Hoppa till innehållet

Annons

Scienta Scientific AB acquires leading German business

Pressrelease

Scienta Scientific has acquired Envinet GmbH as of March 31, 2021. Envinet GmbH is the market leader in area monitoring radiation protection networks with installations in over 70 countries. Area monitoring networks are used for civilian protection against nuclear radiation incidents. Envinet provides solutions based on gamma radiation detection.

Scienta Scientific is already active in radioactive monitoring through its business area Scienta Sensor Systems. Scienta Sensor Systems provides early warning systems for radioactive incidents based on airborne Xenon detection.

Scienta Sensor Systems and Envinet will together create the new application area Environmental Protection within Scienta Scientific under the joint brand Scienta Envinet. The strengths of area monitoring from Envinet, early warning systems by Scienta Sensor Systems together with the global sales and service reach of Scienta Scientific will create a unique competitive position to support customers with complete Radiation Protection Network solutions.

Scienta Scientific has grown organically and through acquisitions from 8 MEUR in 2013 to 50 MEUR in 2020 (on-going business basis pre-acquisition), with global presence in Europe, China, US, Japan and Korea. The acquisition will add to our business already in 2021.

 “This deal is well aligned with our strategy to grow organically and through selected acquisitions, both within our current application areas and in the general market of Scientific Instruments.”
– Hans Åberg, Chairman

“Our purpose of providing Nobel Prize technologies for science, industry and governments requires us to be at the forefront of technology, and then work to spread the technology through affordability. This deal will strengthen our leading position within our application area Environmental Protection.” – Johan Åman, CEO

For further information please contact:

Hans Åberg, Chairman

+46 730 66 64 02
info@scientascientific.com
www.scienta.se

About Scienta Scientific
Scienta Scientific develops long-term profitable technology-based niche businesses within the 20 Billion EUR market for Scientific Instruments for Physical Characterization. Our market is driven by the global race for new unique solutions for Quantum Technologies and Future Devices, Sustainable Energy and Environmental Protection.
Since our foundation in 1983 by Nobel Prize laureate Prof Kai Siegbahn the objective has been to develop technology niches through a combination of product development, global sales expansion, strategic shift to solutions and services, aggressive operational development and strategic acquisitions.
Scienta Scientific is based in Uppsala, Sweden and is 100% controlled by private investors, incl management. 205 employees pre-acquisition are distributed across Europe, North America and Asia.
Scienta Scientific is trading under Scienta Omicron, the market leader in Materials Innovation Platforms for Material Physics and Surface Science, and Scienta Envinet, the market leader in Radiation Protection Networks.About Envinet
Envinet is the market and technology leader in area monitoring networks for civilian radiation protection. Since its foundation in 1985, Envinet has provided Radiation Protection Networks to 70 countries. Envinet provides gamma dose rate detectors, spectroscopic detectors, mobile survey solutions and aerosol monitors connected via 4G/5G/satellite to its cloud-based monitoring centre for detection, alarming and early warning.

Envinet is trusted by Environmental Protection agencies, Nuclear Power companies and radiation sensitive operations and businesses to ensure public safety, EHS and business continuity.

Envinet has revenues of approx. 5 MEUR in 2020 and 25 employees located in Munich, Germany.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Scienta Scientific AB Acquires leading German Business (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från Ikano BostadAnnons

Därför är föreningslivet så viktigt – för företagen

Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF
Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF

Risk för medlemsras i fotbollsklubben i tiderna som råder.

Då fick Rågsveds IF hjälp – från det lokala näringslivet.

– Ett fungerande föreningsliv är avgörande för ett välmående bostadsområde, säger Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

EXTERN LÄNK: Därför satsar Ikano Bostad på socialt engagemang

Bollen i luften. Ett myller av barn och unga på varenda gräsyta Hagsätra IP i södra Stockholm kan erbjuda. Med hösten runt hörnet knackar skymningen på – strålkastarna lyser vid middagstid – och sommarvärmens comeback gör fotbollsträningen oväntat behaglig. Dörren till fiket i klubbhuset går i ett.

– Varje vardagskväll ser ut ungefär så här, det är fullt med barn och ungdomar som spelar fotboll. Det ser likadant ut på varenda av de planer i Rågsved och Hagsätra vi har verksamhet på. Eftersom många inte har tillgång till bil är det viktigt att vi finns inom gångavstånd för alla, säger klubbchefen Tobias Tegnestrand och fortsätter:

– För en del av barnen är tränaren den tryggaste vuxna personen som de har i sitt liv.

Rågsveds IF har över 800 medlemmar – men läget efter sommarlovet var kritiskt. Trots att föreningen har bland de lägsta medlemsavgifterna i huvudstaden hade bara knappt hälften betalat inför höstterminen:

– Det var väldigt alarmerande. När man ser att barn, som man vet brinner för fotboll, plötsligt slutar var vi tvungna att agera, säger Tegnestrand och konstaterar:

– Det ekonomiska läget påverkar oss alla, men de som redan lever på existensminimum har det ännu tuffare nu. Det är de familjerna vi behöver kraftsamla och rikta våra resurser mot.

Ikano Bostad, som förvaltar drygt 1700 bostäder i Hagsätra och Rågsved, har som strategi att aktivt och långsiktigt engagera sig i samhällslivet på de platser där företaget har bostäder. Fokus ligger på att skapa arbetstillfällen, uppmuntra till utbildning och bidra till en meningsfull fritid.

– Viktigast av allt är att de boende mår bra och trivs. Om vi har en attraktiv miljö där folk vill bo, klart det påverkar fastighetsvärden och lönsamhet över tid. Skulle miljön däremot upplevas som otrygg, flyttar man om det går, säger Christian Mariager.

Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.
Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

När fotbollsklubben bad om hjälp valde fastighetsförvaltaren att betala de uteblivna medlemsavgifterna för ungefär 350 medlemmar.

– Vi kan inte ta risken att ungdomarna inte har en meningsfull fritid. Skulle föreningen tappa intäkterna hade de varit tvungna att skära ner i verksamheten. Då tappar unga möjligheten att spela fotboll och träffa kompisar, då tappar vi det gemensamma som skapar harmoni och tillhörighet i området.

Enligt Tegnestrand skapar Ikano Bostads finansiella stöd effekter även på längre sikt:

– Föreningslivet, i synnerhet idrott, ger positiva effekter på både hälsa och skolresultat. Ska man vara krass är barnkonventionen lag sedan 2020, vilket bland annat innebär att barn har rätt till en trygg, kvalitativ och meningsfull fritid för att leva och utvecklas, säger han och lägger till:

– Fler barn i vår verksamhet innebär fler barn som omges av trygga vuxna vilket blir ett skyddsnät mot exempelvis kriminella gäng som utnyttjar barn och unga. Om de inte får spela fotboll och känna tillhörighet när de är tio år, vad händer då när de är femton?

Mariager och Tengestand menar att näringslivet har allt att vinna på att engagera sig lokalt:

– Jag brukar säga att affären i slutändan alltid är lokal. Vi som Fastighetsägare och näringslivet tjänar på att engagera oss och skapa en relation till den plats där vi verkar, säger Mariager och pekar på att näringslivet måste ha en långsiktig syn i frågan:

– Tidsbegränsade projekt i all ära, de tilltag som får bäst effekt är när det finns uthållighet och lokal förankring. Det tror jag fler behöver inse, säger Mariager.

EXTERN LÄNK: Här är Ikano Bostads sociala satsningar

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera