1515

Betolar och JA-KO Betoni utvecklar metoder med lågt kolavtryck för restprodukter från Kelibers litiumgruva

Betolar, ett materialteknologiskt företag under kraftig utveckling, samt JA-KO Betoni som har verksamhet inom betongbranschen hjälper företaget Keliber, som förbereder öppnandet av en litiumgruva i Kaustby, att utnyttja de massiva restprodukter som uppkommer vid gruvindustrin. 

Den anrikningssand som uppkommer som restprodukt vid Kelibers anrikning och i ett senare skede den analcimsand som uppkommer vid produktionsprocessen av litium kommer att användas som bergmaterial vid framställningen av betong vid JA-KO Betonis fabrik i Karleby.

Tack vare den av Betolar utvecklade Geoprime-metoden kan cement som bindemedel ersättas med masugnsslagg som uppstår som restprodukt vid stålindustrin i Brahestad. Genom att ersätta cementen minskar man på ett betydande sätt på koldioxidutsläppen. Betong med lågt kolfotspår kan bland annat utnyttjas i konstruktionerna vid Kelibers gruva.

”De betydande miljöfördelarna uppstår på två sätt. För det första kommer ersättandet av cement med industriella restproduktmaterial att minska råmaterialets koldioxidavtryck nedtill så lite som en femtedel av vad det är idag. För det andra kommer användningen av restprodukter som bergmaterial i stället för bergmaterial från naturen avsevärt att minska utnyttjandet av orörda naturresurser”, berättar Betolars grundare och företagets innovationschef Juha Leppänen.

Vid gruvdrift uppkommer vanligtvis olika restprodukter för vilka man måste hitta ett förvaringsställe eller återvinning för. En stor del av dessa restprodukter lämnas vid gruvområdet. Genom återvinning av materialen sparar man orörda naturresurser. Ur Betolars synpunkt utgör restproduktmaterialen en betydande del av framtidens råvaror och deras utnyttjande i större industriell skala har endast börjat.

”Vi har från första början valt att försäkra oss om att miljöpåverkan av vår litiumgruva är så liten som möjligt. Våra restprodukter kommer i framtiden inte bara vara miljövänliga utan man kommer att kunna skapa nya produkter av dem och minska på inverkan av orörda naturresurser”, säger Kelibers VD Hannu Hautala.

Betongindustrin åstadkommer en betydande del av det CO2-utsläpp som orsakas av människan. Användningen av cement vid betongtillverkningen orsakar cirka sju procent av de globala CO2-utsläppen, medan motsvarande tal för till exempel flygtrafiken under normala förhållanden är 2–3 procent. Med Betolars metod kan man vid flera produktgrupper inom betongindustrin minska de av råvarorna orsakade CO2-utsläppen med upptill 80 procent.

”Betongindustrin behöver nya lösningar för att minska på utsläppen. I samarbete med Betolar utvecklar vi olika produkter där cementen ersätts med bindemedel som i betydligt mindre grad belastar naturen. Vi kommer att investera i framställningen av miljövänligare betongprodukter vid vår enhet i Karleby, vilket ger oss betydande konkurrensfördelar inom vår bransch”, konstaterar JA-KO Betonis VD Jaakko Eloranta.

Betolar – Keliber – JA-KO Betoni

Mer information:

För Betolar: Jo Hooke, Gong Communications: Jo.Hooke@gongcommunications.com +44 (0) 20 7935 4800
Jaakko Eloranta, VD, JA-KO Betoni Ab, tfn 044 066 5635, jaakko.eloranta@jakobetoni.fi
Hannu Hautala, VD, Keliber Ab, tfn 040 712 2432, hannu.hautala@keliber.fi

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från E-dropAnnons

En mer hållbar och effektiv transportkedja med mottagarfria hemleveranser

Susanne Hjorthagen, VD
Susanne Hjorthagen, VD

Att e-handla är smidigt och förenklar vardagen, men varför ska vi behöva vara på plats för att ta emot leveransen? Hemleveranser av dagligvaror och paket kan med E-drop vara lika enkelt och säkert som att ta emot posten i brevlådan!

Mottagarfria leveranser skapar full flexibilitet för både transportör och mottagare då alla leveranser till ett område kan göras samtidigt på ett enkelt, säkert och smidigt sätt, helt utan integrationer. E-drops kommunikationsplattform och leveransskåp med kyl- och frysfack minimerar inte bara antalet mil för transportören utan innebär även att mottagaren själv tar kontroll över sina leveranser och hämtar när det passar dem bäst på dygnet, oberoende om det är paket eller dagligvaror.

– Last-mile är något som utvecklas snabbt. Med vår erfarenhet och bakgrund från systemutveckling och hantering av färska grönsaker, med höga krav på effektiv och temperaturkontrollerad logistik, såg vi stora möjligheter för att utveckla en oberoende och hållbar last-mile lösning. Vår plattform säkerställer att mottagarfria leveranser tas om hand och förvaras säkert med intakt kylkedja i direkt anslutning till ditt hem, säger Susanne Hjorthagen, VD.

Enkelt och utan krav på integration med transportör eller e-handlare

Vi har valt att integrera display och skanner i leveransskåpet och använder oss av streckkoden som finns på leveransen. På så sätt får chauffören enkelt access att lämna produkter i skåpet. Tjänsten är flexibel och vi har leveransskåp anpassade för villa/radhus, flerfamiljsfastigheter, kontor och även för hemtjänsten där vår tjänst frigör värdefull tid för personalen att göra mer värdeskapande med tiden än att handla mat, säger Susanne Hjorthagen.

Förenklar, effektiviserar och säkerställer slutleveransen

Leveransskåpen från E-drop placeras med fördel så nära bostaden som möjligt. Skåpen för villa och radhus är designade för att stå emot det nordiska utomhusklimatet och består av en kyl och frys som enkelt schemaläggs. Skåpen i flerfamiljsfastigheter har flera luckor i en större modul med separata paketfack och kyl- och frysfack.

– E-drop är en tjänst som förenklar, effektiviserar och säkerställer slutleveranserna för alla intressenter i logistikkedjan. Vi är nu i en spännande fas och kommer expandera kommersiellt tillsammans med partners för att accelerera tillväxt, avslutar Susanne Hjorthagen. 

Om oss

E-drop är del av en snabbväxande logistikverksamhet med rötter i Europas största företag inom frukt och grönt. Vår tjänst tillgodoser behovet av en mottagarfri logistiklösning för obruten kylkedja som är flexibel för alla användare. 

Läs mer: www.edrop.se 

Kontakta: Susanne Hjorthagen, susanne@edrop.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med E-drop och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?