1515

Två nya ledamöter invalda till Payers styrelse

Stockholm Sept. 16 - Payer informerar på torsdagen om att två nya ledamöter, som blev invalda på årsstämman den 30:e Juli, nu också är godkända av Finansinspektionen. Stämman valde Kai-Stefan Einvik, grundare och Managing Partner på Corinthian Venture Partners och Dominik Belloin, nyligen VD för Kepler Corporate Finance till Payers styrelse.

Payer är ett svenskt teknikstartup för B2B betalningar som främst riktar sig mot den europeiska marknaden. Företaget har utvecklat betalningslösningar genom hela värdekedjan, designat för stora bolag, inom affärsområden som tillverkningsindustri, e-handel, fastigheter och finansiella tjänster mfl.  Med Payers robusta API-plattform kan säljande bolag leverera en smidigt användarupplevelse för sina kunder och interna team. Plattformen möjliggör en enkel onboarding vid nykundsregistrering, betalningar i realtid eller med faktura samt automatisering av kundreskontra inklusive matching av fakturor. API:et kan integreras mot de flesta affärs- och bokföringssystem.

“Jag är riktigt nöjd att både Kai-Stefan och Dominik ansluter sig till Payers styrelse. Båda kommer att bidra med en ökad acceleration av Payers resa mot att bli en global ledare inom B2B-betalningar”, säger Peder Berge, grundare och VD på Payer.

Kai-Stefan Einvik har över 21-års erfarenhet av försäljning, kapitalmarknad, riskkapital och ledarskap. Hans internationella expertis inom kapitalmarknad, investeringsprocesser, due diligence och kapitalstrukturering kommer från företag såsom Pareto Securities, Handelsbanken, Auerbach Grayson och Merrill Lynch.

“Jag är övertygad om att Payer har en unik position i Fintech-ekosystemet. Det är ett scale-up med ett starkt, dedikerat och kompetent team som är på väg att ta en global position. Det kommer bli mycket spännande att vara en del av nästa betalningslösning för B2B”, säger Kai-Stefan Einvik.

Dominik Belloin tar med sig 34 år av internationell erfarenhet inom finans som rådgivare och ledare för firmor som Goldman Sachs, Merrill Lynch, Oddo, Kepler och Bertelsmann Group.

“Den nya frontlinjen inom betalningar är den massiva konverteringen av traditionella intäktsströmmar som flödar in i digitala affärsmodeller för stora företag. Med Payers lovande modulära plattform är jag övertygad om att Payer kommer vara en av få trovärdiga spelare som kommer lyckas att möjliggöra den digital transformationen som vi just nu bevittnar inom B2B”, säger Dominik Belloin.

New board members Payer  Square

Payers styrelse består av 6 ledamöter som inkluderar Annika Javestad, styrelsens ordförande och CMO på Fundler; Hanse Ringström, styrelseledamot för Andra AP-fonden (AP2) och tidigare Head of SEB Asia; Peder Berge, grundare och VD; Roland Williams, Creative Director HiQ; Kai-Stefan Einvik, grundare och Managing Partner på Corinthian Venture Partners samt Dominik Belloin, nyligen VD för Kepler Corporate Finance.

För ytterligare information om bolaget och investor relations, vänligen kontakta:

Stefan Backlund, Chief Marketing Officer
stefan.backlund@payer.eu
070-862 84 89

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från DentmeAnnons

Därför ska du ge dina anställda en årlig tandläkarundersökning

Företagstandhälsa är nytt i Sverige och det är Dentme som har tagit stafettpinnen på marknaden. Men varför ska man ge sina anställda en årlig tandläkarundersökning?

– Du får friskare medarbetare, men det kan också vara en konkurrensfördel i kampen om kompetens på arbetsmarknaden, säger David Kruse, medgrundare och vd.

Så kan du bli en mer omtänksam arbetsgivare 

Idag är kampen om arbetskraft stenhård. Företag över hela landet vrider och vänder på alla idéer för att locka talanger till deras bolag. Nya och intressanta förmåner kan vara lösningen för att både attrahera, motivera – och behålla personal. 

– Företagstandhälsa är en värdefull förmån för både arbetsgivare och anställda. För att kunna skapa friska arbetsplatser måste man ha en helhetssyn på hälsa, där munhälsan i allra högsta grad ingår, säger Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

Hadi Ahmad och David Kruse, medgrundare av Dentme.
Hadi Ahmad och David Kruse, medgrundare av Dentme.

Tandhälsa som förmån

Dentme är först i Sverige med att erbjuda tandhälsa som förmån till arbetsgivare. Samtliga medarbetare erbjuds en årlig undersökning på någon av Dentmes partnerkliniker. Dessutom kan de när som helst få råd och hjälp av erfarna tandläkare och tandhygienister direkt via mobilen eller surfplattan. 

– Det lönar sig att arbeta förebyggande – både för företaget och individen. För oss känns det självklart att patienten ska kunna möta tandläkare digitalt på samma sätt som inom andra områden och samhället i stort, säger David Kruse, medgrundare samt vd och betonar att arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för sina anställdas hälsa och välmående. 

Hadi Ahmad berättar att cirka 40 procent av Sveriges befolkning inte har regelbunden kontakt med tandläkare. Många lider dessutom av tandläkarrädsla.

– Det har blivit ett folkhälsoproblem. Vi gör det enklare för patienten att snabbt få hjälp och råd samtidigt som vi är med och frigör resurser på klinikerna. Vi vet hur mycket tid som går åt till att diagnostisera saker som enkelt kan skötas från mobilen, som exempelvis en tappad fyllning eller krona, säger han. 

Besök via appen

Det första besöket sker via appen, vilket betyder att de anställda inte behöver lägga tid på att besöka en klinik. De kan ta samtalet på en kafferast, eller hemma i soffan. Bedömer Dentmes tandläkare att patienten behöver vidare vård bokar de in ett besök på någon av deras anslutna partnerklinikerna. 

– Du kan enkelt boka in en uppföljning via appen vilket sparar tid för både patienter och tandläkare. Hela och friska tänder är viktigt för att vi ska kunna leva ett bra liv. Med Dentme som personalförmån får du friskare medarbetare samtidigt som du blir en attraktiv arbetsgivare och stärker ditt varumärke på lång sikt, säger David Kruse. 

Så kan du bli en mer omtänksam arbetsgivare

 

Mer från Dentme

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dentme och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?