Annons

Invest Talks: Emissionsaktuella Calmark (CALMA B) har rustat bolaget för intensifierad global expansion

Det svenska medicinteknikbolaget Calmark, som utvecklat en unik plattform för diagnostik av nyfödda barn befinner sig mitt i en intensiv global expansionsfas. Den 9 till 23 november genomför Calmark en företrädesemission som bidrar till att rusta bolaget för ökad produktions- och försäljningskapacitet som ska tillgodose den internationella efterfrågan på patientnära tester som kan underlätta diagnos för miljontals människor runtom i världen. Det berättar Anna Söderlund, vd på Calmark.

Berätta om Calmark och bolagets affärsidé

–Calmark grundades 2007. Vi har utvecklat en patenterad patientnära analysmetod (PNA) för nyfödda barn. Diagnosplattformen, som mäter biomarkörer för de vanligaste medicinska tillstånden hos nyfödda är det första i sitt slag i världen. Instrumentet kan förbättra hela vårdkedjan för patienterna, spara tid och kostnader inom vården och innebära avgörande skillnad i de delar av världen där sjukhuslaboratorium saknas. Vi har även utvecklat ett PNA-test för bedömning av allvarlighetsgrad för patienter med Covid-19. Testet hjälper sjukvårdspersonalen att snabbt identifiera de patienter som löper högst risk att bli svårt sjuka i Covid-19, vilket gör att de kan planera vården och genomföra medicinska insatser i tid.

Hur har er globala distribution och kommersialiseringsprocess utvecklats det senaste året?

–Vi har gått från att vara ett utvecklingsbolag till att vara ett säljande och producerande bolag. Vi har samarbetsavtal med distributörer av medicinska produkter i sexton länder. Vi har dessutom ett samarbete med VIA Global Health, som specialiserats sig på distribution av medicintekniska produkter i ett stort antal låg- och medelinkomstländer. Vi siktar nu på att intensifiera distributionen av vår neoprodukt i Kina och vår Covid-19 produkt i Indien, två av världens mest befolkningsrika länder. Vi har bland annat etablerat ett kontor i Wuxi utanför Shanghai.

Ni har på senare tid genomfört strategiska investeringar i produktionskedjan och rustat organisationen för expansion genom att stärka ledningsteamet. Vad är bakgrunden till dessa investeringar?

–Vi befinner oss i en mycket expansiv fas med storskaliga lanseringar i länder som Jordanien, Egypten, Irak, Indien och Kina. Vi har därför investerat i en automatiserad produktionslina som sänker produktionskostnaderna med 75 procent och ger oss en tretton gånger högre produktionskapacitet. Vi har dessutom anställt många nya medarbetare på nyckelpositioner, vilket innebär att vi nu är organisatoriskt rustade för en fortsatt snabb expansion.

Vilka faktorer gör Calmark till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?

–Våra diagnostiska produkter grundar sig på mångårig forskning, och svarar upp till tydliga medicinska behov i stora delar av världen. Vi har kommit en bra bit på vår kommersialiseringsresa och gör oss nu redo att ta nästa stora kliv i bolagets utveckling genom att expandera vårt nätverk av globala distributörer runtom i världen. Vi har ett mycket meriterat lednings- och delägarteam med lång erfarenhet av att genomföra framgångsrika kommersialiseringsprocesser i medicintekniska bolag. Vi är dessutom ett bolag som verkligen lyckats nå våra delmål och levererat på de löften vi gett under de tre år vi varit noterade. Aktieägare som väljer att bli delägare i Calmark nu har förmånen att ta del av vår framtida tillväxtresa och dessutom bidra till att potentiellt rädda livet på miljontals människor runtom i världen.

Hur ser Carlmarks globala tillväxtpotential ut?

–Calmark är ett bolag med stor potential både för att kunna bli riktigt lönsamt och kunna göra verklig skillnad i världen med sina produkter, vilket är en fantastisk kombination. Patientnära tester är en marknad som befinner sig under en mycket stark tillväxt. Vi är nu ett globalt säljande bolag med en nischad produkt där konkurrensen är liten på världsmarknaden, samtidigt som produkten kan göra stor skillnad för sjukvården och patienterna, både ekonomiskt och humant.

Fakta: Calmark är ett medicintekniskt bolag som specialiserar sig inom utveckling av patientnära diagnostik riktade mot nyfödda barn. Tekniken utgår ifrån bolagets egenutvecklade plattform som används för analys de första veckorna efter födseln. Calmark grundades 2007. Bolagets aktier handlas på Spotlight StockMarket, kortnamn CALMA B. Calmark genomför en företrädesemission med teckningsperiod 9 till 23 november. Parallellt med emissionen har Gainbridge Capital valt att kliva in som ägare i Calmark via sin fond Gainbridge Novus Nordic, med fokus på direktinvesteringar i innovativa nordiska tillväxtbolag.

#investtalks #investorrelations #sektorhealthcare #calmab #calmark #investtalkscalmark

Skribent: Annika Wihlborg ⎮Invest Talks 
Filmproducent: Sokol Vjerdha ⎮Invest Talks 
Distribution: Dagens Industri Di.se
Projektledare: Andreas Hörlin⎮Invest Talks
Studio: Studio⎮Invest Talks Regeringsgatan 29, Stockholm
Om Invest Talks:
Invest Talks är en oberoende plattform för börsbolag, intressenter & aktieägare. Vi bevakar noterade och onoterade företag. Följ oss på LinkedIn eller vårt nyhetsrum på Cision. Distributionspartner: Dagens Industri.
Friskrivning från ansvar:
Vi tar inget ansvar för fullständighet i sponsrat innehåll, innehållet ska tolkas som marknadsföring och inte ses som en köprekommendation från oss. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. Med reservation för ev. produktions-, tryck- & färgfel.Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera