1515
Annons

Katrineholms kommun och Amazon Web Services i samarbete kring vattenprojekt för ett mer hållbart samhälle

För att ta hand om framtidens regnvatten behöver Katrineholms kommun klimatanpassa sin dagvattenhantering. Som ett led i det arbetet stödjer Amazon Web Services (AWS) nu en förstärkt infrastruktur och skapandet av ett våtmarksområde vid Stora Djulö i Katrineholm. 

Katrineholms kommun växer. Det innebär ökade krav på en förstärkt och utbyggd infrastruktur för vatten och avlopp. Klimatförändringar är en annan faktor som medför nya krav på omhändertagandet av dagvatten och hantering av översvämningsrisker.

Katrineholms kommun, dess vattenbolag Katrineholm Vatten, driftbolaget Sörmland Vatten och AWS ska i ett samarbetsprojekt arbeta för att säkra stadens kapacitet vad avser vatten och avlopp, omhändertagande av dagvatten och hantering av översvämningsrisker. En del i det arbetet är att anlägga en våtmark vid rekreationsområdet Djulö.Våtmarken ska delvis utformas som ett rekreationsområde för aktiviteter som vandring och fågelskådning när projektet står klart 2026.

 - AWS fortsatta engagemang i Katrineholm och vår miljö kommer att ge många fördelar för kommunen och invånarna. Det här projektet hjälper till att säkerställa Katrineholms hållbara tillväxt inför framtiden, både genom att förbättra vattenhanteringen och genom att erbjuda våra invånare och besökare nya möjligheter till rekreation, utbildning och teknikutveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).

AWS medverkan i projektet med tillhörande infrastruktursatsningar uppgår till cirka 35 miljoner kronor (4 miljoner USD). Medfinansieringen kommer att vara ett viktigt bidrag till kommunens hållbarhetsprojekt.

- Vi på AWS har förbundit oss att arbeta för en hållbar framtid för våra kunder, för de samhällen vi verkar i, och för hela världen. En viktig del av detta handlar om hushållning med våra vattenresurser. Vi byggde vårt första datacenter här 2018 och känner oss varmt välkomna i Katrineholm.  Därför är vi mycket glada över att få möjligheten att bidra till en ännu bättre miljö och hållbar framtid för staden, samt även få vara med och skapa nya rekreations- och fritidsytor för invånarna, säger Manuel Bohnet Head of Enterprise på AWS i Norden och Baltikum.

Våtmarkens primära uppgift blir att fördröja och filtrera stadens vattenavrinning innan vattnet släpps ut i närliggande sjöar. Vattnet passerar genom vegetationen och rinner genom olika zoner i våtmarken innan det släpps vidare. Föroreningar minskas därmed genom en naturbaserad biologisk process, vilket bidrar till att ett bra ekosystem och en god livsmiljö för vilda djur.

- Vi ser stora utmaningar i många svenska städer där man behöver bygga om dagvattenhanteringen för att klara exempelvis framtida översvämningar. Därför är det väldigt inspirerande att det finns en vilja hos AWS att samarbeta med oss i frågor som rör hållbarhet. Genom samarbetet kan vi göra detta snabbare, bättre än vi tänkt. Med våtmarken så får vi inte bara en skyddad stad utan också mindre föroreningar i våra sjöar. Detta samarbete ger andra möjligheter kopplat till utbildning och forskning kring ekosystemtjänster och vattenkvalitet, säger Linda Aldebert miljöstrateg i Katrineholms kommun.

- Katrineholm Vatten och Sörmland Vattens arbete att kontinuerligt finna den bästa lösningen för att stödja kommunens utveckling, våra kunder och vår miljö, speglas väl i detta samarbete. Investeringar som denna är en möjliggörare för förbättrad miljö och utveckling i regionen. Att få arbeta tillsammans över gränserna för att bättre hushålla med våra miljöresurser skapar samma goda känsla som ett rent klart dricksvatten en varm sommardag, säger Per Ivarsson, affärsområdeschef, Katrineholm Vatten.

Presskontakt:
Göran Dahlström (S)
kommunstyrelsens ordförande
Katrineholms kommun
E-post: goran.dahlstrom@katrineholm.se
Telefon: 070 – 665 28 22
Christofer Björkvall
AWS
E-post: bjorkvac@amazon.com

Linda Aldebert
Miljöstrateg
Katrineholms kommun
E-post: linda.aldebert@katrineholm.se
Telefon: 070 – 570 18 29Per Ivarsson
Affärsområdeschef
Sörmland Vatten
E-post: per.ivarsson@sormlandvatten.se
Telefon: 0150 – 800 107Bifogde filer och länkar:

Illustrationer: Idéskiss över våtmarken, växter, svärdslilja

Länk till film om våtmarken: https://youtu.be/LT7BMdivhrk

AWS: Amazon Web Services backs new Swedish water conservation project (Word)
 

Följande bilagor finns för nedladdning:
AWS backs new Swedish water conservation project

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Nexam Chemical utser Christer Svanberg till ny Chief Technology Officer

– Ska driva och utveckla bolagets innovationscenter

Nexam Chemical har rekryterat Christer Svanberg till ny Chief Technology Officer. Christer Svanberg kommer närmast från Borealis i rollen som Head of Competence Centre Energy och chef för Borealis Innovation Center i Stenungsund och har en gedigen erfarenhet från såväl forskning som applikationsutveckling. Han tillträder tjänsten under november månad.

Under åren på Borealis har Christer Svanberg haft en rad ledande positioner inom forskning och applikationsutveckling. Utöver det har Christer Svanberg verkat inom akademin. Han har doktorsgrad inom materialvetenskap och var verksam som assistant professor vid Chalmers Tekniska Högskola.

”Vi har gång efter annan bevisat att vi kan utveckla differentierad teknologi och har alltid haft en stark utvecklingsorganisation. Med denna rekrytering kommer vi att ytterligare stärka R&D funktionen. Christer Svanberg kommer dessutom kunna bidra med massor av erfarenhet och ett starkt ledarskap för utvecklingsverksamheten, säger Johan Arvidsson CEO på Nexam Chemical och fortsätter:

”Christer Svanbergs första uppgift blir att färdigställa och få i gång vårt eget innovationscenter. Plastbranschen står inför en stor omvälvning i form av att återvinning blir allt viktigare. Christer Svanberg kommer att leda oss tekniskt i denna omvälvning. Vi välkomnar Christer Svanberg till Nexamfamiljen”

”Efter många år i akademi och storbolag ser jag med ivrig nyfikenhet fram emot att fortsätta arbeta med utveckling i ett framstående innovationsföretag. Nexam Chemical är ett bolag som kan ha mycket korta utvecklingscykler. Det är naturligtvis mycket spännande att kunna se resultat från utvecklingsinsatser snabbt och delta aktivt i kommersialiseringsarbetet.” säger Christer Svanberg.

Christer Svanberg kommer att ersätta nuvarande CTO Francesco Pisciotti, som valt att fortsätta karriären utanför Nexam Chemical.

För mer information, kontakta:

Johan Arvidsson, VD, +46-708 97 44 39, johan.arvidsson@nexamchemical.com 

Följande bilagor finns för nedladdning:
2022-08-15 Ny CFO SVE

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera