Annons

Sommarbrev från Lipidor

Stockholm den 6 juli 2021 – Lipidors Vd Ola Holmlund kommenterar utvecklingen så här långt under året och det kommersiella licensavtalet med Menarini Groups dotterbolag RELIFE.

Lipidor har haft ett intensivt första halvår med framgångar inom många områden. I början av året skrev vi licensavtal med Cannassure Therapeutics (topikala medicinska cannabisprodukter baserade på Lipidors AKVANO®-teknologi), vi lämnade in en ansökan om start av Fas III-studien för vårt kombinationsläkemedel mot psoriasis (AKP02) och vårt dotterbolag Emollivet fick bidrag från Vinnova för att förbereda lansering av djurläkemedel. Mest arbete har jag dock lagt på att förhandla licensavtal för våra två första läkemedelskandidater mot psoriasis.

Det var därför med stor glädje och stolthet Lipidor i förra veckan, den första juli, kunde meddela att vi slutit licensavtal med Menarini Groups dotterbolag RELIFE avseende kommersialisering av våra två läkemedelskandidater, AKP01 och AKP02, mot psoriasis för utvalda marknader. Menarini omsätter ca 40 MRD SEK, har verksamhet i över 100 länder och är, enligt vår uppfattning, en idealisk partner för kommersialiseringen av våra psoriasisläkemedel.

Avtalet innebär att Menarini Group tar över ansvaret för att registrera, marknadsföra, distribuera och sälja på följande marknader: EU, Turkiet, Storbritannien, Schweiz, OSS-länderna och Balkanländer. Detta innebär att fortsatt arbete och kostnader för AKP01 och för AKP02 efter genomförd Fas III-studie i stort sett tas över av RELIFE. Som ersättning för licensavtalet erhåller Lipidor ett milestolpespaket som kan ge upp till 190 MSEK samt en procentuell royalty av försäljningen om upp till ”teens” på försålda produkter.

Vid signeringen av avtalet utbetalades ett lågt ensiffrigt miljonbelopp i Euro i en sk upfrontbetalning till Lipidor. Nästa milestonebetalning erhålls vid godkänd Fas III studie för AKP02. Ansökan om studiestart lämnades in tidigare under året och vi förväntar oss att kunna leverera studieresultat som visare terapeutisk likvärdighet med marknadsledaren Enstilar under H1 2022. Menarinis marknadslansering inom ramen för avtalet förväntas ske under H2 2023.

Vi har haft en omfattande utvärderingsprocess av licenspartners och i Menarini har vi valt en stark partner med distributionskraft och uthållighet för att etablera projekten på de marknader avtalet omfattar. Lipidor kommer fortsätta arbetet med att utvärdera utlicensiering på andra marknader tillsammans med Menarini och andra möjliga partners.

Reaktionerna på licensavtalet från branschaktörer har varit många och positiva. Redan efter den lyckade Fas III-studien med vår första läkemedelskandidat (AKP01) för behandling av psoriasis märkte vi ett ökande intresse för vår teknologi och med licensavtalet på plats har intresset tilltagit.

För Lipidor innebär avtalet att vi har både medicinskt proof-of-concept (Fas III-studien för AKP01) och kommersiellt proof-of-concept (licensavtalen med Menarini och Cannassure). Med befintlig kassa och milstolpesbetalningarna är Lipidor fullt finansierat för överskådlig tid med befintliga planer och vi har dessutom utrymme för att öka takten i såväl vårt prekliniska som kliniska arbete. Vår ambition är att detta arbete ska resultera i fler licensavtal för några av de över 70 läkemedelssubstanser som vi validerat i vår läkemedelsplattform AKVANO® och ytterst förbättra vardagen för miljontals individer med dermatologiska sjukdomar.

Efter en välbehövlig semester för teamet som bidragit till att skapa Lipidors så här långt viktigaste milstolpe under en i övrigt intensiv vår, ser jag fram emot att i höst återuppta resandet för att fysiskt träffa de aktörer som jag mött digitalt under det senaste året. Vi har många intressanta dialoger att följa upp. Som aktieägare kan du se fram emot en händelserik höst med bland annat uppdateringar om samarbetet med Cannassure, utvecklingen av djurläkemedel inom Emollivet, uppstart av Fas III-studien för AKP02 samt uppdatering av vårt kliniska program.

Trevlig sommar önskar

Ola Holmlund, vd för Lipidor AB

För ytterligare information vänligen kontakta

Ola Holmlund, VD
Telefon: 072 50 70 369
E-post: ola.holmlund@lipidor.se

Certified Adviser

Erik Penser Bank AB
Telefon: 08-463 80 00
E-mail: certifiedadviser@penser.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
210706 Lipidor PM Sommarbrev SV

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera