Annons

Meva Energy tecknar stort genombrottsavtal med IKEA Industry om produktion av grön el från restströmmar av trämaterial från möbelproduktionen baserat på ny patenterad energiteknik

Om mindre än tre år kommer Meva Energy driftsätta ett helt nytt typ av kraftverk för produktion av förnybar el baserad på termokemisk konvertering av lågvärderat spillmaterial från IKEA Industrys möbelproduktion. Anläggningen kommer byggas vid IKEA Industrys möbelfabrik i Zbaszynek, Polen. Partnerskapet mellan Meva Energy och IKEA Industry innebär att en helt ny och högeffektiv teknik för produktion av grön energi introduceras på marknaden.

Avtalet mellan Meva Energy och IKEA Industry innebär att Meva Energy kommer äga och driva en anläggning för produktion av 2,4 MW el innanför grindarna på IKEA Industrys allra största produktionsenhet, fabriken i polska Zbaszynek. Meva Energy kommer leverera el och erhålla mottagningsavgift för träspill från IKEA Industry under en period på 10 år. Totalt kontraktsvärde är ca 240 MSEK. IKEA Industry har rätt att avbryta leveranskontraktet och köpa anläggningen av Meva Energy under kontraktsperioden.

Grön elproduktion direkt vid råvarukällan

Vid jämförelse med koldioxidavtrycket för det polska elnätet beräknas anläggningen sänka utsläppen med ca 14 000 ton koldioxid per år. Därutöver minskar behovet av lastbilstransporter av träspill ut från fabriken med ca 300 transporter per år. Istället för att skeppa ut sådant material från möbelfabriken kommer det nu nyttiggöras lokalt, direkt där det uppstår. Den här decentrala principen är grund för att nå en hög totalverkningsgrad såväl som en stor sänkning av koldioxidutsläpp.

 “IKEA Industry har målet att år 2025 ha sänkt sitt klimatavtryck med 80% baserat på 2016 års jämförelsesiffror”, sager Andreas Carlsson, Hållbarhetschef på IKEA Industry. “Vår konsumtion av elkraft och värme utgör de mest signifikanta utsläppskällorna i vår verksamhet. I största möjliga mån vill vi ha vår egen lokala produktion av förnybar energi för att på så sätt addera mer förnybar energi till samhället. Vi har letat efter ny teknik för att bättre kunna utnyttja vårt träspill för högeffektiv produktion av grön el under många år och efter att ha följt Meva Energys utveckling är vi nu mycket glada över att teckna det här avtalet”, fortsätter Andreas Carlsson.

Ett helt cirkulärt och decentraliserat system

Meva Energys termokemiska konverteringsteknik omvandlar biogena reststömmar som sågspån och restfiber från MDF-och spånskiveproduktion till förnybar, grön gas. Gasen kan sedan användas för att driva ett kraftverk eller för att ersätta fossil gas i en industriell applikation. Systemet producerar också biokol, en stabil form av kol som kan användas för jordförbättring eller som ersättning av konstgödsel varvid det skapar en kolsänka i marken. Genom att installera Mevas Energys teknik direkt där träspillet uppstår skapas ett komplett cirkulärt och decentraliserat energisystem. Direkt förbränning av fasta bränslen blir alltmer ifrågasatt eftersom det ofta är förknippat med luftföroreningar. Meva Energys teknik, där det fasta bränslet konverteras till gas innan slutlig förbränning, möjliggör däremot en mycket låg utsläppsnivå av partiklar.

“Det här är ett projekt med stor betydelse för IKEA Industry, och möjligen IKEA:s hela tillverkningskedja”, fortsätter Andreas Carlsson. ”Nu vi visar vi vägen i Zbaszynek och hoppas sedan att andra tillverkningsenheter installerar den här tekniken under kommande år”, säger han.

“Meva Energy har precis rätt produkt vid rätt tillfälle. Målet att nå klimatneutralitet i Europa innebär att vårt behov av sådan här ny teknik är mycket stort”, säger Marcin Korolec, styrelseledamot i Meva Energy och tillika före detta klimat, miljö- och handelsminister i den polska regeringen. ”Mevas teknik kan till och med gå bortom klimatneutralitet och möjliggöra installationer med negativa utsläpp”, lägger han till.

“Efter omfattande FoU under lång tid och flera års samarbete med IKEA Industry är vi såklart väldigt glada över att ha tecknat det här avtalet. Det är en riktig milstolpe för oss, och ett jättebra exempel på hur lågvärderade spillmaterial kan användas för förnybar elproduktion på ett effektivt, decentraliserat sätt”, säger Niclas Davidsson, vd på Meva Energy. “Vi tror att den här anläggningen kommer bli en framtida referensanläggning och utgöra best practice när det gäller hur industrier kan förädla sitt träspill för maximal sänkning av sina CO2.-utsläpp.

Presskontakt:

Meva Energy; Niclas Davidsson, vd, +46 708 407241, niclas.davidsson@mevaenergy.com

Om Meva Energy

Meva Energy är ett deep-tech utvecklingsbolag inom termokemisk konvertering av fasta restströmmar och biomassa. Bolagets egenutvecklade teknik har prisats i flera internationella sammanhang och det är världens enda teknik som erbjuder full acceptans av restströmmar enbart bestående av finfraktionsmaterial. Tack vara systemets stabilitet möjliggör tekniken produktion av förnybar, grön gas till samma låga kostnadsnivå som naturgas. Meva Energy stöttas av EIT InnoEnergy, världens största innovationsaktör inom hållbar energi. Bolaget är baserat I Göteborg. Läs mer på: http://mevaenergy.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressrelease SE Meva Energy and IKEA Industry (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från KIAAnnons

Biltillverkaren: Alla bilar ska vara laddbara år 2024

Alla nya bilar ska vara laddbara – redan om två år.

Det är i alla fall planen för biltillverkaren Kia Sverige.

Här är modellerna som ska göra det möjligt.

EV6 GT – en modern och kraftfull elektrisk prestandabil

Sedan 2013 har Kia lanserat åtta laddbara bilmodeller i Sverige och är idag marknadsledare på området.

Men företaget nöjer sig inte. Med en uttalad strategi och en vilja att skapa en laddbar rörelse där så många som möjligt ska kunna ställa om till att köra på el har de tagit ett viktigt beslut.

Målet är 100 procent laddbart år 2024.

Att Kia är en aktör som ligger i framkant i omställningen till en mer hållbar mobilitet visar försäljningssiffrorna tydligt.

Enligt statistik från Vroom (Sveriges ledande auktoritet inom statistik, historik och marknadsinformation på den svenska fordonsmarknaden) hade det sålts 118 595 laddbara bilar januari till oktober 2022. Detta motsvarade 52,9 procent av alla nyregistreringar. Av dessa var 35,6% elbilar och 24,1% bilar med laddhybridteknik.

När det kommer till elbilsförsäljningen under oktober i år så ökade försäljningen med 73 procent jämfört med oktober 2021. Totalt såldes närmare 8 000 nya elbilar under månaden.

När det kommer till Kia så är 83 procent av deras nyförsäljning i dag laddbar (i jämförelse med totalmarknadens 53 procent) – en bra bit på väg mot målsättningen på 100 procent laddbara 2024.

I dag har Kia det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet – i snitt på 35 g/km CO2 – av de största bilmärkena i Sverige. Detta kan jämföras med genomsnittet i branschen på 74 g/km januari till oktober, enligt Vroom,

Bakgrunden till Kias framgång när det kommer till laddbara är flera, men en tydlig den specialutvecklade elbilsplattformen e-GMP, som ligger till grund för den andra generationens elbilar, som bland annat årets bil 2022 – EV6 och nya EV6 GT är byggd på.

Plattformen möjliggör den senaste tekniken, med ultrasnabb laddning och lång verklig räckvidd.

Kia EV6 GT är det senaste tillskottet på elbilsplattformen. Det handlar om en familjebil med dubbla motorer med totalt 585 hästkrafter och ett vridmoment på 740 Nm. Räckvidden för EV6 GT är upp till 424 kilometer (enligt WLTP) och med bilens 800-voltsteknik laddar batteriet från 10–80 procent på ner till 18 minuter med en >250 kW snabbladdare.

Interiört har EV6 GT, som är en crossover mellan en personbil och en suv, en panoramaskärm (dubbla välvda 12,3-tumsskärmar), skålade sportstolar med neongröna sömmar och en tvåekrad sportratt.

På ratten sitter dessutom en särskild neongrön knapp för att aktivera extremläget My GT, som är en av fem olika körinställningar som ger olika respons från bland annat elmotorer, bromsar, styrning, fjädring och antisladdsystem.

Elbilsplattformen e-GMP ligger dessutom till grund för den kommande 7-sitsiga familje-suven EV9, som just nu genomgår sluttester inför världslanseringen under nästa år.

Se bilderna på nya kraftfulla EV6 GT.

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera