1515

Gapwaves går från klarhet till klarhet mot målsättningen att bli en världsledande leverantör av vågledarbaserade antenner

Med sin patenterade och unika Gap-vågledarteknik siktar Göteborgsbolaget Gapwaves på att bli världsmarknadens ledande och mest innovativa leverantör av antennsystem för millimetervågor. Flera prestigefulla avtal med världsledande leverantörer inom fordonsindustrin har inneburit att Gapwaves tagit betydelsefulla kliv mot att nå sin vision om att bli den utvalda samarbetspartnern som revolutionerar nästa generations trådlösa teknologi. Det berättar bolagets vd Lars-Inge Sjöqvist.

Berätta om Gapwaves och er affärsidé

– Bolaget grundades 2011 av professor Per-Simon Kildal vid Chalmers Tekniska Högskola, i syfte att möjliggöra en effektiv trådlös kommunikation genom den patenterade Gap-vågledartekniken. 2016 noterades vår verksamhet på Nasdaq First North och sedan dess har vi genomgått en spännande utvecklingsresa. Vi har skrivit samarbetsavtal med globala marknadsledande aktörer inom trafikövervakning och fordonstillverkning och befinner oss nu i ett stadie då vi säljer och tillverkar prototyper på radarantenner som kan revolutionera marknaden och gå i högvolymsproduktion inom de närmsta åren.

Vilka faktorer driver efterfrågan på er unika radarteknologi?

–Den exponentiellt ökande användningen av bild och video i mobila enheter och en kraftigt ökande trend om att skapa autonoma fordon ökar efterfrågan på högpresterande trådlösa system och radar. Till den här typen av system utvecklar vi vågledar- och antennprodukter baserade på vår egenutvecklade och patenterade vågledarteknologi. Våra främsta marknader finns inom telekom och radar till fordonsindustrin samt i mobila telenätverk. Vi är etablerade på två teknikområden som präglas av stark tillväxt där digitalisering som följd av pandemin skapat ett intresse för våra antenner på 5G millimetervågor.

I somras nådde ni en ny milstolpe när ni tecknade ett strategiskt viktigt licens- och utvecklingsavtal med HELLA, en av världens största tillverkare av fordonsradar. Vad innebär avtalet för Gapwaves fortsatta utveckling?

– Avtalet bekräftar att vår antennteknik är en avgörande och unik komponent inom radarmarknaden för fordonsindustrin, ett marknadssegment med extremt höga krav. Det faktum att en av världens största tillverkare av bilradar väljer att licensiera vår teknik och även investera i Gapwaves är en tydlig bekräftelse på det värde vi tillför. Den primära kunden kommer att vara ett tyskt premiumbilmärke, vilket säkerställer vår ambition att bli en högvolymleverantör. Avtalet innebär också att vi ytterligare stärker vår marknadsposition inom självkörande fordon.
 

Hur ser du på Gapwaves framtida utvecklings- och tillväxtpotential?

– Genom utvecklingen av mer avancerade aktiva säkerhetssystem och självkörande bilar förväntas marknaden för fordonsradar och radarsensorer för högre upplösning att öka kraftigt de närmaste åren. Det ökar efterfrågan på vår innovativa radarteknologi som möjliggör såväl kostnadsfördelar som förbättrad prestanda. Vår tillväxtpotential drivs förstås av de stora globala megatrenderna, exempelvis förarlösa fordon. Under det kommande året är vår ambition att skriva avtal med ytterligare minst två globala radarteknikleverantörer. Vi hoppas även kunna inleda strategiska samarbeten inom last mile delivery.


Vilka faktorer gör Gapwaves till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?

– Vi befinner oss nu i ett mycket spännande skede där vår tekniska förmåga imponerar på våra affärspartners och kunder. Vi har inlett samarbete med flera globala marknadsledare i bland annat fordonsindustrin. Vi har en patenterad, väl beprövad och världsunik teknologi som har goda förutsättningar att utvecklas till en global standard framöver. Sedan noteringen 2016 har vi dessutom utvecklats i mycket snabb takt och är nu på god väg mot att inleda en bredare kommersialiseringsfas.

Hur ser din långsiktiga målsättning för bolaget ut?

– Vår långsiktiga målsättning är att göra vår teknologi till standard för vågledarbaserade antenner och att bygga upp en bred kundbas som väljer våra antennlösningar för sina högvolymsprodukter.

Fakta: Gapwaves AB grundades 2011 av professor Per-Simon Kildal vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, Sverige, i syfte att möjliggöra en effektiv trådlös kommunikation genom den patenterade Gap-vågledartekniken. Bolagets vision är att vara marknadens mest innovativa leverantör av antennsystem för millimetervågor och den utvalda partnern till de som revolutionerar nästa generations trådlösa teknologi. Genom sin disruptiva teknologi ska Gapwaves hjälpa innovatörer inom telekom och automotive att skapa effektiva millimetervågssystem. Gapwaves aktie (GAPW B) är föremål för handel på Nasdaq First North Growth Market.

Gapwaves Investor relations: https://www.gapwaves.com/investor-relations/

Skribent: Annika Wihlborg ⎮Invest Talks 
Distribution: Dagens Industri Di.se
Projektledare: Andreas Hörlin ⎮Invest Talks
Bildkälla: Lars-Inge Sjöqvist VD Gapwaves. Studio⎮Invest Talks 


Om Invest Talks:

Invest Talks är en oberoende plattform för börsbolag, intressenter & aktieägare. Vi bevakar noterade och onoterade företag. Följ oss på LinkedIn eller vårt nyhetsrum på Cision. Distributionspartner: Dagens Industri.

Friskrivning från ansvar:

Vi tar inget ansvar för fullständighet i sponsrat innehåll, innehållet ska tolkas som marknadsföring och inte ses som en köprekommendation från oss. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. Med reservation för ev. produktions-, tryck- & färgfel.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från AllianzGIAnnons

De investerar för en renare luft

Luftföroreningar är en osynlig men likväl dödlig fara som kan drabba oss såväl ute på promenaden som i våra hem. För att motverka detta investerar Allianz Global Investors i innovativa företag som ligger i framkant sett till hållbara lösningar för en renare luft. 

Antropogena luftföroreningar, det vill säga utsläpp orsakade av människan, utgör ett av de allvarligaste hoten mot vår hälsa. De påverkar våra livsstilsvanor och leder till stora sociala och ekonomiska problem.

– Försämrad luftkvalitet såväl ute som inne kostar otaliga liv och förkortar kraftigt vår förväntade livslängd. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) andas 91 procent av världens befolkning luft som inte är säker, så kan vi inte ha det, säger Holger Wehner, Head of Product Specialists – Equities på Allianz Global Investors (AllianzGI) och tillägger:

– Dessutom kostar luftföroreningarna miljardbelopp för den globala ekonomin på grund av bland annat sjukfrånvaro från arbetet och lägre produktivitet.

Investera grönt 

Som ett led i att påskynda arbetet med att motverka luftföroreningarna tar Allianz Global Investors sikte på innovativa företag som producerar hållbara lösningar. Till dessa hör företag som producerar el från förnybara energikällor och industriella filter av högsta möjliga standard. Ett sätt att tackla de mest akuta utmaningarna vad gäller luftföroreningar är investeringar i innovativa företag som producerar ren energi från hållbara resurser eller högeffektiva reningsfilter.

– Med tanke på att världens städer redan orsakar 70 procent av de globala koldioxidutsläppen och förbrukar två tredjedelar av världens energi, blir det alltmer uppenbart hur viktigt det är att skyndsamt investera i ett grönare och mer hållbart stadsliv med hållbara byggnader och transporter, säger Holger Wehner.

Dålig luft ökar risken för sjukdomar

Långsiktig exponering mot luftföroreningar medför allvarliga risker för våra neurologiska funktioner liksom för vår fortplantning och våra andningssystem. Dessutom ökar det risken för hjärt- och kärlsjukdomar för människor runtom i världen. 

– Genom att minska luftföroreningarna i linje med WHO:s riktlinjer skulle vi i stället kunna öka den förväntade globala livslängden med 2,2 år. Vi investerar i viktiga möjliggörare som tillverkar utsläppskontrollerande katalysatorer för kraftgenerering – såväl som damm-, rök- och dimuppsamlare och luftfiltreringssystem som används i industriella gasturbiner, säger han.

Omdirigerat kapital 

Allianz Global Investors fortsätter också att titta på företag som producerar bilkatalysatorer som används för att rena avgaserna från förbränningsmotorer och material för långvariga litiumjonbatterier. Detta för att bana väg för en grönare mobilitet.

– Investeringar i sådana företag kan hjälpa till att omdirigera kapital till mer hållbara lösningar som bidrar till förbättrad utomhus- och inomhusluftkvalitet. Även att det mildrar effekterna av den ”osynliga mördaren” luftföroreningen på människors hälsa och på den globala ekonomiska produktionen, säger Holger Wehner.

Läs hela artikeln här (på engelska) 

Om Allianz Global Investors (AllianzGI)

Allianz Global Investors (AllianzGI) sysselsätter i dag mer än 2 700 personer på 25 platser – samt förvaltar över 546 miljarder euro (den 30 september 2020). AllianzGI har en etablerad expertis inom aktier, räntebärande investeringar, multitillgångar och alternativa investeringar med kunder runtom i världen.

Mer från AllianzGI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AllianzGI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?