Hoppa till innehållet

Annons

2021 Q1 - Konsultbranschen åter stark!

Pressrelease

Tillväxten är fortsatt negativ för majoriteten av de börsnoterade konsultbolagen. Men med en arbetsdag färre och stärkta rörelsemarginaler i kombination med en stabiliserad efterfrågan präglas konsultbranschen av positiva tongångar. För första gången sedan pandemin bröt ut har konsultbolagens personalstyrka vuxit igen.

Detta visar Cinodes nya sammanställning av kvartalsrapporterna för det första kvartalet.

De svenska börsnoterade konsultbolagen har en omsättningsminskning på i snitt en procent under det fjärde kvartalet jämfört med föregående år.

 - Trots en arbetsdag mindre detta kvartal jämfört med förra året visar hälften av konsultbolagen bättre marginaler. Tillväxten är fortfarande negativ för 60 procent av bolagen men med positivare tendenser. Samtliga bolag beskriver en stark marknad, speciellt i slutet av kvartalet, där efterfrågan är tillbaka på samma eller högre nivåer än före pandemin inom de flesta sektorerna, säger Mattias Loxi, medgrundare och marknadsansvarig på Skills Management-plattformen Cinode.

Prevas, Exsitec och C.A.G har vuxit snabbast under kvartalet samtidigt som Semcon, Precio Fishbone och Combitech har bäst marginaler. Förvärvstakten i branschen har tilltagit betydligt under det senaste halvåret. Både mindre uppköp och gigantiska förvärv har genomförts, exempelvis Knowit som förvärvade Cybercom.

- Antalet medarbetare har ökat i konsultbolagen under de senaste tre månaderna. Företagen börjar rekrytera och många vittnar redan om kompetensbrist av bland annat seniora systemutvecklare. Dessutom ser vi åter en stark ökad trend av förvärv i branschen vilket tyder på en positiv marknad där det blir allt tuffare att växa organiskt. Jämför vi dock medarbetarantalet i bolagen med för ett år sedan är det bara 28 procent av företagen som har vuxit, säger Mattias Loxi.  

Ta del av den unika Infografen över de börsnoterade konsultbolagens Q1-rapporter för 2021.

Mattias Loxi

Medgrundare/CMO
mattias.loxi@cinode.com
+46 73 514 21 70

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera