1515

Vattenfall to sell 49.5% of the offshore wind farm Hollandse Kust Zuid to BASF

Vattenfall and BASF have agreed the sale of 49.5% of Vattenfall’s offshore wind farm Hollandse Kust Zuid (HKZ) in the Netherlands. Once fully commissioned it will be the largest offshore wind farm in the world and also the first one ever to be built without subsidies for the power produced.

Vattenfall will use Hollandse Kust Zuid to supply fossil free electricity to its customers in the Netherlands. BASF will use its electricity share to support chemical production in sites across Europe.

BASF and Vattenfall have signed a contract for the purchase of 49.5% of Vattenfall’s wind farm Hollands Kust Zuid by BASF. The purchase price amounts to €0.3 billion and takes into account the achieved status of the project. Including BASF’s contribution to fund the wind farm construction, BASF’s total commitment amounts to around €1.6 billion. Closing of the transaction is expected in the fourth quarter of 2021, subject to the approval of the relevant authorities.

Offshore construction of the wind farm will start in July 2021. Once fully operational, the wind farm will be the largest offshore wind farm in the world with 140 wind turbines and a total installed capacity of 1.5 Gigawatt. The Hollandse Kust Zuid wind farm will also be the first fully merchant offshore wind farm in the world which does not receive any price subsidies for the power produced. The project is expected to become fully operational in 2023. A significant part of the electricity production of HKZ is reserved for Vattenfall’s Dutch customers.

BASF is acquiring the electricity from the wind farm for its ownership share through a long-term power purchase agreement. It will enable BASF to implement innovative, low-emission technologies at several of its production sites in Europe. BASF’s Antwerp Verbund site will benefit from the renewable power to a significant extent. The BASF Antwerp site is the largest chemical production site in Belgium and the second largest BASF Group site worldwide.

The supply scheme to other BASF sites in Europe will depend on the further development of the respective regulation for renewable energy. The wind farm will also support the Netherlands in reaching its target share of renewable power generation and greenhouse gas reduction targets. BASF has more than 1,500 employees in the Netherlands who develop, produce and sell products for many sectors at various locations.

“This wind farm will be an important building block to supply our Antwerp Verbund site and other European sites with renewable electricity. It is the first major investment of BASF in facilities for renewable power. With this investment we are securing significant volumes of electricity from renewable sources for BASF, which is a key element of our transformation towards climate neutrality,” said Dr. Martin Brudermüller, Chairman of the Board of Executive Directors of BASF SE.

“Vattenfall and BASF share a common objective of phasing out greenhouse gas emissions from our operations. With this cooperation, Vattenfall once more proves that partnerships with industries are a key element to accelerate the European energy transition across sectors. I am particularly proud that we can do this, while at the same time securing the delivery of fossil-free electricity to our Dutch customers,” said Anna Borg, President and CEO of Vattenfall.

Vattenfall has a mission to enable fossil-free living within one generation. In order to reach this goal, the company invests heavily in renewable energy. Offshore wind plays an important part in reaching its goals. A cornerstone of Vattenfall’s growth strategy is to look for partners to balance the significant investment costs of its future assets.  Strong investors will support Vattenfall to accelerate and drive the transformation of the energy landscape since it will open up financial space for new investments in renewables and decarbonization.

BASF aims to reduce its greenhouse gas emissions by 25% by the year 2030 and achieve net-zero emissions by 2050. One important lever to further bring down emissions is replacing fossil-based electricity with fossil-free electricity. BASF will secure the required amounts of renewable power through a “make and buy” approach. This includes the intention to bring in financial co-investors to this project allowing for an efficient use of capital.

BASF is working on scaling up low-emission technologies to industrial dimensions. Beyond 2030, BASF expects to implement technologies such as CO2-free methods for the production of hydrogen and electrically heated steam crackers, which will significantly increase BASF’s demand of renewable power. Steam crackers play a central role in the production of basic chemicals and require a significant amount of energy to break down hydrocarbons under high temperatures and pressure into olefins and aromatics. Offshore wind farms can play a key role to supply the required amounts of renewable energy.

“Vattenfall and BASF are long-standing partners. With this truly European project we take a further step in strengthening our partnership. Together we will make a positive impact on the climate, on our businesses, and we will continue to look for future opportunities for cooperation,” said Borg and Brudermüller.

About BASF

At BASF, we create chemistry for a sustainable future. We combine economic success with environmental protection and social responsibility. More than 110,000 employees in the BASF Group contribute to the success of our customers in nearly all sectors and almost every country in the world. Our portfolio is organized into six segments: Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, Nutrition & Care and Agricultural Solutions. BASF generated sales of €59 billion in 2020. BASF shares are traded on the stock exchange in Frankfurt (BAS) and as American Depositary Receipts (BASFY) in the U.S. Further information at www.basf.com.

Vattenfall

Vattenfall is a leading European energy company, which for more than 100 years has electrified industries, supplied energy to people’s homes and modernised our way of living through innovation and cooperation. We now want to make fossil-free living possible within one generation. That's why we are driving the transition to a sustainable energy system through initiatives in renewable production and climate smart energy solutions for our customers. We employ approximately 20,000 people and have operations mainly in Sweden, Germany, the Netherlands, Denmark, and the UK. Vattenfall is owned by the Swedish state. For more information: group.vattenfall.com

Pictures can be downloaded at:

https://group.vattenfall.com/press-and-media/media-bank/hollandse-kust-zuid.

Media contact:

Vattenfall Media Relations
Robert Portier
Phone: +316 1515 9628
Email : mediarelaties@vattenfall.com


Följande bilagor finns för nedladdning:
210624_Vattenfall _BASF press release sale agreement

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?