Annons

Genombrott med OrganoClicks förpackningsbarriärer för PulPacs torrformningsteknik i BioInnovationsprojekt

Tidigare i år beviljades ett konsortium bestående av Pulpac, Nordic Barrier Coating och OrganoClick ekonomiskt stöd för barriärutveckling och hypotesprovning inom det svenska strategiska innovationsprogrammet BioInnovation som finansieras av den svenska innovationsbyrån Vinnova. Målet med projektet är att utveckla radikalt nya biobaserade och biologiskt nedbrytbara material och utvärdera tillämpningsmetoder som möjliggör integration av mer miljövänliga vatten (hydro-) och/eller fett (oleofoba) barriärer i torrgjutna förpackningar (torrformerad fiber) som kan ersätta dagens plastförpackningar.

OrganoClicks roll i konsortiet är att utveckla och leverera det biobaserade och biologiskt nedbrytbara barriärmaterialet. Nordic Barrier Coating använder barriärmaterialet som OrganoClick tillhandahåller vid sin tillverkning av nonwoven som slutligen används i PulPacs process för tillverkning av torrformerade fiberförpackningar.

”Detta är ett tekniskt genombrott på labbnivå med en stor potential att öka marknaden för torrformerad fiber till de mest utmanande förpackningsapplikationerna och öka effektiviteten ännu mer. Nästa steg är en vidare industriell uppskalning och validering inför en kommande potentiell kommersiell lansering", säger Sebastian Roos, Teknisk chef på PulPac AB. 

”OrganoClicks mångfacetterade tillvägagångssätt när vi utvecklar nya produkter börjar med att titta på naturen. Genom att efterlikna levande växters och frukters egen kemi har OrganoClick utvecklat en fibermodifieringsteknik som möjliggör funktionalisering av de flesta fiberbaserade materialen. Den potentiella marknaden som nu är möjliga för förpackningar och engångsprodukter med våra nya vatten- och fettavvisande barriärmaterial för torrformerad fiber från PulPac är enorma och vi är mycket förhoppningsfulla inför nästa steg", säger Dan Blomstrand, VP Biocomposites på OrganoClick AB.

PulPac, OrganoClick och Nordic Barrier Coating har de senaste månaderna genomfört omfattande tester på OrganoClicks hållbara barriärlösningar med nya applikationsmetoder och material som visar mycket hög potential för användning i biologiskt nedbrytbara och livsmedelsgodkända förpackningslösningar för mer komplexa applikationer som kan ersätta plastförpackningar.

”Vårt arbete med att kombinera material och ny kemi från OrganoClick för torrformerad fiber är mycket spännande och vi är stolta över de genererade genombrottsresultaten. Vi funderar nu på en framtida infrastruktur och industriell utveckling för att kommersiellt validera de upptäckta lösningarna som kan tillgodose den globala efterfrågan av torrformerad fiber", säger Urban Winberg, VD på Nordic Barrier Coating AB. 

De testade materialen har också en intressant potential att öka effektiviteten i produktionen och förenkla hanteringen av de involverade gröna kemikalierna

--------------------------------------------------

Mediakontakt: 
Mårten Hellberg, CEO Organoclick, marten.hellberg@organoclick.com

Sebastian Roos, CTO PulPac; Sebastian.roos@pulpac.com
Ann Dynehall, PulPac Communications; ann.dynehall@pulpac.com
Urban Winberg, VD NBC, urban.winberg@nbcab.se

________________________________________________________

Om OrganoClick 

OrganoClick AB (publ) är ett svenskt miljöteknikföretag noterat på Nasdaq First North Growth Market utvecklar, producerar och marknadsför funktionella material och kemitekniska produkter baserade på miljövänlig fiberkemi. Exempel på produkter som OrganoClick marknadsför är är den vattenavvisande textilbehandlingen OrganoTex®, biokompositen  OrganoComp®, ytbehandlings- och underhållsprodukter för villa- och fastighetsägare under varumärket BIOkleen®, biobaserade bindemedel för nonwovenmaterial under varumärket OC-BioBinder™ och det flam- och rötskyddade virket OrganoWood® (genom delägda dotterbolaget OrganoWood AB). OrganoClick grundades 2006 som en avknoppning från akademisk forskning vid Stockholm universitet och Sveriges lantbruksuniversitet inom modifiering av biofibrer. OrganoClick har vunnit flera priser såsom utnämningen till "Sveriges mest lovande start-up bolag", Sveriges bästa miljöinnovation, och tidigare mottaget flertalet utmärkelser såsom en Climate Solver av Världsnaturfonden (WWF), ett SUSTAINIA100-bolag och varit på Affärsvärldens och NyTekniks 33-lista för "Sveriges hetaste teknikbolag. OrganoClick har sitt säte i Täby, norr om Stockholm, där bolagets produktion, FoU-, samt sälj- och marknadsavdelning är lokaliserat. www.organoclick.com

Om PulPac

PulPac tillhandahåller förpackningsindustrin med en banbrytande tillverkningsteknik för billiga, högpresterande fiberbaserade förpackningar och engångsprodukter. Genom att den banbrytande tekniken för torrformering av cellulosa möjliggör PulPac sina kunder att ersätta engångsplast med ett hållbart och kostnadseffektivt konkurrenskraftigt alternativ globalt. www.pulpac.com 

Om torrformerad fiber

Torrformaerad fiber, uppfunnet och patenterat av PulPac, är en tillverkningsteknik som är utformad för cirkulär ekonomi - med förnybar massa och cellulosa produceras ekonomiska, högpresterande, fiberbaserade förpackningar och engångsprodukter. Torrformerad fiber ger upp till 80-90% lägre koldioxidavtryck till samma kostnad som plast. Det är upp till tio gånger så effektivt som konventionell fibergjutning som uppfanns för över 100 år sedan. Den torra processen sparar också enorma mängder värdefulla vattenresurser. Dessutom är energibesparingen betydande eftersom de gjutna produkterna inte behöver torkas.

Om Nordic Barrier Coating

Nordic Barrier Coating AB tillverkar och erbjuder innovativa barriär- och förpackningslösningar för maximal funktionalitet och med specialisering på extrudering på papper, plast och fiberduk. Nordic Barrier Coatings har mångårig erfarenhet från pappers-, extruderings- och konverteringsindustrin och med spetskompetens inom förpackningområdet. www.nbcab.se.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Klimatsmarta satsningar effektivt mot avgiftshöjningar

Mari-Louise Persson är miljö- och energichef på Riksbyggen.
Mari-Louise Persson är miljö- och energichef på Riksbyggen.

Att sänka energianvändningen är en av de största utmaningarna landets bostadsrättsföreningar kämpar med. För att möta detta har Riksbyggen tagit fram klimatsmarta besparingsåtgärder som visat sig vara effektiva på flera håll i landet.

– Vi ser att föreningar som energioptimerat inte drabbas lika hårt av högre energipriser, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Läs mer om Värmeoptimering 24/7

Riksbyggen vill vara en trygg partner och ett viktigt stöd för de bostadsrättsföreningar som står under deras förvaltning, både när det gäller juridik och ekonomi. På senare år har mer och mer börjat handla om hållbarhetsaspekten.

– För oss har de här frågorna varit viktiga i många år men med tanke på hur het energifrågan är just nu så ser vi en stor skillnad. Ingen pratade på samma sätt om det här för fem år sedan. De höga elpriserna är inte roliga men vi ser positiva effekter i och med ett ökat kunnande, säger Mari-Louise Persson.

Många samtal om nya tjänsten

Många samtal som Riksbyggen har med sina föreningar i dag handlar om deras nya tjänst Energiförvaltning. Tjänsten är till för att skapa en effektivare energianvändning i fastigheter, ett helhetsgrepp som kan leda till stora åtgärder som effektivare ventilation, fasadisolering och solceller. Men ofta kan enklare lösningar göra stor skillnad.

– Vi har ju vår tjänst Värmeoptimering 24/7 som kan spara varje förening upp till 20 procent i uppvärmningskostnader, samtidigt som de minskar koldioxidutsläppen. Denna AI-tjänst lär sig hur byggnaderna reagerar på väderväxlingar och kan därför hålla en jämnare inomhustemperatur, säger Jonas Holmgren, energiingenjör på Riksbyggen.

Sparar 1,1 miljoner kronor – varje år

Brf Rörestorpshus 2 i Värnamo är en av föreningarna som Riksbyggen börjat hjälpa med energiförvaltning där Värmeoptimering 24/7 ingår. Efter de inledande analyserna av föreningens fastigheter presenterades energibesparingsåtgärder som tillsammans skulle spara föreningen 1,1 miljoner kronor, varje år.

– Trots alla dessa åtgärder kommer vi inte behöva höja avgiften med mer än 1,5 procent och det är en normal höjning. Det känns väldigt bra, säger Ingemarie Ekblad som är ordförande i föreningen.

Ett annat exempel på en bostadsrättsförening som fått hjälp av Riksbyggen med en större satsning är Brf Göteborgshus 38. Föreningen i norra Göteborg har i dag en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening.

– Tack vare att vi fick detta på plats behöver vi – trots rådande energikris – inte göra någon avgiftshöjning alls i år, säger en glad ordförande Mikael Johansson.

Avgörande för planeten

Båda föreningarna känner en stolthet över att de bidrar till ett bättre klimat samtidigt som de sparar pengar. Mari-Louise Persson, som lägger mycket av sin tid på möten med myndigheter och samverkan med sina kollegor inom andra organisationer, säger att klimatsmarta och långsiktiga investeringar, i kombination med att man hjälps åt att hushålla med fossilfria resurser, i det långa loppet är avgörande för vår planet.

– Själva arbetar vi i både stort och smått för att nå de vetenskapliga klimatmålen. Det handlar om allt ifrån att övergå till en fossilfri fordonspark till att minska klimatavtrycket i nyproduktion och hjälpa våra kunder att minska CO2-utsläppen.

Installera solceller i bostadsrättsföreningen? Läs mer här.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera