1515

Genombrott med OrganoClicks förpackningsbarriärer för PulPacs torrformningsteknik i BioInnovationsprojekt

Tidigare i år beviljades ett konsortium bestående av Pulpac, Nordic Barrier Coating och OrganoClick ekonomiskt stöd för barriärutveckling och hypotesprovning inom det svenska strategiska innovationsprogrammet BioInnovation som finansieras av den svenska innovationsbyrån Vinnova. Målet med projektet är att utveckla radikalt nya biobaserade och biologiskt nedbrytbara material och utvärdera tillämpningsmetoder som möjliggör integration av mer miljövänliga vatten (hydro-) och/eller fett (oleofoba) barriärer i torrgjutna förpackningar (torrformerad fiber) som kan ersätta dagens plastförpackningar.

OrganoClicks roll i konsortiet är att utveckla och leverera det biobaserade och biologiskt nedbrytbara barriärmaterialet. Nordic Barrier Coating använder barriärmaterialet som OrganoClick tillhandahåller vid sin tillverkning av nonwoven som slutligen används i PulPacs process för tillverkning av torrformerade fiberförpackningar.

”Detta är ett tekniskt genombrott på labbnivå med en stor potential att öka marknaden för torrformerad fiber till de mest utmanande förpackningsapplikationerna och öka effektiviteten ännu mer. Nästa steg är en vidare industriell uppskalning och validering inför en kommande potentiell kommersiell lansering", säger Sebastian Roos, Teknisk chef på PulPac AB. 

”OrganoClicks mångfacetterade tillvägagångssätt när vi utvecklar nya produkter börjar med att titta på naturen. Genom att efterlikna levande växters och frukters egen kemi har OrganoClick utvecklat en fibermodifieringsteknik som möjliggör funktionalisering av de flesta fiberbaserade materialen. Den potentiella marknaden som nu är möjliga för förpackningar och engångsprodukter med våra nya vatten- och fettavvisande barriärmaterial för torrformerad fiber från PulPac är enorma och vi är mycket förhoppningsfulla inför nästa steg", säger Dan Blomstrand, VP Biocomposites på OrganoClick AB.

PulPac, OrganoClick och Nordic Barrier Coating har de senaste månaderna genomfört omfattande tester på OrganoClicks hållbara barriärlösningar med nya applikationsmetoder och material som visar mycket hög potential för användning i biologiskt nedbrytbara och livsmedelsgodkända förpackningslösningar för mer komplexa applikationer som kan ersätta plastförpackningar.

”Vårt arbete med att kombinera material och ny kemi från OrganoClick för torrformerad fiber är mycket spännande och vi är stolta över de genererade genombrottsresultaten. Vi funderar nu på en framtida infrastruktur och industriell utveckling för att kommersiellt validera de upptäckta lösningarna som kan tillgodose den globala efterfrågan av torrformerad fiber", säger Urban Winberg, VD på Nordic Barrier Coating AB. 

De testade materialen har också en intressant potential att öka effektiviteten i produktionen och förenkla hanteringen av de involverade gröna kemikalierna

--------------------------------------------------

Mediakontakt: 
Mårten Hellberg, CEO Organoclick, marten.hellberg@organoclick.com

Sebastian Roos, CTO PulPac; Sebastian.roos@pulpac.com
Ann Dynehall, PulPac Communications; ann.dynehall@pulpac.com
Urban Winberg, VD NBC, urban.winberg@nbcab.se

________________________________________________________

Om OrganoClick 

OrganoClick AB (publ) är ett svenskt miljöteknikföretag noterat på Nasdaq First North Growth Market utvecklar, producerar och marknadsför funktionella material och kemitekniska produkter baserade på miljövänlig fiberkemi. Exempel på produkter som OrganoClick marknadsför är är den vattenavvisande textilbehandlingen OrganoTex®, biokompositen  OrganoComp®, ytbehandlings- och underhållsprodukter för villa- och fastighetsägare under varumärket BIOkleen®, biobaserade bindemedel för nonwovenmaterial under varumärket OC-BioBinder™ och det flam- och rötskyddade virket OrganoWood® (genom delägda dotterbolaget OrganoWood AB). OrganoClick grundades 2006 som en avknoppning från akademisk forskning vid Stockholm universitet och Sveriges lantbruksuniversitet inom modifiering av biofibrer. OrganoClick har vunnit flera priser såsom utnämningen till "Sveriges mest lovande start-up bolag", Sveriges bästa miljöinnovation, och tidigare mottaget flertalet utmärkelser såsom en Climate Solver av Världsnaturfonden (WWF), ett SUSTAINIA100-bolag och varit på Affärsvärldens och NyTekniks 33-lista för "Sveriges hetaste teknikbolag. OrganoClick har sitt säte i Täby, norr om Stockholm, där bolagets produktion, FoU-, samt sälj- och marknadsavdelning är lokaliserat. www.organoclick.com

Om PulPac

PulPac tillhandahåller förpackningsindustrin med en banbrytande tillverkningsteknik för billiga, högpresterande fiberbaserade förpackningar och engångsprodukter. Genom att den banbrytande tekniken för torrformering av cellulosa möjliggör PulPac sina kunder att ersätta engångsplast med ett hållbart och kostnadseffektivt konkurrenskraftigt alternativ globalt. www.pulpac.com 

Om torrformerad fiber

Torrformaerad fiber, uppfunnet och patenterat av PulPac, är en tillverkningsteknik som är utformad för cirkulär ekonomi - med förnybar massa och cellulosa produceras ekonomiska, högpresterande, fiberbaserade förpackningar och engångsprodukter. Torrformerad fiber ger upp till 80-90% lägre koldioxidavtryck till samma kostnad som plast. Det är upp till tio gånger så effektivt som konventionell fibergjutning som uppfanns för över 100 år sedan. Den torra processen sparar också enorma mängder värdefulla vattenresurser. Dessutom är energibesparingen betydande eftersom de gjutna produkterna inte behöver torkas.

Om Nordic Barrier Coating

Nordic Barrier Coating AB tillverkar och erbjuder innovativa barriär- och förpackningslösningar för maximal funktionalitet och med specialisering på extrudering på papper, plast och fiberduk. Nordic Barrier Coatings har mångårig erfarenhet från pappers-, extruderings- och konverteringsindustrin och med spetskompetens inom förpackningområdet. www.nbcab.se.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?