1515

Prostatype Genomics meddelar starka resultat för Prostatype® från första steget av valideringsstudie i asiatisk population

Prostatype Genomics AB (”Prostatype Genomics” eller ”Bolaget”) publicerar data från det första steget från den tidigare kommunicerade och pågående valideringsstudien i Taiwan

I linje med Bolagets övergripande strategi samt kommunicerade milstolpar fortsätter Prostatype Genomics expandera sitt program vidare för externa valideringsstudier och publicerar data från det första steget av valideringsstudien i Taiwan som genomförs i samarbete med Professor Jacob See-Tong Pang vid det välrenommerade Chang Gung Memorial Hospital i Linkou, Taoyuan.

Fredrik Persson, Bolagets CEO, kommenterar:

”Vi är mycket nöjda med att ha avslutat det första steget av valideringsstudien i Taiwan. Prostatype® visar igen styrka i en extern valideringsstudie, den här gången i en asiatisk population. Studien är en av mycket få studier med genmarkörer vid prostatacancer som genomförts i Asien. Studien bidrar till att förstärka kunskapen gällande nyttan av prognostiska genmarkörer för prostatacancerpatienter i Asien, och skapar förutsättningar för Prostatype Genomics att etablera sig på nya marknader med väldigt intressant potential.

Data som analyserats så här långt innefattar 28 patienter med en genomsnittlig uppföljningsperiod av ungefär 5 år från diagnos och visar resultat som ligger i linje med vad vi har sett i andra externa valideringsstudier som har genomförts i Europa, vilket innebär att cirka en tredjedel av patienterna blir omklassificerade vid användande av Prostatype® testet. Den största effekten, liksom i tidigare externa valideringar av Prostatype®, ligger i att patienter blir nedgraderade när det gäller risken att avlida av prostatacancer. Detta betyder att Prostatype® ytterligare stärker sin position som en kraftfull genbaserad biomarkör som stödjer sjukvård, patienter och läkare i att fatta mer korrekta, individualiserade och precisa beslut när det gäller vilken behandlingsform som bäst passar den enskilde patienten. Den asiatiska marknaden har en betydande storlek och värde och är viktig för Prostatype Genomics i vår målsättning att stödja sjukvård, patienter och läkare globalt. Vi ser mycket fram emot resultaten från steg 2 av valideringsstudien omfattande ett större antal patienter under 2021.”

Professor Jacob See-Tong Pang, Department of Urology och Vice Superintendendent vid Chang Gung Memorial Hospital Linkou, Taoyuan, Taiwan, kommenterar den data som hittills har analyserats:

“Det första steget av studien vid Chang Gung Memorial Hospital har framgångsrikt avslutats. Incidensen av prostatacancer stiger i Taiwan liksom i många andra delar av världen. Det finns flera olika anledningar till att incidensen ökar. Detta faktum innebär att behovet av förbättrade prognostiska verktyg och mer precis behandling av prostatacancerpatienter är uppenbar. De initiala resultaten från vår studie, som kommer att analyseras vidare, antyder klinisk användbarhet i den asiatiska befolkningen. Resultaten så här långt indikerar att ungefär 1/3 av patienterna blir omklassificerade med Prostatype® och att en majoritet av dem blir nedgraderade när det gäller risken att avlida av prostatacancer, vilket är i linje med de data som visats i europeiska valideringsstudier av Prostatype®. Vi kommer nu att analysera data ytterligare och utvidga antalet patienter i det andra steget av studien.”
 

Certified Advisor

Svensk Kapitalmarknadsgranskning AB, 011-32 30 732, ca@skmg.se.

För mer information, vänligen kontakta Fredrik Persson, VD på Prostatype Genomics AB, fredrik.persson@prostatypegenomics.com, 073 049 77 01.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?