1515

Stockholm och Göteborg i topp medan Skellefteå och Karlskrona hamnar i botten i Svefas Fastighetsindex 2021

Den 22 september publiceras en färsk rapport från fastighetsrådgivaren Svefa avseende utvecklingen på den svenska fastighetsmarknaden. I rapporten, Svensk Fastighetsmarknad 2021, konstateras att storstäderna Stockholm och Göteborg drar ifrån övriga landet i Svefa Fastighetsindex. Nykomlingarna i rankingen hamnar i botten, Skellefteå på plats 21 och Karlskrona placerar sig i botten av de 24 orter som Svefa analyserat.

Svensk Fastighetsmarknad 2021 är en genomgång av 24 olika orter och analys av fastighetsmarknadens olika segment på riks- och lokalnivå. Temat för höstens utgåva är hållbarhet.

Svefa konstaterar i årets rapport att storstadsområdena Stockholm och Göteborg under pandemin dragit ifrån det övriga landet i rankingpoäng samt att den svenska fastighetsmarknaden har återhämtat sig sedan bottennoteringen våren 2020. Men även om nykomlingarna hamnar i botten innebär det inte att det saknas investeringsmöjligheter och vilja. Utvecklingen i Norrland drivs av gröna investeringar. Etableringen av Northvolt medför stora möjligheter för en stad som Skellefteå något som också tydligt kan noteras på fastighetsmarknaden. Kommunen hamnar till exempel i topp när det gäller nettoinvesteringar per capita.

”Såväl projekt- som transaktionsaktiviteten har ökat, med ett stort intresse från nationella fastighetsbolag. Investeringar i infrastruktur som Norrbotnia banan och Port of Skellefteå möjliggör fortsatt utveckling och ”öppnar upp” Skellefteå för stora investeringar” säger Mikael Lundström, Vd Svefa.

”Ett segment i kraftig tillväxt är logistik. Det är tack vare den växande e-handeln, och den ökande konkurrensen mellan olika e-handelsaktörer, som efterfrågan på last-mile logistik ökat kraftigt. Det har skett en tydlig utveckling av logistikfastigheter längs med motorvägarna och de större transportlederna” säger Mikael Lundström, vd Svefa. 

Den fullständiga rapporten ”Svensk Fastighetsmarknad 2021” finns att ladda ned på: www.svefa.se 

Bakgrund - Svensk Fastighetsmarknad 2021
Svefas rapport Svensk Fastighetsmarknad gavs ut första gången hösten 2009. En publikation som ger en glimt av Svefas unika marknadskännedom. Rapporten innehåller analyser och data för de mest intressanta fastighetssegmenten i Sverige och årets rapport avser bedömda nivåer i september 2021.

För mer information och kommentarer
Mikael Lundström, VD, tel: 010-603 86 00 
mikael.lundstrom@svefa.se

Jan Tärnell, affärsområdeschef Värdering & Analys, tel: 010-603 87 23 
jan.tarnell@svefa.se 

Johan Hopstadius, Press, tel: 076-634 20 05
johan.hopstadius@svefa.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
svensk_fastighetsmarknad_ht2021

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?