1515

Delårsrapport januari-september 2021

Fortsatt solid utveckling

Kvartal 3, 2021

 • Orderingången uppgick till 1 178 Mkr (827), motsvarande en valutaneutral tillväxt om 45,1 procent jämfört med samma period föregående år. I jämförelse med motsvarande kvartal 2019 ökade orderingången valutaneutralt med 35,8 procent.
 • Omsättningen uppgick till 1 046 Mkr (826), motsvarande en valutaneutral tillväxt om 28,3 procent jämfört med samma period föregående år.
 • Rörelseresultatet uppgick till 119,3 Mkr (63,3), vilket gav en rörelsemarginal på 11,4 procent (7,7).
 • Justerat rörelseresultat uppgick till 119,5 Mkr (63,5), vilket gav en justerad rörelsemarginal på 11,4 procent (7,7).
 • Resultat efter skatt uppgick till 81,0 Mkr (31,5).
 • Resultat per aktie uppgick till 2,31 kr (0,90).

 

Januari – september, 2021

 

 • Orderingången uppgick till 3 271 Mkr (2 562), motsvarande en valutaneutral tillväxt om 35,7 procent jämfört med samma period föregående år. I jämförelse med motsvarande period 2019 ökade orderingången valutaneutralt med 18,0 procent.
 • Omsättningen uppgick till 2 890 Mkr (2 735), motsvarande en valutaneutral tillväxt om 12,3 procent jämfört med samma period föregående år.
 • Rörelseresultatet uppgick till 332,8 Mkr (125,2), vilket gav en rörelsemarginal på 11,5 procent (4,6).
 • Justerat rörelseresultat uppgick till 304,3 Mkr (201,6), vilket gav en justerad rörelsemarginal på 10,5 procent (7,4).
 • Resultat efter skatt uppgick till 220,9 Mkr (55,3).
 • Resultat per aktie uppgick till 6,29 kr (1,58).

 

 
VD-ord

 

”Nederman fortsätter att utvecklas starkt. Under det tredje kvartalet uppgick koncernens justerade rörelseresultat till 119,5 Mkr (63,5) vilket motsvarar en justerad rörelsemarginal om 11,4 procent (7,7). Samtliga divisioner bidrog till förbättringen. Vi går in i årets sista kvartal med optimism men ser samtidigt fortsatta risker för påverkan från höga materialpriser och störningar i försörjningskedjan.

 

Den starka trenden i orderingång och omsättning fortsatte under årets tredje kvartal. Orderingången uppvisade en organisk tillväxt om 45,1 procent jämfört med motsvarande kvartal 2020 och var även betydligt högre än samma period 2019, då våra marknader senast befann sig i ”normalläge”. Dessutom stärktes lönsamheten under kvartalet. Högre försäljningsvolymer, effektiva processer och en fortsatt framgångsrik utrullning av vårt digitala erbjudande är några faktorer som bidrog till att vi kunde notera den högsta justerade rörelsemarginalen för ett enskilt kvartal sedan 2008, trots motvind i form av höga råvaru- och transportpriser och störningar i försörjningskedjan. Jag kan konstatera att våra satsningar har gjort Nederman till ett helt annat företag idag än för några år sedan. Vi är världsledande inom industriell luftrening och driver utvecklingen i ett högt tempo. Under tredje kvartalet uppdaterade vi exempelvis våra mobila damm- och rökutsugare med banbrytande nanofiberteknik och fortsatte att öka andelen Insight-abonnemang, vilket bidrar till att framtidssäkra kundernas produktion. Ett högt kassaflöde och en stark balansräkning ger oss dessutom goda förutsättningar för fortsatt offensiva satsningar i tillväxtfrämjande aktiviteter.

 

Samtidigt tvingas jag konstatera att världsekonomin och många av våra marknader befinner sig i obalans. Råvarupriser ligger på historiskt höga nivåer, det råder akut komponentbrist och logistikproblem leder till störningar i leveranskedjorna. Vi har varit framgångsrika att hantera det som ligger inom vår kontroll men är medvetna om att vi kan påverkas i en större grad på sikt. 

 

STARK UTVECKLING I VÅRA DIVISIONER

Uppdämda investeringsbehov och växande optimism gav fortsatt hög aktivitet hos våra kunder. Dessutom efterfrågades fler projekt, även lite större sådana. Nederman Process Technology uppvisade en kraftfull förbättring av orderingången, främst inom fiber- och textilsegmentet, och har börjat leverera på flera av de projekt som erhölls i början av året. Jag kan också glädja mig åt en fortsatt stark tillväxt för vår största division, Nederman Extraction & Filtration Technology. Deras bas av produktförsäljning är ofta en bra indikator på den underliggande marknads-aktiviteten.

 

Lönsamheten utvecklades starkt i samtliga divisioner. Nederman Monitoring & Control Technology redovisade på nytt en justerad ebita-marginal över 20 procent och fick detta kvartal sällskap av Nederman Duct & Filter Technology, med en ebita-marginal på 20,2 procent. Dessutom noterade Nederman Extraction & Filtration Technology en ebita-marginal på strax under 20 procent för andra kvartalet i rad. Kostnadseffektiva processer, framgångsrik prissättning kombinerat med fullt fokus på våra ledande digitala lösningar har möjliggjort de höga lönsamhetsnivåerna.

 

FORTSATT POSITIVA UTSIKTER

Vår försiktiga optimism kvarstår. Även om utvecklingen i våra divisioner är fortsatt positiv finns risken att problemen inom försörjningskedjan och de höga priserna på material och transporter påverkar kunders investeringsbeslut och möjlighet att göra affärer, såväl som vår egen produktion och leveransförmåga. Samtidigt stärks den långsiktiga potentialen i vår bransch. I en värld där insikten ökar om vilka skador dålig luft tillför människor världen över, bland annat uppmärk-sammat i en ny omfattande rapport från WHO, är det av största vikt att Nederman fortsätter växa med sitt ledande erbjudande inom industriell luftrening och forma framtiden för ren luft. Det är helt enkelt vårt största bidrag till en mer hållbar värld. Jag ser fram emot vår konferens Grönt uppvaknande i Stockholm den 9 november då vi tillsammans med forskare, politiker och representanter från näringslivet ska diskutera hur vi gemensamt kan hitta lösningar för att säkra den luft som vi andas nu och i framtiden.”

 

Sven Kristensson, VD
 

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Sven Kristensson, CEO
Telefon: +46 42 18 87 00
e-mail: sven.kristensson@nederman.com
 

Matthew Cusick, CFO
Telefon: +46 42 18 87 00
e-mail: matthew.cusick@nederman.com
 

Denna information är sådan information som Nederman Holding AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 22 oktober, 2021 kl. 08:00 CET.

 
Om Nederman

Nederman är världsledande inom industriell luftfiltration med fokus på infångning, mätning, övervakning och rening av luft för att göra industriell produktion mer effektiv, säker och hållbar. Baserat på branschledande produkter, lösningar och service i kombination med en innovativ IoT-plattform levererar vi kunskap och fakta för att optimera våra kunders processer och garantera efterlevnad av utsläppsregler.

Nederman-koncernen är noterad på Nasdaq Stockholm. Koncernen har ca. 2100 anställda och närvaro i mer än 50 länder.  Läs mer på nedermangroup.com

Nederman Holding AB (publ), Box 602, 251 06 Helsingborg.

Organisationsnummer 556576-4205 

Följande bilagor finns för nedladdning:
Hela rapporten (PDF)
Pressmeddelande (PDF)


Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från SJAnnons

Så reser du smartare – nya X 2000 ännu en anledning att stanna på marken

Sitt bekvämt, surfa tryggt med 5G-baserat wifi och se fram emot ännu mer driftsäkra tågresor.

I dagarna är det världspremiär för X 2000 – ett supermodernt, men återvunnet och återanvänt tåg som redan erövrat priser.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här

Skulle Sveriges krokiga järnväg rätas ut? Eller var det kanske dags att bygga en ny typ av tåg som kunde köra snabbt även i kurvorna? På sent åttiotal var frågan högaktuell. 

Svaret blev X 2000 – och i medierna skapades genast svallvågor i samband med premiärturen. Expressen rapporterade att vagnarna följer med i kurvorna och att det inte var några ”krängningar att tala om”.

Sedan X 2000:s lansering 1990 har det gjorts cirka 200 miljoner unika resor, och tekniken har stadigt gått framåt – på alla fronter.

Nya prisbelönta X 2000 är ett supermodernt men återvunnet tåg där SJ sparat mer än 5 000 ton rostfritt stål genom att återanvända hela stålskalet från det befintliga tåget. 

– Vi har helt enkelt byggt ett helt nytt tåg inuti ett befintligt. Det visar att det går att skapa nytt, samtidigt som vi tar tillvara och återanvänder värdefullt material, säger Andrea Persson, ansvarig för förvaltningen av SJ:s X 2000-flotta.

Nya X 2000 får 110 datorer för att styra och övervaka tåget, att jämföra med 24 dessförinnan. 

– Tåget har ett avancerat system för självdiagnostik, vilket bland annat betyder att vi från distans har möjlighet att i realtid ta emot och övervaka en mängd signaler från tågets olika tekniska system och kan på så sätt agera förebyggande. Tågresan blir mer driftsäker tack vare alla nya tekniska system, säger Andrea Persson och tillägger:

– Ny styrning av innerdörrarna gör att det blir lättare att ta sig mellan vagnar och tydligare märkning av vagn och plats sparar tid vid av- och påstigningar.

Radiotransparenta fönsterglas

1990 kommenterade tidningen Expressen imponerat de tekniska innovationerna: ”X 2000 har telefon, fax, kopieringsapparat. Vid varje fåtölj kan man via freestylelurar lyssna på P3 och två interna kanaler.”

2021 har det skapats helt andra förutsättningar.

– En ny modern bistrokassa har installerats som ska göra betalningar snabbare och smidigare. Ett nytt 5G-baserat wifi-system gör det dessutom enklare att arbeta och koppla av under resan.

Nya X 2000 har radiotransparenta fönsterglas, en teknik som är helt ny i Sverige men som finns på de allra modernaste snabbtågen i Europa. 

– Det innebär att mobilsignaler från alla mobiloperatörer längs med spåren kommer in i tåget och dessutom kan metoder som snabbar på dataöverföring användas fullt ut. 

Även övrig teknik har fått en rejäl uppdatering. När de 12 996 nya stolarna monterats in har det krävts totalt 28 mil nya kablar. 

– De nya stolarna får en smart utformning. Stolarna ger bra svankstöd, har ett stort ryggbord, dubbla eluttag, avställningsytor och möjlighet till bra lutning på ryggstödet.

Uppgraderingen av X 2000 är ett enormt projekt som har tagit flera år. Att byta ut alla väsentliga delar i ett modernt tåg kan liknas vid en avancerad transplantation av hjärna, hjärta och centrala nervsystemet samtidigt. 

– Mycket arbete har lagts ner på att få de olika systemen att kommunicera och en rad tester har gjorts. Innan varje tågsätt sätts i trafik kommer det att ha provkörts minst 15 000 kilometer.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?