1515

Alla hjärtans dag: han ska vara omtänksam och hon attraktiv

Alla hjärtans dag, dagen då vi firar kärleken. Länsförsäkringar har tagit reda på vad som är viktigast när man letar partner. Är det omtänksamhet, intelligens, utseende eller ekonomi? Överlag verkar kvinnor och män intresserade av och letar efter ungefär samma egenskaper. Men det vi trodde var viktigt, förmågan till försörjning och att kunna trygga familjens ekonomi, kommer långt ned på listan. Vår privatekonom Emma Persson har funderat på könens preferenser och de privatekonomiska konsekvenserna av det.

Män anser att den viktigaste egenskapen hos en partner är att hen är attraktiv medan kvinnor anser att omtänksamhet är den viktigaste egenskapen hos en partner.

Listan på svenskens attraktionspreferenser, historien bakom firandet av Valentin och statistik om äktenskap finner du i bifogad fil.

-Att en bra utbildning och ett välbetalt jobb inte är viktiga egenskaper i sökandet efter en partner tyder på att det viktigaste här i livet inte är monetära värden. Resultatet säger också något om båda könens initiala tro på sin egen förmåga att försörja en familj, något som kan få sig en törn i samband med att första barnet föds. Statistik visar att kvinnor ofta gör yrkesmässiga val, exempelvis att gå ned i arbetstid, som på sikt kan få konsekvenser för hennes framtida försörjning, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Många kvinnor arbetar deltid under en stor del av livet och utför samtidigt en större andel av det obetalda arbetet än vad män gör. Jämfört med män arbetar kvinnor också inom yrken där lönenivån är lägre och där deltidstjänster är vanligare. Dessa faktorer är några av skälen till kvinnors lägre inkomst från arbetsmarknaden, vilket påverkar både sparande och pension.

Det är därför inte ovanligt att just kvinnorna får det sämre ekonomiskt efter en skilsmässa, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar;

– Tyvärr är det så att kvinnor ofta går förlorande ur en separation. Det kan bero på att kvinnan oftare är hemma med barnen, går ner i arbetstid och kanske samtidigt inte tänker på vad det får för konsekvenser på lång sikt, men det handlar också om strukturer i samhället när det gäller lön och föräldraledighet. Mitt tips är att ni på Alla hjärtans dag visar varandra lite kärlek och tar er till att prata om er ekonomi. Och den som ännu inte hittat en partner bör leta efter en person som vill leva jämställt, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Fakta om kvinnor och mäns ekonomiska standard
I dag tjänar män drygt 5 000 kronor mer per månad och av kapitalinkomsterna, exempelvis utdelning på aktier eller vinst vid försäljning av fastighet, går bara 29 procent till kvinnor. Kvinnor vabbar mer och arbetar oftare deltid och därför är deras inkomst endast 76 procent av männens. Kvinnors pensioner är också lägre, ungefär 6 000 kronor per månad, lägre än männens.

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 076-109 27 30
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08 – 588 418 50

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release
Fakta


Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?