1515

Nya digitala säkerhetsutbildningar ökar säkerhetsmedvetandet hos svenska arbetsgivare

Efterfrågan på digitala utbildningar inom säkerhet har ökat kraftigt under senare år. Ökningen beror bland annat på att de lagkrav som reglerar säkerhetskänslig verksamhet, exempelvis säkerhetsskydd och luftfartsskydd, har blivit tydligare och omfattar idag fler sektorer och organisationer i Sverige än någonsin tidigare. Dessa uppdaterade lagkrav tydliggör att personal som ska arbeta i säkerhetskänslig verksamhet även är utbildade. Efterfrågan väntas även öka stadigt inom en överskådlig framtid på grund av rådande omvärldsläge.

För att möta den stora efterfrågan hos både HR- och säkerhetsavdelningar lanserar svenska säkerhetskonsultbolaget SRI nu en digital utbildningsplattform som syftar till att kompetensutveckla och höja säkerhetsmedvetandet hos arbetsgivare både i och utanför Sverige.

”Efterfrågan på utbildning har varit stor hos våra kunder och vi märker att det finns ett behov av både kortare och mer omfattande utbildningar som är moderna och som kan erbjudas till människor när det passar dem. Bland annat är behovet av kompetenshöjande insatser stort inom området säkerhetsskydd och organisationer som lyder under certifikaten Känd avsändare och Känd leverantör. Med vårt nya affärsområde E-learning kommer vi inom kort kunna hjälpa betydligt fler arbetsgivare att skapa säkerhet i sina organisationer både i Sverige och utomlands, något som ligger helt i linje med vårt syfte som bolag,” säger Pierre Gudmundson, säkerhetsexpert och VD på SRI.

De digitala säkerhetsutbildningarna som just nu tar form i en studio riktar sig mot både HR- och säkerhetsavdelningar så väl som till chefer och medarbetare. Utbildningsplattformen integreras i SRI:s högkrypterade plattform för maximal datasäkerhet.

I den nya utbildningsplattformen kommer dessutom organisationer med specifika utbildningsbehov att kunna erbjuda sina anställda och leverantörer anpassade digitala utbildningar paketerad i egen branding.

”På SRI har vi lång erfarenhet av att leverera utbildningar inom säkerhet så väl som att skapa trygga digitala tjänster inom personalsäkerhet. Med tanke på det stora behovet på marknaden, tydligare lagkrav och direktiv kombinerat med den höga digitaliseringstakten i svenska organisationer är det helt rätt i tiden för oss att komplettera vår befintliga plattform för bakgrundskontroller och digital referenstagning med e-learning,” säger Peter Helin, projektledare för affärsområdet E-learning på SRI.

De första digitala säkerhetsutbildningarna lanseras på svenska inom den kommande månaden och fler utbildningar lanseras sedan successivt.

För mer information:

Peter Helin, Digital projektledare, SRI
Tel: 076-319 54 09
E-post: peter@sri.se

Om SRI (Scandinavian Recruitment Intelligence)

Sedan 2016 har vi på SRI, Scandinavian Recruitment Intelligence, hjälpt arbetsgivare att rekrytera tryggt, säkert och effektivt med hjälp av bakgrundskontrollerdigital referenstagning, säkerhetsprövningsintervjuer, utbildningar och andra konsulttjänster grundade i många års erfarenhet från Försvarsmakten, Polisen och rekryteringsbranschen. 

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från IDIAnnons

Utvecklas som ledare – så stärker du ditt omdöme

Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.
Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.

Att vara ledare är utmanande, inte minst under coronapandemin när hemarbete och digitala möten har blivit norm. Den nya situationen är en utmaning, men vi glömmer lätt att den också ger möjligheter till utveckling i ledarrollen. 

Det är svårt att veta hur vårt beteende uppfattas av de vi möter i professionella sammanhang. Ditt agerande kan dessutom uppfattas på olika sätt beroende på sammanhang och grupp. Ett framgångsrecept i ett sammanhang kan falla platt i en annan.

– Ett ledarskap som av en grupp uppfattas som drivande och stimulerar medarbetarna, kan i en annan grupp uppfattas som buffligt, som att ledaren saknar lyhördhet och försöker köra över medarbetarna, säger Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av bolaget IDI Profiling som äger instrumentet IDI, Interpersonal Dynamics Inventory. 

IDI är skapat för att hjälpa individer att bli mer medvetna om hur de uppfattas i sina yrkesroller.

Är du intresserad av testet? Läs mer här.

Mäter tre dimensioner

När du skapar en IDI-profil får du först svara på hur du tror att du upplevs i din roll. Från den digitala plattformen bjuder du sedan in respondenter som får svara hur de upplever dig. Svaren vägs mot en normgrupp som består av 60 000 andra bedömningar. 

– Resultatet visar hur drivande, hur personlig och hur uppmärksam du upplevs av dina medarbetare. Hela processen tar bara några minuter, säger Thomas Larsson. 

 – IDI handlar inte om personlighet, den kan man sällan förändra. Istället tar vi reda på hur du upplevs, och vilken roll du har i en specifik grupp. Använder du ditt omdöme och anpassar din kommunikation till människorna du möter eller kräver du – kanske omedvetet – att andra ska anpassa sig efter dig? Medvetenhet om hur vi upplevs av andra är en av nycklarna till vår förmåga att optimera vårt beteende för effektivt samarbete, säger Frida Kristina Nilsson, organisationspsykolog och samarbetspartner.

Tydlig utmaning stimulerar utveckling

Med ett snävt urval av respondenter tydliggör testet också vad du kan behöva utveckla för att förbättra ditt genomslag.

 – Om du till exempel behöver öka förändringstakten inom en del av organisationen ska personerna som är viktigast för att åstadkomma förändringen vara respondenter. Det kan vara så få som tre kollegor. I ett annat sammanhang vill du kanske ha feedback från alla dina kollegor i ledningsgruppen. Genom att klargöra vilka de viktiga intressenterna är, får man ett användbart resultat varje gång, säger Thomas Larsson.

Frida Kristina Nilsson understryker att IDI ska användas i sammanhang där det finns ett verkligt behov av utveckling för att driva verksamheten framåt.

– Ska det bli användbart måste du själv aktivt engagera dig i din personliga utveckling för att på det sättet bidra till att utveckla din organisation, säger hon.

Fakta:

IDI är ett svenskutvecklat utvecklingsverktyg med över 300 licensierade användare i Sverige. Sedan 1980 har över 160 000 svenskar profilerats, varav drygt hälften i ledande ställning. Instrumentet är psykometriskt granskat, digitaliserat, enkelt att använda och baseras på data från respondenter som testpersonen själv engagerar. Läs mer på www.idi.se.

 

Mer från IDI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IDI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?