Annons

Alla hjärtans dag: han ska vara omtänksam och hon attraktiv

Alla hjärtans dag, dagen då vi firar kärleken. Länsförsäkringar har tagit reda på vad som är viktigast när man letar partner. Är det omtänksamhet, intelligens, utseende eller ekonomi? Överlag verkar kvinnor och män intresserade av och letar efter ungefär samma egenskaper. Men det vi trodde var viktigt, förmågan till försörjning och att kunna trygga familjens ekonomi, kommer långt ned på listan. Vår privatekonom Emma Persson har funderat på könens preferenser och de privatekonomiska konsekvenserna av det.

Män anser att den viktigaste egenskapen hos en partner är att hen är attraktiv medan kvinnor anser att omtänksamhet är den viktigaste egenskapen hos en partner.

Listan på svenskens attraktionspreferenser, historien bakom firandet av Valentin och statistik om äktenskap finner du i bifogad fil.

-Att en bra utbildning och ett välbetalt jobb inte är viktiga egenskaper i sökandet efter en partner tyder på att det viktigaste här i livet inte är monetära värden. Resultatet säger också något om båda könens initiala tro på sin egen förmåga att försörja en familj, något som kan få sig en törn i samband med att första barnet föds. Statistik visar att kvinnor ofta gör yrkesmässiga val, exempelvis att gå ned i arbetstid, som på sikt kan få konsekvenser för hennes framtida försörjning, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Många kvinnor arbetar deltid under en stor del av livet och utför samtidigt en större andel av det obetalda arbetet än vad män gör. Jämfört med män arbetar kvinnor också inom yrken där lönenivån är lägre och där deltidstjänster är vanligare. Dessa faktorer är några av skälen till kvinnors lägre inkomst från arbetsmarknaden, vilket påverkar både sparande och pension.

Det är därför inte ovanligt att just kvinnorna får det sämre ekonomiskt efter en skilsmässa, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar;

– Tyvärr är det så att kvinnor ofta går förlorande ur en separation. Det kan bero på att kvinnan oftare är hemma med barnen, går ner i arbetstid och kanske samtidigt inte tänker på vad det får för konsekvenser på lång sikt, men det handlar också om strukturer i samhället när det gäller lön och föräldraledighet. Mitt tips är att ni på Alla hjärtans dag visar varandra lite kärlek och tar er till att prata om er ekonomi. Och den som ännu inte hittat en partner bör leta efter en person som vill leva jämställt, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Fakta om kvinnor och mäns ekonomiska standard
I dag tjänar män drygt 5 000 kronor mer per månad och av kapitalinkomsterna, exempelvis utdelning på aktier eller vinst vid försäljning av fastighet, går bara 29 procent till kvinnor. Kvinnor vabbar mer och arbetar oftare deltid och därför är deras inkomst endast 76 procent av männens. Kvinnors pensioner är också lägre, ungefär 6 000 kronor per månad, lägre än männens.

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 076-109 27 30
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08 – 588 418 50

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release
Fakta


Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera