1515

Alpcot har ingått avtal med Effnetplattformen Holding om att genomföra en notering av Alpcot

Sammanfattning av Transaktionen

Alpcot Ltd (”Säljaren”) har idag ingått avtal med Effnetplattformen Holding AB (publ) (”Effnetplattformen”) om att sälja samtliga aktier i de rörelsedrivande bolagen Alpcot AB och Alpcot Capital Management Ltd samt Säljarens innehav om 9 procent i Tydliga AB (”Alpcot”). Transaktionen sker via ett nybildat dotterbolag till Effnetplattformen som avses att delas ut till aktieägarna och därefter noteras på Nasdaq First North Growth Market. (”Transaktionen”). Effnetplattformen har som del av Transaktionen förbundit sig att investera MSEK 10 i Alpcot.

Motiv till Transaktionen

Alpcot är ett fintech-bolag med en av Sveriges ledande plattformar för privatekonomi och har en ledande roll i den digitala transformeringen av finansbranschen i Sverige. Bolagets digitala plattform erbjuder bl a Sveriges största rabatterade fondtorg och hjälper sina kunder att sänka sina avgifter, optimera sina investeringar och hantera personliga risker. Alpcots erbjuder sin tekniska plattform både som en Software as a service (SaaS) till andra rådgivare och till sina egna slutkunder. Motivet till Transaktionen är att finansiera Alpcots ambitiösa expansionsplan.

Alpcots transaktion med Effnetplattformen och notering av Alpcot

Alpcot Ltd har ingått avtal med Effnetplattformen om försäljning av Alpcot. Transaktionen sker via ett nybildat dotterbolag till Effnetplattformen och avses genomföras som kvittningsemission. Det nybildade dotterbolaget kommer inför Transaktionen att delas ut till aktieägarna i Effnetplattformen.

Vid fullbordad Transaktion och efter genomförandet av Effnetplattformens investering om MSEK 10 kommer Alpcots tidigare ägare att behålla ett ägande på 83,3% av Alpcot. Effnetplattformens nuvarande aktieägare kommer att äga ca 13,3 procent av Alpcot och Effnetplattformen kommer att äga ytterligare ca 3,4 procent av det nya bolaget.

Alpcot avser vidare att genomföra en riktad nyemission om preliminärt MSEK 40 till kvalificerade investerare i samband med Transaktionen, vilket kan komma att medföra att de ovan angivna ägarandelarna justeras.

Efter genomförda transaktioner avser Alpcot att ansöka om notering på Nasdaq First North Growth Market.

Preliminär tidplan

Juni 2021                

Kallelse till extra bolagsstämma i Effnetplattformen i syfte att dela ut samtliga aktier i tre nybildade dotterbolag, varav ett av dessa dotterbolag kommer att användas för att genomföra Transaktionen
Juli/Augusti 2021

Extra bolagsstämma i Effnetplattformen, utdelning av dotterbolagsaktierna, Transaktionen verkställs 

Q3 2021

Alpcot ansöker om notering på Nasdaq First North Growth Market 

Mediekontakter:

Alpcot AB

Björn Bringes, Verkställande direktör
Tel: +46 73 800 06 47
e-mail: bjorn.bringes@alpcot.se

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från HSBAnnons

Framtidens boende – så här vill svenskarna bo

HSB Living Lab i Göteborg.
HSB Living Lab i Göteborg.

Det är billigare, det leder till mindre psykisk ohälsa och, inte minst, det kan minska byggnadens koldioxidutsläpp med hälften. Emma Sarin, projektledare på HSB Living Lab, förklarar varför delning av allt från symaskiner till duschar är så centralt i framtidens bostäder.

Följ med HSB Living Lab på resan mot framtidens boende 

– En av de stora frågor vi ser att unga funderar över när det gäller sitt första boende är hållbarhet, och det påverkar väldigt många delar av hur vi kommer att leva och bo framöver, säger Emma Sarin.

Framförallt påverkar det vad man ser som ”mitt” boende, ”ditt” boende, och ”vårt gemensamma” boende.

– Cirkularitet är starkt inpräntat i den unga generationen, och i det ingår att de inte strävar efter att äga allting själva utan kan tänka sig att dela saker med sina grannar, oavsett om det handlar om att vara med i en bilpool, att ha gemensamma bostadsytor eller verktygsdelning i fastigheten.

Koldioxidutsläppen kan halveras

För att vara med och möjliggöra den sortens boende testar HSB flera olika aspekter av delningsekonomin i HSB Living Lab, ett världsunikt levande laboratorium där människor bor samtidigt som forskare och innovatörer från akademi, näringsliv och andra instanser utvecklar olika aspekter av framtidens boende.

– Här har vi byggt in olika sätt att dela redan från början. Till exempel har vi två bostadsplan där de boende bor i så kallade coliving-kluster där man delar generöst tilltagna kök, vardagsrum och även duschar med sina grannar. Men även på entréplan finns fler ytor att utnyttja gemensamt under devisen bo litet lev stort.”

Och delandet minskar verkligen miljöpåverkan. I ett nyligen avslutat projekt kunde man konstatera att koldioxidutsläppen kan minska med närmare femtio procent per person om man bygger fastigheter där de boende delar kök och badrum med varandra, jämfört med om alla ska ha eget. 

– Samtidigt visar studier att delade boytor minskar ensamhet och psykisk ohälsa, plus att det är billigare. Därför tror vi att delande i olika former kommer vara en viktig del av framtidens boende. 

Flexibiliteten viktigast

Emma Sarin påpekar dock att exakt hur vi lever i framtiden är det ingen som kan veta eftersom behoven hela tiden förändras. Hon tar det senaste året som exempel, där vi har sett hur nya önskemål har uppstått som följd av pandemin. Där folk för bara några år sedan efterfrågade öppna planlösningar är det nu möjlighet till lugn och ro som är det viktigaste.

– Nu är det jätteviktigt att kunna stänga om sig, och helst ska flera familjemedlemmar kunna göra det samtidigt. Dessutom ser vi ett större tryck på lägenheter utanför stadskärnan än vad vi kunde ha anat före pandemin, så det enda vi kan vara säkra på är att saker kommer att förändras.

Med tanke på att hus ska hålla i hundra, helst tvåhundra år, är det just flexibiliteten som är det viktigaste, att husen går att förändra allt eftersom livet gör det. Det är också en av anledningarna till att HSB startade HSB Living Lab.

– När utvecklingstakten är så snabb kan vi inte sitta själva på vår kammare utan vi måste börja samarbeta över gränserna, med akademin, med startups eller med andra som har goda idéer. Det är då vi tillsammans kan generera den flexibilitet och de goda idéer som krävs för att skapa framtidens hållbara boende.

Följ med HSB Living Lab på resan mot framtidens boende 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?