Hoppa till innehållet

Annons

Offentliga aktörer stänger ute 20 procent av befolkningen

Pressrelease

Nya Inkluderingsbarometern* visar att endast 7 av 1 748 testade webbplatser uppfyller den nya lagen om tillgänglighet till digital offentlig service – DOS-lagen. Syftet med barometern är att uppmärksamma arbetet med att alla ska vara inkluderade i vår digitala infrastruktur – en utveckling som, trots pandemin och dess behov av digitala verktyg, inte har påskyndats tillräckligt. 

Omkring 20 procent av befolkningen har någon form av funktionsnedsättning. Andra faktorer som påverkar tillgången till information kan vara ett annat modersmål eller ovana vid teknik.

  • Dessa användare har inget val – ofta måste de använda en offentlig webbplats för ett ärende. För dem kan god tillgänglighet vara avgörande för att undvika digitalt utanförskap. Alla måste kunna ta del av offentlig service oavsett förmåga, annars lever vi inte i ett inkluderande samhälle, säger Jan Lundin, vd på Funka, som genomför Inkluderingsbarometern.

Funka har testat webbplatserna utifrån 10 utvalda lagkrav som visar hur bra gränssnittet fungerar för personer med synnedsättningar, motoriska nedsättningar, läs- och skrivsvårigheter samt kognitiva nedsättningar (användare med eller utan olika typer av hjälpmedel). Inkluderingsbarometern väger samman typ av fel med antalet gånger de återfinns på webbplatsens startsida. Därefter rankas alla testade webbplatser utifrån det sammanvägda resultatet.

För att leva upp till lagkraven behöver webbplatsen följa en särskild europeisk standard som i sin tur bygger på den internationella standarden för webbtillgänglighet WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines).

  • Att bara sju webbplatser klarar testerna ett år efter att lagen trätt i kraft är allvarligt. Det är bara att konstatera att mycket har hamnat i skymundan i samband med pandemin. Men det borde ha varit tvärtom - faktum är att det aldrig har varit viktigare med digital tillgänglighet än nu, säger Jan Lundin.

De sju webbplatser som toppar Inkluderingsbarometern och som klarat de utvalda testerna är:

  • Vännäs kommun
  • Vindelns kommun
  • Örebro Universitet
  • Bjurholms kommun 
  • Integritetsskyddsmyndigheten
  • Region Halland
  • Kungliga Biblioteket


*Inkluderingsbarometern genomfördes under vecka 38, 2021. Det är ett år efter att lagstiftningen om tillgänglighet till digital offentlig service trädde i kraft, den 23 september 2020. Barometern, genomförs av Funka och mäter hur väl en webbplats uppfyller denna lag. Undersökning är årligt återkommande. Inkluderingsbarometern innefattar kommuner, myndigheter, samt andra aktörer som berörs av lagstiftningen om tillgänglighet. Läs mer om resultatet på webbplatsen: barometer.funka.com (här kan du bland annat ta del av de 10 utvalda testerna, samt se hur offentliga aktörer har rankats runt om i Sverige).
 

För mer information, kontakta gärna:
Jan Lundin, vd Funka, tfn: +46 73 526 43 52, jan.lundin@funka.com

Inkluderingsbarometerns webbplats: barometer.funka.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande Inkluderingsbarometern 20211014

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från Mia FemtechAnnons

Snabbväxande FemTech: ”Vi skapar en ny bransch som sätter kvinnor i första rummet”

Juan José Chacón-Quirós, VD och grundare av Establishment Labs.
Juan José Chacón-Quirós, VD och grundare av Establishment Labs.

Från ett litet garage i Costa Rica till ett globalt företag. Establishment Labs resa startade 2004. Idag är företaget börsnoterat och har som mål att nå 500 miljoner dollar i omsättning år 2026.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Establishment Labs

Establishment Labs (NASDAQ:ESTA) är ett globalt medicinteknikföretag fokuserat på att förbättra kvinnors hälsa och välbefinnande genom vetenskap, ingenjörskonst och teknik. Det företaget gör är att erbjuda FemTech-lösningar för brösthälsa, bröstestetik och bröstrekonstruktion. Sedan noteringen 2018 har aktien stigit över 300 procent och i dag har bolaget 970 anställda världen över.

– Sektorn var i behov av ett paradigmskifte, och vi har lyckats skapa banbrytande teknik baserad på vetenskap. Detta gör att vi kan erbjuda lösningar med en solid säkerhetsstandard och alternativ för människor i olika livssituationer, säger Juan José Chacón-Quirós, VD och grundare av Establishment Labs.

Mångsidig portfölj

Sedan starten har målet varit att förändra den etablerade bröstimplantatbranschen genom att erbjuda något nytt, säger Juan José Chacón-Quirós.

– Vi fokuserar nu på en ljus framtid för att normalisera bröstestetik och demokratisera tillgången till bröstrekonstruktion. Vi har sett höga frekvenser av omoperationer på grund av dålig kvalitet på enheterna, eller dålig biokompatibilitet, vilket ledde till att vi vidareutvecklade våra produkter. Idag har vi en mångsidig och växande portfölj av produkter fokuserade på kvinnor, varierande biologiska parametrar, personliga motiv och förändrade livsförhållanden, säger han.

”Minimal påverkan på kroppen”

Establishment Labs produkter har funnits på den svenska marknaden sedan 2015 med Motiva® för brösthälsa, bröstestetik och bröstrekonstruktion. Företagets senaste innovation är Mia Femtech™.

– Mia Femtech™ är Establishment Labs banbrytande minimalinvasiva bröstharmoniseringsupplevelse. Den patenterade teknologin som används i Mia® ger harmoni och balans till kvinnors kroppar genom att forma bröstet en till två kupstorlekar större i en 15-minuters¹ procedur. Ingreppet kan utföras under lokalbedövning och medveten sedering², vilket innebär betydligt färre risker än med generell anestesi³ och gör att du kan fortsätta med ditt vanliga liv samma dag*.

Lansering i Sverige

Företaget har nu valt att lansera Mia Femtech™ i Sverige, där marknaden ser ut att växa. En undersökning med 2000 svarande visar att bara hälften av kvinnorna känner sig trygga och bekväma i sitt naturliga utseende*. Mer än 2 av 3 av dem som har genomgått någon skönhetsbehandling eller makeover säger att det har förbättrat deras välbefinnande.

Den svenska plastikkirurgen Dr Charles Randquist har varit en del av teamet som utvecklade Mia Femtech™.

– Mia Femtech™, som jag har haft nöjet att utveckla med Establishment Labs sedan 2016, är inget mindre än en revolution inom bröstkirurgi. Det är framtiden för kvinnor som vill ha bättre harmoni och proportioner.

– Denna teknik är utvecklad för att säkerställa säkerheten med minsta möjliga risk för komplikationer, vilket innebär att patienten även får ett garantiprogram med lång uppföljning, för att säkerställa kvalitet och optimera ett långsiktigt säkert resultat för kvinnor i Sverige och runt om i världen.

För den svenska lanseringen är strategin att arbeta tillsammans med de mest trovärdiga klinikerna i de största städerna.

– Vi samarbetar med noga utvalda toppmoderna kliniker och de som är mest respekterade i den här branschen. Andra länder där Mia Femtech™ har lanserats är Japan, Spanien, Frankrike, Schweiz och kommer att lanseras inom en snar framtid i Tyskland och Storbritannien.

Företaget har expanderat fort och växer snabbt.

– Nu ligger vårt fokus på att främja kopplingen mellan fysiskt och psykiskt välbefinnande. Att skapa produkter med bättre ergonomi för daglig komfort, samt minimalt invasiva teknologier som möjliggör en snabbare och bekvämare återhämtning, säger Juan José Chacón-Quirós.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Establishment Labs 

 

Mer från Mia Femtech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mia Femtech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera