1515

SwedSec återkallar licenser för tre rådgivare

Disciplinnämnden har beslutat att återkalla licensen för tre rådgivare. I två av besluten rör det sig om omfattande brister vid bl.a. kreditgivning, ID-kontroll och kundkännedom och i det tredje ärendet har rådgivaren underlåtit att undersöka oklarheter i ett låneärende och inte uppdaterat kundkännedomsuppgifter, trots att han tidigare fått en varning från SwedSec för liknande överträdelser.

I det första beslutet, 2021:31, har rådgivaren vid kreditgivning enbart skött sina kundkontakter via e-post eller telefon utan att kunna kontrollera identitet eller göra kundkännedomskontroller. Han har beviljat krediter till närstående och lånat ut sitt personliga interna ID i syfte att låta kollegor utan behörighet verkställa värderingar i hans namn. Disciplinnämnden menar att rådgivaren allvarligt har åsidosatt sina skyldigheter i tjänsten och utsatt företaget för risk för kreditförluster, att utnyttjas för penningtvätt eller annan brottslighet och också riskerat att allvarligt skada förtroendet för företaget och för finansmarknaden i stort. Nämnden bedömer att rådgivaren inte verkar förmögen att ta till sig och följa företagets regler och att han därför inte är lämplig att inneha licens. 

Disciplinnämndens hela beslut i anonymiserad form finns att läsa här.

I det andra beslutet, 2021:33, har rådgivaren i ett stort antal kreditärenden bl.a. angett felaktiga inkomster och inte utrett och dokumenterat varifrån pengar till kontantinsatsen kommer ifrån. I ett ärende kom pengarna från ett högriskland. Rådgivaren har också haft kontakt med kunder enbart via e-post eller telefon och har alltså inte kunnat kontrollera identitet eller genomföra kundkännedom i enlighet med företagets regler. Rådgivaren har därutöver lämnat rätta svar för den årliga kunskapsuppdateringen, ÅKU, till en kollega. Nämnden anser att det rör sig om omfattande brister inom flera viktiga områden. Rådgivaren har relativt nyligen genomgått SwedSecs test för både rådgivare och bolånerådgivare. Han borde ha varit väl förtrogen med och uppdaterad om regelverken. Företagets utredning och rådgivarens egna uppgifter visar dock att han inte varit förmögen att ta till sig och följa externa och interna regler. Nämnden bedömer därför att rådgivaren inte är lämplig att inneha licens.

Disciplinnämndns hela beslut i anonymiserad form finns att läsa här.

Det tredje beslutet, 2021:36 rör en rådgivare som beviljat ett bolån utan att närmare kontrollera bl.a. oklarheter om säkerhet för lånet och utan att uppdatera kundkännedomsuppgifter för den aktuella kunden. Licenshavaren tilldelades i april 2020 en varning för liknande överträdelser och nämnden finner det anmärkningsvärt att licenshavaren inte kunnat ta till sig allvaret i detta och återkallar licensen.

Disciplinnämndens hela beslut i anonymiserad form finns att läsa här.

För ytterligare information kontakta: 
Teresa Isele, VD SwedSec Licensiering AB 
08-56 26 07 15 eller teresa@swedsec.se    

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder.

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här.

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter:

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen.

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen:

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten.

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen.

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys.

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här.

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?