1515

Katrineholms kommun och Amazon Web Services i samarbete kring vattenprojekt för ett mer hållbart samhälle

För att ta hand om framtidens regnvatten behöver Katrineholms kommun klimatanpassa sin dagvattenhantering. Som ett led i det arbetet stödjer Amazon Web Services (AWS) nu en förstärkt infrastruktur och skapandet av ett våtmarksområde vid Stora Djulö i Katrineholm. 

Katrineholms kommun växer. Det innebär ökade krav på en förstärkt och utbyggd infrastruktur för vatten och avlopp. Klimatförändringar är en annan faktor som medför nya krav på omhändertagandet av dagvatten och hantering av översvämningsrisker.

Katrineholms kommun, dess vattenbolag Katrineholm Vatten, driftbolaget Sörmland Vatten och AWS ska i ett samarbetsprojekt arbeta för att säkra stadens kapacitet vad avser vatten och avlopp, omhändertagande av dagvatten och hantering av översvämningsrisker. En del i det arbetet är att anlägga en våtmark vid rekreationsområdet Djulö.Våtmarken ska delvis utformas som ett rekreationsområde för aktiviteter som vandring och fågelskådning när projektet står klart 2026.

 - AWS fortsatta engagemang i Katrineholm och vår miljö kommer att ge många fördelar för kommunen och invånarna. Det här projektet hjälper till att säkerställa Katrineholms hållbara tillväxt inför framtiden, både genom att förbättra vattenhanteringen och genom att erbjuda våra invånare och besökare nya möjligheter till rekreation, utbildning och teknikutveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).

AWS medverkan i projektet med tillhörande infrastruktursatsningar uppgår till cirka 35 miljoner kronor (4 miljoner USD). Medfinansieringen kommer att vara ett viktigt bidrag till kommunens hållbarhetsprojekt.

- Vi på AWS har förbundit oss att arbeta för en hållbar framtid för våra kunder, för de samhällen vi verkar i, och för hela världen. En viktig del av detta handlar om hushållning med våra vattenresurser. Vi byggde vårt första datacenter här 2018 och känner oss varmt välkomna i Katrineholm.  Därför är vi mycket glada över att få möjligheten att bidra till en ännu bättre miljö och hållbar framtid för staden, samt även få vara med och skapa nya rekreations- och fritidsytor för invånarna, säger Manuel Bohnet Head of Enterprise på AWS i Norden och Baltikum.

Våtmarkens primära uppgift blir att fördröja och filtrera stadens vattenavrinning innan vattnet släpps ut i närliggande sjöar. Vattnet passerar genom vegetationen och rinner genom olika zoner i våtmarken innan det släpps vidare. Föroreningar minskas därmed genom en naturbaserad biologisk process, vilket bidrar till att ett bra ekosystem och en god livsmiljö för vilda djur.

- Vi ser stora utmaningar i många svenska städer där man behöver bygga om dagvattenhanteringen för att klara exempelvis framtida översvämningar. Därför är det väldigt inspirerande att det finns en vilja hos AWS att samarbeta med oss i frågor som rör hållbarhet. Genom samarbetet kan vi göra detta snabbare, bättre än vi tänkt. Med våtmarken så får vi inte bara en skyddad stad utan också mindre föroreningar i våra sjöar. Detta samarbete ger andra möjligheter kopplat till utbildning och forskning kring ekosystemtjänster och vattenkvalitet, säger Linda Aldebert miljöstrateg i Katrineholms kommun.

- Katrineholm Vatten och Sörmland Vattens arbete att kontinuerligt finna den bästa lösningen för att stödja kommunens utveckling, våra kunder och vår miljö, speglas väl i detta samarbete. Investeringar som denna är en möjliggörare för förbättrad miljö och utveckling i regionen. Att få arbeta tillsammans över gränserna för att bättre hushålla med våra miljöresurser skapar samma goda känsla som ett rent klart dricksvatten en varm sommardag, säger Per Ivarsson, affärsområdeschef, Katrineholm Vatten.

Presskontakt:
Göran Dahlström (S)
kommunstyrelsens ordförande
Katrineholms kommun
E-post: goran.dahlstrom@katrineholm.se
Telefon: 070 – 665 28 22




Christofer Björkvall
AWS
E-post: bjorkvac@amazon.com

Linda Aldebert
Miljöstrateg
Katrineholms kommun
E-post: linda.aldebert@katrineholm.se
Telefon: 070 – 570 18 29



Per Ivarsson
Affärsområdeschef
Sörmland Vatten
E-post: per.ivarsson@sormlandvatten.se
Telefon: 0150 – 800 107



Bifogde filer och länkar:

Illustrationer: Idéskiss över våtmarken, växter, svärdslilja

Länk till film om våtmarken: https://youtu.be/LT7BMdivhrk

AWS: Amazon Web Services backs new Swedish water conservation project (Word)
 

Följande bilagor finns för nedladdning:
AWS backs new Swedish water conservation project

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?