Ny VD och koncernchef för Metacon

Metacons styrelse har utsett Christer Wikner till ny VD och koncernchef för Metacon AB med tillträde 9 juni, 2021. Christer Wikner efterträder Christopher Törnblom, som enligt tidigare kommunikation lämnar sin befattning.

Christer Wikner har verkat i olika befattningar inom Amersham och General Electric med utveckling och internationell lansering av komplexa systemprodukter och som affärsutvecklingschef och chef för strategisk tillväxt. Han har även mångårig erfarenhet som entreprenör inom bl.a. cleantech, digitalisering/SaaS och hållbarhet. Han kommer närmast från företag som han medgrundat och lett till kommersiell framgång. Christer Wikner är i grunden utbildad kemist med en medicine doktorsexamen inom medicinsk biokemi och biofysik från Karolinska Institutet och har en Executive MBA från Handelshögskolan i Stockholm.

”Vi är väldigt glada att Christer Wikner tar sig an jobbet som VD och koncernchef för Metacon. Christer är en uppskattad ledare och har en solid erfarenhet av att utveckla organisationer och affärer inom nya teknikområden. Christer har den ledarprofil och de egenskaper som behövs för att ta Metacon från ett utvecklingsbolag till att bli en ledande internationell koncern med fokus på vätgas och dess applikationer”, säger Ingemar Andersson Metacons styrelseordförande.

”Jag ser fram emot utmaningen att få leda Metacon till en framstående position på den expansiva vätgasmarknaden och fortsätta utvecklingen av viktiga och banbrytande produkter och system. Jag brinner för att bidra till en lösning av globala hållbarhetsutmaningar och ta steg mot att uppnå viktiga mål. Jag är övertygad om att vätgas kommer spela en nyckelroll i omställningen till ett grönare samhälle”, säger Christer Wikner.

Under en övergångsperiod kommer Christopher Tornblom agera rådgivare och huvudsakligen bistå Christer Wikner med frågor rörande kapitalmarknaden och IR.

För ytterligare information, kontakta Ingemar Andersson på telefon +46 70 624 48 30 eller e-post ingemar1.andersson@telia.com

Denna information är sådan information som Metacon AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 8 april 2021 kl. 10:50 CET.

Kort om Metacon AB (publ)

Metacon AB (publ) utvecklar och tillverkar energisystem för produktion av vätgas, värme och el. Produkterna är baserade på en patenterad teknologi som genom reformering av biogas eller andra kolväten alstrar vätgas. Vätgasen kan användas inom transportsektorn, industrin och fastighetssektorn med bättre miljö och klimat som resultat. Via sitt intressebolag Water2H2, erbjuds marknaden lösningar och anläggningar för produktion av vätgas genom elektrolys.

Ytterligare information finns på
www.metacon.se | Twitter: @Metaconab | LinkedIn: www.linkedin.com/company/metaconab

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från SunpineAnnons

SunPines nya fabrik ger 50 procent mer talldiesel

SunPine i Piteå har precis färdigställt byggnationen av bolagets nya fabrik för framställning av hållbar talldiesel. Den nya fabriken innebär att produktionskapaciteten ökar med cirka 50 procent. 

SunPine har under 2020 byggt upp en helt ny fabrik intill sin befintliga fabrik på Haraholmen i Piteå, utan att störa pågående produktion. Idag står fabriken redo att leverera hållbar talldiesel och bidra till Sveriges förnybara omställning. 

– Det är inga små utmaningar som projektteamet tvingats hantera. Trots ett försenat miljötillstånd, vinterbygge och en global pandemi har vi nu en helt ny fabrik på plats. Det innebär vi kan öka den inhemska produktionen av biodrivmedel och bidra till skiftet från fossila drivmedel till förnybara, säger David Öquist, vd på SunPine

Med den nya fabriken kommer kapaciteten att stiga till cirka 150 000 m3 per år, från tidigare cirka 95 000 m3. Det innebär att SunPine kommer kunna leverera 3 procent av Sveriges dieselbehov.

Produktionsökningen innebär att en större volym hållbar talldiesel kan användas som insatsråvara i Preems förnybara drivmedel. Genom att öka produktionen av förnybara drivmedel bidrar vi till att Sverige når de uppsatta klimatmålen. 

– Det har varit en jätterolig resa. Intensivt, utmanande och ett projekt med fantastiskt fint lagarbete säger Ulrika Hagman, Projektledare för investeringar.

Den nya fabriken är nu igång efter en lyckad provdrift.

Om Sunpine

SunPine är världsledande vad gäller framställning av andra generationens förnyelsebara drivmedel. Råvaran är en restprodukt från pappers- och massatillverkning. Råtalldiesel från SunPine används som råvara i Preems förnybara drivmedel Preem Evolution Diesel och Preem Evolution Diesel Plus. SunPine ägs av Preem, Sveaskog, Södra och Lawter.

Läs mer på: sunpine.se 

För mer information kontakta: 

Lina Hörnemalm, Kommunikationsansvarig lina.hornemalm@sunpine.se 

 

Mer från Sunpine

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sunpine och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?