1515

Sveaskogs åtgärder för hållbart skogsbruk under kvartal tre

Sveaskog har ambitionen att vara ledande inom hållbart skogsbruk och att gå i spetsen i Sverige för den EU-gemensamma strategin för biologisk mångfald. På ett tydligt och kraftfullt sätt ska bolaget bidra till att nå de svenska miljömålen, Parisavtalet och EU:s klimatmål. De övergripande strategiska målen är: Ökad skogstillväxt, ökad biologisk mångfald och ökad virkesskörd - mål som bidrar till en hållbar utveckling såväl nationellt som internationellt.

- Arbetet med vårt program för ett hållbart skogsbruk har fortsatt under kvartalet och förutom de aktiviteter som vi utför, planerar vi för ytterligare aktiviteter som syftar till att öka den biologiska mångfalden och att stärka motståndskraften mot klimatrelaterade skador såsom storm och insekter, säger VD Per Matses.

Här följer några exempel på åtgärder från programmet för hållbart skogsbruk som Sveaskog genomfört under det tredje kvartalet 2021.

De brukade skogarna

Sveaskog har under tredje kvartalet inlett planeringen för att anlägga fröplantager för björk och sibirisk lärk samt nya mer anpassade fröplantager för tall och gran, ett arbete som kommer att pågå under många år. Under kvartalet har bolaget genomfört hyggesfria avverkningar vid föryngringsavverkning i ekoparkerna Halle-Hunneberg och Böda samt planerat för hyggesfri avverkning i ekoparkerna Raslången och Omberg.

I Lycksele och Sorsele kommun samt i Åkroken i Älvsbyns kommun och Nordheden i Jokkmokks kommun, har Sveaskog under kvartalet genomfört utökad röjning med cirka 470 hektar inom renskötselområde. Det underlättar för renarnas förflyttning och gynnar renbetet.

Sveaskog har förstärkt organisationen med en skogsskötselspecialist med fokus på hyggesfria metoder. Uppdraget är bland annat att kartlägga lämpliga metoder per skogstyp och utvärdera tidigare och pågående försök med hyggesfritt tillsammans med SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).

Vattnet i skogen

Sveaskog satsar på att restaurera vattendrag med syfte att stärka skogsmarkens motståndskraft mot pågående klimatförändringar och bidra till ökad biologisk mångfald. Bolaget ingår även i EU:s sexåriga vattenprojekt LIFE Revives som fokuserar på att förbättra flodpärlmusslornas livsmiljöer och har under kvartalet påbörjat ytterligare åtgärder för att bidra till att nå det nationella miljömålet om levande sjöar och vattendrag i Sveriges skogar. Under tredje kvartalet har restaureringsåtgärder av våtmarker påbörjats i Malingsbo (Bergslagen) och Knämyran (Norrbotten). Med dessa åtgärder handlar det om att stoppa avrinningen så att vattennivån höjs i marken runt omkring. Vattnet ska ta längre tid på sig att flöda genom markerna istället för att snabbt gå ut genom dikessystemet. Sveaskog har också förstärkt organisationen med två miljö- och naturvårdsspecialister som kommer att jobba med åtgärder kopplade till vatten.

Naturvårdsskogarna

Under kvartalet har Sveaskog genomfört flera naturvårdande skötselåtgärder i hela landet. Ett exempel är Ekopark Forsmark. Där rör det sig om cirka 80 hektar med det primära syftet att öka andelen lövskog till förmån för den vitryggiga hackspetten. Trivs den vitryggiga hackspetten i landskapet, då trivs även många andra arter. Arbetet görs i samarbete med Naturskyddsföreningen inom projektet ”Vitrygg”.

I Götaland har det genomförts manuella åtgärder med hjälp av motorsåg, yxa och gasolbrännare för att efterlikna den påverkan som naturliga störningar skulle ha gett död och döende ved. Döende ved innebär att träd har skadats och förväntas dö långsamt, vilket ger andra egenskaper än vid ett snabbt förlopp. Det ger kådindränkt ved eller betyder att rötsvampar kan ta sig in i det levande trädet. Båda dessa processer ger bättre förutsättningar för ett flertal hotade arter, bland annat den vitryggade hackspetten.

Läs mer om de åtgärder som genomförts under tidigare kvartal här

För mer information:

Sveaskogs presstjänst, 08-655 90 50, press@sveaskog.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Ladda ner pressmeddelande

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från KIAAnnons

LISTA: 10 viktiga nyheter i Kias nya elbil EV6

Kia EV6 markerar en viktig milstolpe för den elektriska revolutionen i bilvärlden.

Det handlar om ny teknik, nya funktioner – och en ännu tydligare riktning mot en mer hållbar mobilitet.

Här är tio nyheter som presenteras med modellen som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Ny plattform

Att bygga en elbil på en teknisk grundstruktur som tagits fram för att också kunna användas till förbränningsmotorer innebär ofta att tillverkaren behöver kompromissa på en rad områden.

Därför byggs Kia EV6 istället på den nyutvecklade plattformen E-GMP som är speciellt framtagen för helt eldrivna bilar. Det ger många fördelar, som till exempel ett plant kupégolv, generösa kupéutrymmen, spännande design och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Ultrasnabb laddning

Tack vare 800-voltsteknik kan EV6 laddas ultrasnabbt: från 10–80 procent på bara 18 minuter vid en laddstation med minst 250 kW.

Batteriet

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med ett batteri på 77,4 kWh. Det möjliggör en räckvidd på upp till 528 kilometer vid full laddning enligt WLTP.

Mobil Powerbank

Kia EV6 är utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Dragkapacitet

Bilister som behöver kunna dra tunga släpfordon – som till exempel husvagnar, båttrailers eller hästtransporter – har hittills haft svårt att hitta en elbil som klarar utmaningarna. Kia EV6 har en godkänd dragkapacitet på 1 600 kilo.

Relax-stolar

Kia EV6 är utrustad med bekväma relaxstolar som kan fällas tillbaka i nästan ett helt horisontellt läge. Det är perfekt om man vill vila en stund, till exempel när man stannar och laddar. Tack vare den ultrasnabba laddningen blir det dock inte fråga om några längre powernaps.

Augmented Reality Head-Up Display

I Kia EV6 finne en Augmented Reality Head Up Display som projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Dubbla välvda panoramaskärmar

De dubbla panoramaskärmarna på 12,3+12,3 tum är högupplösta och välvda, med intuitiva menyer och användarvänligt gränssnitt för bästa användarupplevelse. Tekniken är standard i Kia EV6.

Elektrisk fyrhjulsdrift

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Fyrhjulsdriften innebär bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag.

Kia EV6 GT Line har de dubbla motorerna som standardutrustning men även Kia EV6 Plus kan fås med fyrhjulsdrivning.

Prestanda

Med sina dubbla elmotorer har Kia EV6 GT Line som nu lanserar sammanlagt 325 hästkrafter. 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?