1515

LKAB tar sikte på framtiden – har valt strategisk digitaliseringspartner

LKAB väljer Data Ductus och Spin Growth (moderbolag för Tromb och Substorm) som digitaliseringspartner. Avtalet tecknas på 3 år med möjlighet till förlängning och innebär att de nya avtalsparterna primärt tillför LKAB expertis inom systemutveckling, arkitektur, utvecklingsmetodik och arbetssätt. Avtalet omfattar även Artificiell Intelligens, Intelligent Automation, digitaliseringsledning, design och molntjänster.


LKAB har under första halvåret 2021 upphandlat strategiska konsulter med ambitionen att förflytta LKAB in i framtiden och säkerställa att bolaget ligger i framkant internationellt. Med hjälp av ny, smart och skräddarsydd teknik är siktet inställt på högre säkerhet och en ännu effektivare, mer hållbar gruvbrytning, i alla led. 

Digitaliseringen innebär ett gigantiskt utvecklingssprång för hela LKAB.

–Vi är oerhört stolta över att LKAB väljer oss. Konkret innebär det ett behov av minst ett 10-tal nyrekryteringar per bolag. Uppdraget handlar om att förflytta LKAB in i framtiden och vi ser fram emot att kroka arm med Data Ductus och LKABs egna team för en spännande resa tillsammans. Det är ett gigantiskt teknikskifte som sker i hela LKAB och vi står väl rustade på alla fronter, med lång erfarenhet av liknande uppdrag och en rad skickliga specialister i våra bolag. Säger Anders Hallberg, VD för Spin Growth.

Han fortsätter:
-Vi är extra glada att Tromb får förtroende avseende LKABs kärnbehov: kompetens kring arkitektur, integration, systemutveckling och systemplattform. Med den matchningen har vi optimala förutsättningar att tillsammans genomföra en framgångsrik digitaliseringsresa.

Fokus på hållbar gruvdrift 

Framtidens gruva är koldioxidfri, digitaliserad och autonom. Det ställer krav på nya styrsystem, ny och utvecklad gruvutrustning samt komplexa och effektiva ledningssystem som möter framtidens krav på en hållbar industri. Hos både Data Ductus och Spin Growth konstaterar man att bolagens framtidsvision stämmer väl överens med LKABs.

-Det är mycket hedrande att få LKABs förtroende att bli en av deras digitaliseringspartner när de nu står inför den största omställningen i sin 130-åriga historia. Vi har sedan flera år tillbaka förmånen att leverera IT-lösningar till detta innovativa gruvbolag och nu fördjupar vi samarbetet ytterligare. Att detta partnerskap dessutom bidrar till LKABs gröna omställning ligger helt i linje med vår vision om att genom teknisk innovation möjliggöra ett hållbart samhälle, säger Stefan Lundström, VD på Data Ductus.

AnnaCarin Falkman, affärsområdeschef på Data Ductus fortsätter:
-Jag är oerhört imponerad av LKAB's visionsarbete och ser fram emot att tillsammans med dem och andra leverantörer vara med och realisera en del av detta.

AI och Intelligent Automation en del av lösningen

-Det är fantastiskt spännande digitaliseringsutmaningar som ligger framför oss när denna omställning skall göras, tekniskt såväl som förändringsledningsmässigt. Substorm drivs utifrån grundidén att Artificiell Intelligens och Intelligent Automation är nyckeln till en hållbar och jämställd framtid. Nu får vi möjlighet att tillsammans med Tromb, Data Ductus och LKAB gå från ord till handling och bevisa att det går, avslutar Sofi Elfving, vd och grundare på Substorm.

Kontakt för mer information:

Anders Hallberg, VD, Spin Growth anders.hallberg@tromb.com Tel 070-360 05 25  
Sofi Elfving, VD, Substorm sofi.elfving@substorm.ai Tel 070-359 40 68 
Stefan Lundström, VD, Data Ductus, stefan.lundstrom@dataductus.se, 070-532 97 94
AnnaCarin Falkman, affärsområdeschef, Data Ductus, annacarin.falkman@dataductus.se, 070-373 03 85


Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från DynaMateAnnons

DynaMates uppmaning till svensk industri: ”Våga investera för framtiden”

Svensk industri har länge haft ett teknikförsprång och många av våra industriföretag är världsledande. Pandemin som resulterat i en förändring av de globala handelskedjorna samt en accelererande teknikutveckling gör att svensk industri måste agera. Det innebär att industrin måste våga prova nya lösningar för att överleva, men också för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

DynaMate levererar tjänster och lösningar för att bidra till en framgångsrik industri. De är själva sprungna ur ett av världens mest framgångriska produktionsbolag Scania. Med stor kunskap och välbeprövade metoder har DynaMate tagit fasta på regeringens nya industrialiseringsstrategi för att stärka industrins omställningsförmåga samt konkurrenskraft. Två av fokusområdena i strategin är Industri 4.0 och Hållbar produktion. 

– Utifrån de här två områdena har vi tittat på och utvecklat tjänster för att hjälpa svensk industri, men då gäller det såklart att företagen vågar investera i nya lösningar, säger Pär Holmgren, vd på DynaMate. 

Smarta & cirkulära lösningar 

DynaMate erbjuder bland annat olika typer av produkter och tjänster som är kopplade till AI och digitalisering av svensk industri. De är i dag även det enda företag i sin bransch som har ett partnerskap med just AI-bolag för utveckling av nya tjänster och affärsmodeller. 

– Med AI kan vi detektera anomalier i produktionen och säkerställa att allt som produceras håller rätt kvalitet. Det är i första hand ett hjälpmedel för att minska energiåtgången, säkra kvalitén och effektivisera produktionen, säger Pär Holmgren. 

DynaMate ser även till att utveckla den befintliga maskinparken. Maskinerna har oftast en bra stomme men själva mjukvaran och vissa mekaniska delar kan behöva uppdateras till dagens teknologi. Till exempel nya styrsystem i kombination med olika robotlösningar. Därmed kan maskinerna vara i produktion i ytterligare ett flertal år. 

– Genom att optimera befintliga maskinparker kan vi effektivisera produktionen. 

Möjligheter skapas såsom att man kan släcka ner fabriken efter två skift istället för efter tre. Detta gynnar både personal och energiförbrukning. Vi har även utrustningar där vi renar den olja som använts inom industrin, på så sätt kan man återanvända 50 till 70 procent av den befintliga oljeförbrukningen. 

En gemensam resa – men företagen måste våga följa med

DynaMate är en rådgivare och samarbetspartner som hjälper kunderna på utvecklingsresan från logistik till produktion. Nu gäller det att företagen skapar mer utrymme för investeringar i nya lösningar och blir en del av den cirkulära ekonomin. 

– Förr eller senare blir det ett måste för svensk industris överlevnad att investera för framtiden. 

Det här tycker kunderna:

Johan Edbom, Produktionsledare FM Mattsson Mora Group:

”Vi har gjort en produktiv förbättringsresa tillsammans med DynaMate. Tack vare deras effektivitetshöjande tjänster och stora kunskap har vi ökat nyttjandegraden från 46 procent till 73 procent, på sex månader. Nu tar vi nästa steg och implementerar AI. för att ytterligare förbättra kvaliteten i vår produktion.”

Anders Linder, VD för AGES Machining i Värnamo:

”Som underleverantörer måste vi vara kostnadseffektiva och på sätt klara konkurrensen. Därför är det A och O att hitta rätt lösningar – DynaMate bidrar med rätt lösningar”

Läs mer på dynamate.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?