1515

Resultat av ny Novus: Unga och storstadsbor vill flytta från stan

Efter ett år präglat av Corona och hemmasittande öppnar stora grupper upp för att lämna stan. Bland unga svarar så många som över hälften att de kan tänka sig att flytta ut. Det visar resultatet av en undersökning om svenskarnas syn på sin bostad, som Novus gjort på uppdrag av Landshypotek Bank.

Coronapandemin har för många inneburit mer tid hemma vilket lett till nya krav och önskemål på bostaden. Det här verkar ha påverkat svenskarnas syn på bl.a. hur och var man vill bo. Resultatet av en ny Novus-undersökning visar att många upplever sin bostadsyta som för liten och att ännu fler kan tänka sig flytta ut från centralorten. Särskilt storstadsbor (hälften), unga (över hälften) men också medelålders (nästan hälften) svarar att de i hög utsträckning kan tänka sig att flytta längre ut från centralorten.

 – Det har varit ett exceptionellt år. Många har hunnit fundera på sitt boende och vad som är viktigt. Förhoppningsvis öppnar det här upp för värderingar som bidrar till bättre möjligheter att bo, jobba och leva i hela landet, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

– Vi befinner oss i en spännande tid där vi ser indikationer på hur en hundraårig trend av att vilja flytta till stan verkar bruten. Resultatet av den här undersökningen tyder snarare på en rörelse som är på väg att byta riktning. Nu vänder stora grupper – särskilt storstadsbor, unga och medelålders – i stället blickarna bort från stan ut mot landet, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Resultat av ny Novus:

Ett år med Corona – många vill flytta från stan. Märks tydligast bland unga och storstadsbor.

 • Fyra av tio (43 %) svenskar kan tänka sig att flytta längre bort från centralort / stan.
 • Hälften (50 %) av de som bor i storstäder och storstadsnära kommuner kan tänka sig att flytta längre bort från staden.
 • Unga personer, 18–29 år, svarar så i ännu större omfattning (63 %).
 • Likaså medelålders personer, 30–49 år, (48 %).

I resultatet syns även att hur du bor och upplever din bostadsyta har betydelse.

Många upplever bostaden som för liten:

 • Yngre, studerande och boende i hyreslägenhet: Ungefär en tredjedel – vilket är dubbelt så stor andel jämfört med folk i allmänhet – av de som är yngre, 18–29 år (31 %) och studerande (28 %), svarar att de under Coronapandemin upplever sin bostadsyta som för liten.
 • Detsamma gäller de som bor i hyreslägenhet (28 %).
 • Två av tio (22 %) som upplever sin bostadsyta för liten har funderat på att flytta till villa.
 • Nära en av fyra (23 %) har funderat på att flytta till ny bostad under Coronapandemin.

Kort om Novus-undersökningen

 • Antal intervjuer: 1006
 • Deltagarfrekvens: 58 %
 • Framtagen av Novus på uppdrag av Landshypotek Bank

Resultatet bifogas (pdf).

Kontakta för mer information
Jonas Feinberg, presskontakt Landshypotek Bank, 070-349 24 10

Om Landshypotek Bank
Landshypotek Bank grundades 1836 och är till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för jord- och skogsbruksnäringen. Historiskt lånar kunderna till jord och skog men banken växer nu även inom bolån till hus samt sparande. Landshypotek Bank ägs av dess cirka 37 000 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, har drygt 200 medarbetare och verkar över hela landet.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Novus: Ett år med Corona -- många kan tänka sig flytta från stan

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från VertivAnnons

Snåla inte på datacentret om ni vill ha flexibelt distansarbete

På många företag kommer de närmaste åren att präglas av distansarbete och av hybridmodeller, med en blandning av närvaro på kontoret och arbete i hemmiljö. Ju mer flexibel individen kan vara, desto hårdare får servrarna i datacentren jobba. Det ställer krav på investeringar av olika slag.

Fördelarna med ökat distansarbete är uppenbara, för att sammanfatta handlar det om att säkra den nödvändiga effektivisering som krävs för att överleva som företag. Ericssons planer är bara ett exempel av många på vad som händer. Ökad lönsamhet kan även komma från lägre kontorshyror, lägre elräkningar och liknande. PwC har undersökt detta fenomen och listar ett flertal aspekter som kanske inte är uppenbara. Även enklare rekrytering bidrar till att minskade utgifter.

Mer distansarbete kräver mer investeringar. Några är uppenbara, till exempel att medarbetarna behöver rejäla och stryktåliga bärbara datorer och tillgång till stabila IT-lösningar för videokonferenser, samarbete med mera. Andra nödvändiga investeringar är svårare att identifiera, som att det krävs nya, och ofta dyra, lösningar för åtkomst och IT-säkerhet.

Så uppgraderar du företagets nätverk

Den typ av investeringar som är lättast att missa är troligtvis det faktum att det krävs mer muskler i våra datacenter. I många fall är det en fråga för tjänsteleverantörer och molnföretag. Men många företag har fortfarande egna datacenter, inte sällan för de mest centrala verksamhetsområdena. Dessa datacenter belastas hårdare idag. Hur mycket varierar, men uppgifter om ökningar på 30 procent är inte ovanliga.

Det kan kanske tyckas konstigt att mer IT-aktivitet långt bort från datacentren innebär att datacentrens kapacitet och driftsäkerhet måste förstärkas. Men utan tillförlitliga knutpunkter i form av datacenter kommer den distribuerade teknikanvändning som är en följd av distansarbetestrenden att fungera sämre och vara mer osäker. 

– Det handlar inte bara om fler servrar för beräkning, fler diskar för lagring av data och större switchar för kommunikation via nätverk och internet. Kraftfullare och mer tillförlitliga lösningar för elförsörjning och stabila lösningar för kylning är lika viktiga säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv. 

Förutom traditionella stora datacenter blir det allt vanligare med nya, ofta mindre, anläggningar som byggs ute i kanten av nätverken (det som brukar kallas för edge computing). De knyter samman användare och centrala datacenter. Det ställs ofta speciella krav på den här typen av anläggningar, till exempel på grund av utrymmesbrist. Vertiv som är en ledande leverantör av utrustning för datacenter märker av det här på flera sätt: 

– Många nya datacenter som blir knutpunkter för nätverkstrafik kommer att köras på full kapacitet. All värme som genereras på grund av detta ställer stora krav på kylning, säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv.

Det ökade trycket på datacenter är bara ett exempel på indirekta följder vad gäller krav på utrustning till datacenter i pandemins svallvågor. Men den är viktig att ha i bakhuvudet när man planerar nästa års budget. 

Mer information om Vertivs Edge lösningar

Om Vertiv 

Fakta

Vertiv är en ledande leverantör av hårdvara, mjukvara, analyser och tjänster för datacenter. Sortimentet innefattar produkter för energiförsörjning, kylning och IT-infrastruktur, samt tjänster för allt från molnet till ytterkanterna av nätverken. Fokus ligger förutom på kostnadseffektivitet på tillgänglighet och hållbarhet. Vertivs huvudkontor ligger i Columbus, i Ohio i USA. Företaget har cirka 20 000 anställda och bedriver verksamhet i fler än 130 länder däribland Sverige.

 

Mer från Vertiv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vertiv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?