1515

GPX Medical har sålt sitt första NEOLA-system till University College Cork för att användas i en stor studie på nyfödda barn i samarbete med The Irish Centre for Maternal and Child Health Research

Tyndall National Institute vid University College Cork på Irland (UCC) förvärvar ett NEOLA®-system av GPX Medical AB (publ) i syfte att genomföra en stor studie på nyfödda barn vid deras forskningsanläggning på Cork University Maternity Hospital. Studien kommer att genomföras i samarbete med The Irish Centre for Maternal and Child Health Research (INFANT). Avtalets kommersiella värde uppskattas till 60 000 euro.

NEOLA®-systemet som UCC förvärvar är en icke-kommersiell version av GPX Medicals medicintekniska system för kontinuerlig lungövervakning och har genomgått en gedigen tvåårig process för att nu säkert kunna användas i denna kliniska studie.

”Detta samarbete markerar inte bara vår första försäljning av NEOLA®-systemet utan kommer också att vara viktigt för att validera vår teknik genom den studie som UCC kommer att inleda. INFANT och Tyndall inom UCC är båda högt respekterade forskningsinstitutioner. Studien kommer att ge oss omfattande insikter och data, som kommer att vara värdefulla i vår produktutveckling och validering framöver,” säger Hanna Sjöström, vd för GPX Medical.

Studien planeras att omfatta cirka 200 spädbarn, och inleds med nyfödda utan andningspåverkan för att därefter även omfatta nyfödda barn med olika typer av andningsproblem samt spädbarn inom olika viktklasser. Studien är planerad att starta under hösten 2021. Mer exakt kommer studien att utvärdera placeringen av NEOLA®- proberna på olika områden på barnens bröstkorg. Studien leds av Professor Eugene Dempsey, Horgan Chair in Neonatology, INFANT Centre, University College Cork (UCC).

“För tidigt födda barn har ökad risk att behöva andningsstöd på grund av outvecklade lungor; denna teknik har potential att förändra vårt sätt att hantera dessa barn, hjälpa till att undvika invasiv mekanisk ventilation och minska långvariga lungproblem,” kommenterar Professor Eugene Dempsey, INFANT Centre, UCC. ”I framtiden kan detta system förbättra detekteringen, diagnosticeringen och behandlingen av nyfödda barn, särskilt hos för tidigt födda barn med nedsatt lungfunktion”, fortsätter han.

”Det behövs implementering av bättre metoder för att övervaka lungfunktionen hos för tidigt födda barn. Idag måste personal inom neonatalvården, som behandlar barn som föds för tidigt, framför allt lita på manuell observation med hjälp av röntgen, blodprover och EKG,” kommenterar barnmorska och Research Fellow Jurate Panaviene, INFANT Centre, UCC and Cork University Maternity Hospital.

Om NEOLA®

NEOLA® är ett medicintekniskt system för kontinuerlig och icke-invasiv lungövervakning av för tidigt födda barn. Systemet mäter förändringar i lungvolym och syrgaskoncentrationen i lungorna hos för tidigt födda spädbarn med möjlighet att omedelbart upptäcka komplikationer såsom respirationsvikt, en blockerad luftväg eller en felplacerad luftrörstub. Detta innebär att vårdpersonal varnas om ett problem i realtid och kan behandla patienter direkt.

För ytterligare information, kontakta:

Hanna Sjöström, vd GPX Medical, tel: 0760-10 71 16, e-post: hanna.sjostrom@gpxmedical.se

Denna information är sådan information som GPX Medical AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 21 juni 2021 kl. 10:15 CET.

____________________________________________________________________________
 

GPX Medical AB (publ) utvecklar medicinteknisk utrustning för kontinuerlig övervakning av lungorna hos för tidigt födda barn. Omedelbar detektion av komplikationer ger möjlighet till tidig behandling och förbättrad vård.  Den patenterade teknologin är baserad på en spektroskopisk metod utvecklad vid Lunds universitet i Sverige. Metoden har även potential för diagnostik av bihålor. Bolaget grundades år 2016 som ett helägt dotterbolag till Gasporox AB (publ) och är noterat på NASDAQ First North Growth Market (ticker: GPXMED). Se mer på www.gpxmedical.se. Bolagets Certified Adviser är FNCA Sweden AB, tel: +46 (0)8-528 00 399, e-post: info@fnca.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
PM Tyndall

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?