den lånar ut pengar till företaget. Båda åtgärderna gör det lättare att få finansieringen i hamn.

För att minska ert finansieringsbehov kan ni exempelvis försöka sänka era kostnader eller öka användningen av förskottsbetalningar inom verksamheten. För att minska bankens risk kan ni ta in en aktör som Exportkreditnämnden, EKN, i en affär som har koppling till export.

– Eftersom EKN kan dela risk med oss på banken så gör deras medverkan det lättare för oss att säga ja. Dessutom är ett samarbete med EKN ännu ett tecken på att företaget verkligen tänker till och har kontroll på situationen, säger Fredrik Josefsson.

4. Låt företagsrådgivaren vara rådgivare

Inte alla företag ser bankens företagsrådgivare som en faktisk rådgivare, och det kan vara en miss i sig. Bankens rådgivning innebär en fördjupad kontakt som ger företaget värdefulla insikter om banken och vice versa.

– Vi uppmuntrar till dialog, särskilt nu. Dialogen är viktig för att vi ska förstå alla mjuka värden som finns i bolaget och det kan verkligen göra skillnad. I vår rådgivning kan vi också hantera saker som vi själva vet är viktiga för banken när det kommer till finansiering, säger Fredrik Josefsson.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera