1515
Annons

Pila Pharmas läkemedelskandidat kan ändra förutsättningarna för miljontals individer med typ 2 diabetes

Drygt 500 miljoner människor runtom i världen är diagnostiserade med diabetes typ 2. Det Malmöbaserade läkemedelsbolaget Pila Pharma har utvecklat ett innovativt diabetesläkemedel i tablettform med en verkningsmekanism som skiljer sig från de befintliga diabetesläkemedlen på marknaden. Under våren noteras Pila Pharma, som potentiellt kan nå ut till miljontals diabetespatienter, på Stockholmsbörsen. Det berättar bolagets vd och grundare Dorte X Gram.

Berätta om Pila Pharma och er affärsidé.

–Pila Pharma startades 2014. Vi utvecklar en ny klass av oralt aktiva läkemedel för behandling av nydiagnostiserad typ 2 diabetes som tillsammans med andra glukosreglerande läkemedel kan skjuta upp behandling med insulin och förhindra och fördröja att patienterna utvecklar de allvarliga sjukdomstillstånd som är förknippade med senare stadier av sjukdomen.

Er läkemedelskandidat XEN-D0501 baseras på blockeringen av en chili-receptor som reagerar på den aktiva substansen i chilifrukter. Berätta mer om vad som utmärker er diabetesbehandling.

–2016 köpte vi rättigheterna till en substans som påverkar chilireceptorn och som redan är testad i läkemedelssammanhang. Substansen har därför stora chanser att fungera bra som läkemedel mot diabetes typ 2. Det är en liten molekyl, vilket gör att den passar bra att formulera som tablett. De studier vi hittills genomförtvisar att vår läkemedelskandidat kan reglera insulinet hos diabetespatienter utan allvarliga bieffekter. Den så kallade chili-receptorn, som reagerar på den aktiva substansen i chilifrukter aktiveras även vid inflammationer i kroppen. Inflammationer är en betydande del av orsaken till diabetes. 

Den aktiva substansen i er läkemedelskandidat kan långsiktigt även tillämpas på andra sjukdomsområden och diagnoser. Hur ser era framtidsplaner ut?

–Just nu fokuserar vi på att genomföra kliniska studier i fas 2B för vår läkemedelskandidat inom diabetes. När den studien är genomförd är vår ambition att inleda samarbete med ett större läkemedelsbolag med fokus på diabetes. Tillsammans kan vi genomföra de fortsatta studierna och så småningom förhoppningsvis även lansera XEN-D0501 på den globala marknaden. Vår långsiktiga ambition är att utforska om vår läkemedelskandidat kan tillämpas på andra inflammatoriska sjukdomar, exempelvis ögonsjukdomar, eller tarmsjukdomen Crohns.

Ni planerar att notera bolaget på någon av Stockholmsbörsens mindre listor under senvåren. Vad är bakgrunden till er notering?

–Vi befinner oss nu i ett spännande utvecklingsstadium då bolaget går från att vara ett experimentellt bolag till att istället vara ett bolag som genomför mer storskaliga kliniska studier. Ett viktigt skäl till att vi noterar bolaget är förstås att vi behöver finansiera den relativt storskaliga 2B studien för vår läkemedelskandidat inom diabetes.

Varför är Pila Pharma ett intressant bolag att investera i?

–Vi har utvecklat en läkemedelskandidat inom diabetes med beprövad klinisk effekt, vilket känns väldigt lovande. Vi adresserar en global och
växande mångmiljonmarknad och ser dessutom
goda förutsättningar att i framtiden utveckla läkemedelskandidater även för andra diagnoser. På sikt kan vi förhoppningsvis bygga upp en attraktivportfölj av läkemedelskandidater som utvecklas parallellt. Investerare som är med redan från start har goda möjligheter att vara delaktig i ett bolag med stark utvecklingspotential.

Vilka är dina främsta drivkrafter som vd för Pila Pharma?

–Jag har forskat och utvecklat diabetesläkemedel i många år, bland annat på Novo Nordisk. Min absolut viktigaste drivkraft är att utveckla ett diabetesläkemedel som både är verksamt och kostnadseffektivt och som kan nå ut till det stora antalet diabetiker som inte har råd med de dyra diabetesläkemedel som i dagsläget erbjuds på marknaden. Miljontals diabetiker i bland annat utvecklingsländer har helt enkelt inte råd att behandla sin sjukdom på rätt sätt. Jag hoppas att vår läkemedelskandidat kan göra verklig skillnad för denna stora grupp.

Se även filmintervjun online på: 

https://youtu.be/--vFNgmy3Po

Läs mer på: pilapharma.com/investors-and-partnering/

Skribent: Annika Wihlborg, Invest Talks Studio investtalks.se

Friskrivning från ansvar:
Vi tar inget ansvar för fullständighet i sponsrat innehåll, innehållet ska tolkas som marknadsföring och inte ses som en köprekommendation från oss. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. Innehåller intervjuer från Invest Talks Studios kunder med reservation för ev. produktions-, tryck- & färgfel. Läs mer på: investtalks.se

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Hansa Biopharma completes enrollment in imlifidase phase 2 study in antibody mediated rejection (AMR) episodes post kidney transplantation

  • 30 patients with active or chronic active antibody mediated rejection (AMR) episodes post kidney transplantation have been enrolled and randomized 2:1 to imlifidase v.s. standard-of-care
  • Completion of enrollment marks an important milestone for Hansa, as the company explores the potential of imlifidase in the post transplantation setting. 
  • Acute AMR episodes post kidney transplantation occur in 5-7% of patients, with significant risk of patients losing graft function. There is no approved treatment for preventing and treating AMR. 

Lund, Sweden May 23, 2022. Hansa Biopharma AB, “Hansa”, (Nasdaq Stockholm: HNSA), pioneer in enzyme technology for rare immunological conditions, today announces the completion of enrollment in its phase 2 study evaluating safety, tolerability and efficacy of imlifidase in patients with active and chronic active antibody mediated rejection (“AMR”) episodes. A first data read out is expected in the second half of 2022, as previously guided.

“The on-time completion of enrollment in the AMR phase 2 study is an important milestone in the clinical development of imlifidase for this patient population and is a testimony to our commitment to develop potentially life-saving and life-altering therapies for patients with rare immunological diseases with significant unmet medical need”, says Christian Kjellman, Chief Science Officer, Hansa Biopharma. “Long-term graft survival is challenged by AMR post kidney transplantation, and imlifidase has the potential to have a meaningful positive impact for these patients and the healthcare system at large.”

Acute AMR post kidney transplantation is a serious condition that occurs in 5-7%  of kidney transplants and is a significant challenge to long-term graft survival. AMR, is the main cause of graft dysfunction and loss after kidney transplantation. In the U.S. and Europe, approximately 45,000 patients receive kidney transplants annually, and approximately 400,000, currently live with a kidney transplant.

The AMR phase 2 program is a randomized, open-label, multi-center, controlled study, that has enrolled a total of 30 AMR patients across centers in France, Germany, Austria, Australia, and the U.S. This study is designed to evaluate the safety and efficacy of imlifidase in eliminating donor specific antibodies (“DSAs”) in acute AMR patients, post transplantation. Twenty individuals have been randomized to receive imlifidase treatment comprised of one intravenous dose of 0.25mg/kg, while 10 individuals in the active control arm received 5-10 sessions of plasma exchange. Efficacy and safety is monitored over a six-month period post treatment.

More information about the trial is available at ClinicalTrials.gov under NCT03897205 (2019).

For further information, please contact:
Klaus Sindahl, Head of Investor Relations
Hansa Biopharma 
Mobile: +46 (0) 709-298 269
E-mail: klaus.sindahl@hansabiopharma.com 

Katja Margell
Head of Corporate Communications 
Hansa Biopharma 
Mobile: +46 (0) 768-198 326
E-mail: katja.margell@hansabiopharma.comFöljande bilagor finns för nedladdning:
20220523 HNSA - PR AMR completion of enrollment FINAL ENG

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?