1515

S2Medical AB (publ) har genom sitt helägda dotterbolag Curenc AB genomfört en patentansökan på en ny grupp av peptider med potential att revolutionera behandlingen av multiresistenta bakterier

S2Medical AB (publ) (”S2Medical” eller ”Bolaget”) har under en lång tid utvecklat metoder och produkter för sårläkning. Ett av de svåraste problemen för dessa behandlingar är att kontrollera infektioner, något som traditionellt har gjorts med antibakteriella material och antibiotika. 

Forskargruppen som S2Medical har samarbetat med inom detta projekt har under våren 2021 gjort stora framsteg med tillgångarna som S2Medical förvärvade genom köpet av Curenc, vilket nu lett fram till att en helt ny grupp av peptider har upptäckts. Forskargruppens tester av denna peptid visar att den inte bara är flera gånger billigare utan även mer effektiv mot bakterier än sin föregångare. Peptidgruppen är baserad på mer än 15års forskning och är det största genombrotten för forskningsgruppen. 

Forskarsgruppens resultat har visat att peptiden har en stark effekt på bakterier utan att kombineras med andra preparat men har likt sin föregångare en mycket stark synergistisk effekt på antibiotika, viket möjliggör både användandet av en mångfaldigt lägre dos antibiotika med bibehållen effekt, men även för äldre generationer av antibiotika, som inte längre fungerar, att återigen kunna användas för att bekämpa infektioner. 

Teknologin innehåller flera olika unika delar, såsom att bakterier inte tycks kunna utveckla resistens mot peptiden, samtidigt som molekylen är stabil och inte bryts ner lika snabbt i kroppen och därför har en mer långvarig effekt. Detta möjliggör användandet av peptiden för att förebygga infektioner utan att någon känd risk för resistensutveckling föreligger.

Antibiotikaresistens anses av WHO vara ett av de största hoten mot människans överlevnad samt beräknas år 2050, om inga framsteg görs, att orsaka 10 miljoner dödsfall och kosta över 100 000 miljarder USD per år. Idag är tjugo procent av alla dödsfall i världen relaterade till bakteriella infektioner, när det gäller barn är siffran fyra gånger högre. 

Patentet är framtaget och inskickat genom patentbyrån Bergenstråle.

”Potentialen är enorm och sträcker sig långt utanför sårinfektioner. Sammantaget är vi övertygade om att ett läkemedel baserat på teknologin som vi har ansökt patent om kommer att revolutionera både den förebyggande och den akuta behandlingen av många infektioner. Genom att tillsätta vår peptid lokalt och sedan ge traditionell antibiotika centralt är förutsättningarna goda för att slå ut omfattande infektioner med multiresistenta bakterier. Nu skall vi i rask takt initiera arbetet mot en fas 1 studie på människa, vilket omfattar cirka 1 år av prekliniskt arbete.” säger Bolagets CEO, Petter Sivlér


Denna information är sådan som S2Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2021-10-29 16:39 CET.

Kontaktuppgifter
Petter Sivlér – CEO, S2Medical AB (publ)
Telefon: +46 (0)8-70 000 50
E-post: petter.sivler@s2m.se


Certified Adviser
Vator Securities AB
Telefon +46 (0)8-580 065 99
Hemsida: www.vatorsec.se 
Epost: ca@vatorsec.seFöljande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?