1515
Annons

2021 Q1 - Konsultbranschen åter stark!

Tillväxten är fortsatt negativ för majoriteten av de börsnoterade konsultbolagen. Men med en arbetsdag färre och stärkta rörelsemarginaler i kombination med en stabiliserad efterfrågan präglas konsultbranschen av positiva tongångar. För första gången sedan pandemin bröt ut har konsultbolagens personalstyrka vuxit igen.

Detta visar Cinodes nya sammanställning av kvartalsrapporterna för det första kvartalet.

De svenska börsnoterade konsultbolagen har en omsättningsminskning på i snitt en procent under det fjärde kvartalet jämfört med föregående år.

 - Trots en arbetsdag mindre detta kvartal jämfört med förra året visar hälften av konsultbolagen bättre marginaler. Tillväxten är fortfarande negativ för 60 procent av bolagen men med positivare tendenser. Samtliga bolag beskriver en stark marknad, speciellt i slutet av kvartalet, där efterfrågan är tillbaka på samma eller högre nivåer än före pandemin inom de flesta sektorerna, säger Mattias Loxi, medgrundare och marknadsansvarig på Skills Management-plattformen Cinode.

Prevas, Exsitec och C.A.G har vuxit snabbast under kvartalet samtidigt som Semcon, Precio Fishbone och Combitech har bäst marginaler. Förvärvstakten i branschen har tilltagit betydligt under det senaste halvåret. Både mindre uppköp och gigantiska förvärv har genomförts, exempelvis Knowit som förvärvade Cybercom.

- Antalet medarbetare har ökat i konsultbolagen under de senaste tre månaderna. Företagen börjar rekrytera och många vittnar redan om kompetensbrist av bland annat seniora systemutvecklare. Dessutom ser vi åter en stark ökad trend av förvärv i branschen vilket tyder på en positiv marknad där det blir allt tuffare att växa organiskt. Jämför vi dock medarbetarantalet i bolagen med för ett år sedan är det bara 28 procent av företagen som har vuxit, säger Mattias Loxi.  

Ta del av den unika Infografen över de börsnoterade konsultbolagens Q1-rapporter för 2021.

Mattias Loxi

Medgrundare/CMO
mattias.loxi@cinode.com
+46 73 514 21 70

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Luleå EnergiAnnons

Så är Luleå Energi ett nav i regionens energiomställning

Malin Larsson, vd på Luleå Energi.
Malin Larsson, vd på Luleå Energi.

Det lokala energibolaget spelar en avgörande roll i den gröna omställningen. Den samhällsomvandling som pågår i Norrbotten skapar förutsättningar för Sverige att i flera stora kliv kunna sänka landets utsläpp. Inom näringslivet behöver organisation och ledarskap skyndsamt utvecklas för att företag på kort tid ska lyckas göra något som ingen tidigare gjort. Det menar Luleå Energis vd Malin Larsson.

Norrbotten har blivit ett centrum för den gröna omställningen i Sverige och Europa. Här gör industrier som SSAB insatser för att leverera hållbart stål till hela världen, och innovativa företag med offensivt klimatarbete väljer att etablera sig i regionen. 

Luleå Energi befinner sig mitt i händelsernas centrum. Vd:n Malin Larsson berättar att energibolaget skapar förutsättningar för nya företag som vill etablera sig i regionen genom att bland annat investera i elnätet och utveckla samarbeten med de stora industrierna. Detta skapar nytta för såväl energisystemet som för industri och stad.

– Tillsammans med andra aktörer har vi möjlighet att göra stora förändringar. Ett tydligt exempel är vår cirkulära fjärrvärmeproduktion, där vi använder restenergier från SSAB:s ståltillverkning för att värma upp bostäder och offentliga byggnader i Luleå. När SSAB nu planerar för ett nytt produktionssystem i Luleå är vår ambition att fortsätta använda restenergier till fjärrvärmesystemet. Vårt mål är en helt fossilfri fjärrvärmeproduktion, säger Malin Larsson.

Kompetensförsörjning stor utmaning

För att kunna fortsätta vara en viktig kugge i energiomställningen måste energibolaget attrahera kompetens. Det är en stor utmaning när konkurrensen om arbetskraften i norr är större än någonsin. 

Luleå Energi jobbar med att bygga en företagskultur som kan locka nya medarbetare och samtidigt bli ett verktyg i omställningsarbetet. Målet är att skapa en arbetsplats där medarbetare ”skickliggör” varandra, grupper utvecklas, och individer kan vara sitt bästa jag för att leverera i snabb takt på en hög nivå.

– Vi ska också hjälpa våra ledare att våga vara modiga och öppna för utveckling, och skapa förutsättningar för att våra medarbetare ska känna motivation för uppdraget och förändringsresan. Det gör vi genom att skapa delaktighet och samhörighet samt genom att säkerställa att de har rätt kompetens för uppdraget, både nu och inför framtiden, säger Katharina Frank, chef HR & Hållbarhet.  

Gör konkret skillnad för klimatet 

Det som sker i dag – totalomställning till fossilfritt – har ingen varit med om tidigare. Dessutom måste företag och organisationer ställa om snabbt. Det är ett minst sagt spännande läge att komma in på en arbetsplats som Luleå Energi, menar Katharina Frank och Malin Larsson. 

– Våra medarbetare har möjlighet att göra en konkret skillnad på riktigt, varje dag, konstaterar Malin Larsson.

Nyfiken på Luleå Energi? Läs mer här. 

Besök Luleå Energi på Almedalsveckan
Seminarium: Omställning på riktigt – Hur ska ledare/organisationer utvecklas för att göra det ingen gjort förut?
Plats: Arena Energi, Klosterlängan vid Stora torget.
Tid: 5/7 kl. 13.45-14.30. Välkomna!

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Luleå Energi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?