1515

Elicera Therapeutics has been approved for listing on Nasdaq First North Growth Market

THIS PRESS RELEASE MAY NOT BE MADE PUBLIC, PUBLISHED OR DISTRIBUTED, DIRECTLY OR INDIRECTLY IN OR INTO AUSTRALIA, HONG KONG, JAPAN, CANADA, NEW ZEALAND, SOUTH AFRICA, SOUTH KOREA, SWITZERLAND, SINGAPORE, THE UNITED STATES OR ANY OTHER JURISDICTION WHERE SUCH ACTION IS SUBJECT IN WHOLE OR IN PART TO LEGAL RESTRICTIONS. THIS PRESS RELEASE DOES NOT CONSTITUTE AN OFFER TO ACQUIRE SECURITIES IN ELICERA THERAPEUTICS AB. SEE ALSO THE "IMPORTANT INFORMATION" SECTION BELOW.    

 

Gothenburg, Sweden, June 10, 2021 - Elicera Therapeutics AB (publ), a clinical stage cell and gene therapy company that develops immunooncological treatments focusing on CAR T-cells and oncolytic viruses, announced today that it has received approval for admission to trading its share on the Nasdaq First North Growth Market. The first day for trading is Friday, June 11, 2021.                                                                                           

Trading in Elicera's securities

Elicera's share will be traded under the short name "ELIC" with ISIN-code SE0015382080 from Friday June 11, 2021.

Elicera's warrants TO1, which are included free of charge in the units that were issued, will be admitted to trading with the short name “ELIC TO1” and ISIN-code SE0015988233, after registration of the issue. A special press release will be issued before the first day of trading, which is planned for June 30, 2021.

Due to the listing on the Nasdaq First North Growth Market, Elicera has produced an additional document to be read together with the EU Growth Prospectus, which was prepared in connection with the recently completed public offering. These are available on Elicera's website, www.elicera.se.

Certified Adviser

G&W Fondkommission has been appointed the Company's Certified Adviser for the upcoming listing on the Nasdaq First North Growth Market (subject to approved application). E-mail: ca@gwkapital.se, tel: +468-503 000 50.

For further information please contact:

Jamal El-Mosleh, CEO, Elicera Therapeutics AB

Phone: +46 (0) 703 31 90 51
jamal.elmosleh@elicera.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Elicera first day trading

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?