1515

Bostadspriserna fortsätter uppåt

Priserna fortsatte uppåt i maj, villapriserna steg med i genomsnitt +2% och bostadsrätterna med +1%. På årsbasis har villorna ökat med +20% och bostadsrätterna med +13%. I samtliga storstadsområden har priserna nu ökat tvåsiffrigt på årsbasis (+10% eller mer) för första gången sedan vi startade mätningarna, det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrätter

Under april var priserna i Storstockholm oförändrade medan de ökade med +1% i Storgöteborg och +2% i Stormalmö. I centrala Stockholm steg priserna med +1%, oförändrat i centrala Göteborg och i centrala Malmö steg de med +2%. Årstakten för bostadsrätter varierar mellan +11% och +13% i Stockholms- och Göteborgsområdet, medan de i Malmöområdet ökat med +20% eller mer, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villor

Även villapriserna fortsätter stiga, +2% i Storstockholm och Storgöteborg och +1% i Stormalmö. Samtliga årstakter för villor ligger på fortsatt mycket höga nivåer, +19% i Storgöteborg, +24% i Storstockholm och +23% i Stormalmö, säger Per-Arne Sandegren.

Marknaden

För några månader sedan passerade de genomsnittliga kvadratmeterpriserna 100.000 kr i centrala Stockholm, i centrala Göteborg närmar de sig stadigt 70.000 kr och i centrala Malmö 40.000 kr. Medelpriset på en villa i Sverige var under maj 4,3 Mkr. Villor sålda i Storstockholm gick för 7,4 Mkr i Storgöteborg 6,0 Mkr och i Stormalmö 5,6 Mkr under samma månad, avslutar Per-Arne Sandegren.

Mäklarsamfundets kommentar

Utöver den numera välkända pandemieffekten så gav sannolikt säsongen stöd för fortsatt större prisökningar på villor än på bostadsrätter. Nu ser vi hur vaccinationsgraden ökar och samhället sakta öppnar upp. Det återstår att se hur det kommer att påverka bostadsmarknaden, men det är inte osannolikt att prisutvecklingen mattas av något när våra konsumtionsmönster allt mer faller tillbaka till hur det var innan pandemin, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, maj 2021

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket + 1% + 3% + 13% 45 227
Centrala Stockholm + 1% + 3% + 12% 104 310
Stor-Stockholm ± 0% + 2% + 12% 64 875
Centrala Göteborg ± 0% + 2% + 11% 67 629
Stor-Göteborg + 1% + 3% + 11% 49 778
Centrala Malmö + 2% + 8% + 21% 38 890
Stor-Malmö + 2% + 5% + 20% 36 532

Statistiken baseras på försäljningen av 37 971 bostadsrätter under mars 2021 - maj 2021. Tremånaderssiffran är en jämförelse med december 2020 - februari 2021, tolvmånaderssiffran med mars 2020 - maj 2020 och i enmånadssiffran jämförs februari 2021 - april 2021 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik VILLOR, maj 2021

VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket + 2% + 7% + 20% 4 285 000
Stor-Stockholm + 2% + 7% + 24% 7 443 000
Stor-Göteborg + 2% + 7% + 19% 6 043 000
Stor-Malmö + 1% + 7% + 23% 5 644 000

Statistiken baseras på försäljningen av 16 907 villor under mars 2021 - maj 2021. Tremånaderssiffran är en jämförelse med december 2020 - februari 2021, tolvmånaderssiffran med mars 2020 - maj 2020 och i enmånadssiffran jämförs februari 2021 - april 2021 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik Fritidshus

FRITIDSHUS 12 mån Medelpris
Riket + 15% 2 203 000

Statistiken baseras på försäljningen av 6 735 fritidshus mellan juni 2020 och maj 2021. Utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.


Nästa pressmeddelande publiceras den 8 juli 2021 kl 06:00

Fakta om Svensk Mäklarstatistik AB

Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige.

Svensk Mäklarstatistik hämtar data om varje bostadsförsäljning, oavsett om de annonserats eller inte, direkt från fastighetsmäklarnas affärssystem var fjärde timme dygnet runt, året om. På vårt uppdrag hämtar sen SCB - Statistiska Centralbyrån, månatligen all data och producerar den statistik som vi sedan publicerar i pressmeddelanden och på vår sajt

Information rörande försäljningen hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta tillträdet, och för fastigheter lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vår statistik visar därför det aktuella marknadsläget med prisförändringar utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av branschorganisationen Mäklarsamfundet.

På www.maklarstatistik.se är det möjligt att följa utvecklingen på riks-, län- och kommunnivå.

Det går också att följa oss på Twitter: @maklarstatistik

För ytterligare kommentarer vänligen kontakta:

Per-Arne Sandegren, Analyschef Svensk Mäklarstatistik AB 08-588 00 452 eller

Hans Flink, Försäljningschef Svensk Mäklarstatistik AB 070-6351650

Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet, 0708-99 58 65

Följande bilagor finns för nedladdning:
2021-06-08 PM Mäklarstatistik

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?