Nanoform’s Clinical Study Indicates Positive Interim Results

Insider information

Nanoform Finland Plc

January 22nd, 2021 at 08.10 a.m. Finnish time

Nanoform’s Clinical Study Indicates Positive Interim Results

Helsinki, Finland – Nanoform Finland Plc (“Nanoform”), an innovative nanoparticle medicine enabling company, today announced positive interim results from its clinical study. The faster absorption data implies that small particles can indeed be powerful.

Nanoform has received interim study results related to its Phase 1, Single-Centre, Part Crossover, Open-Label, Partially-Randomised Study Designed to Evaluate the Pharmacokinetic (PK) Profile of Piroxicam following Administration of Nanoformed Oral Immediate Release (IR) Piroxicam Tablet and an IR Reference Product in Healthy Subjects (UNICORN). These interim results are based on the first cohort of twelve healthy volunteers dosed in December 2020 at Quotient Sciences’ facilities in Nottingham, UK. Final results of the study are expected before the end of Q2 2021, as previously announced.

This first set of human data supports Nanoform’s value proposition that nanoparticles can enable faster dissolution rate, more rapid absorption, improve drug delivery performance, and ultimately generate patient benefit.

The interim results obtained from the ongoing clinical trial, suggest that a 20 mg nanoformed oral piroxicam tablet achieved significantly faster absorption when compared to a 20 mg reference oral piroxicam tablet (Felden®) from the originator Pfizer. The time of maximum plasma concentration (Tmax) was obtained earlier than with the reference product. These interim results support the further development of fast-acting forms of poorly soluble drugs by using the CESS® nanoforming technology.

For further information, please contact:

Prof. Edward Hæggström, CEO

edward.haeggstrom@nanoform.com

+358 29 370 0150

For investor relations queries, please contact:

Henri von Haartman, Director of Investor Relations

hvh@nanoform.com

+46 7686 650 11

The information in the press release is information that Nanoform is obliged to make public pursuant to the EU Market Abuse Regulation. The information was sent for publication, through the agency of the contact persons set out above, on January 22nd, 2021 at 08:10 a.m. Finnish time.

About Nanoform

Nanoform is an innovative nanoparticle medicine enabling company. Nanoform works together with pharma and biotech partners globally to provide hope for patients in developing new and improved medicines utilizing Nanoform’s platform technologies. The Company focuses on reducing attrition in clinical trials and on enhancing drug molecules’ formulation performance through its nanoforming services. Nanoform’s capabilities span the small to large molecule development space and the company focuses on solving key issues in drug solubility and bioavailability and on enabling novel drug delivery applications. Nanoform’s shares are listed on the Premier-segment of Nasdaq First North Growth Market in Helsinki (ticker: NANOFH) and Stockholm (ticker: NANOFS). Certified Adviser: Danske Bank A/S, Finland Branch, +358 40 562 1806. For more information please visit http://www.nanoform.com

Forward-Looking Statements

This press release contains forward-looking statements, including, without limitation, statements regarding Nanoform’s strategy, business plans and focus. The words may,” “will,” “could,” “would,” “should,” “expect,” “plan,” “anticipate,” “intend,” believe,” “estimate,” “predict,” “project,” “potential,” “continue,” “target” and similar expressions are intended to identify forward-looking statements, although not all forward-looking statements contain these identifying words. Any forward-looking statements in this press release are based on management’s current expectations and beliefs and are subject to a number of risks, uncertainties and important factors that may cause actual events or results to differ materially from those expressed or implied by any forward-looking statements contained in this press release, including, without limitation, any related to Nanoform’s business, operations, clinical trials, supply chain, strategy, goals and anticipated timelines, competition from other companies, and other risks specified in Nanoform’s prospectus published (on May 22, 2020) in connection with Nanoform’s initial public offering (the “Prospectus”) under “Risk Factors” and in our other filings or documents furnished to the Finnish Financial Supervisory Authority in connection with the Prospectus. Nanoform cautions you not to place undue reliance on any forward-looking statements, which speak only as of the date they are made. Nanoform disclaims any obligation to publicly update or revise any such statements to reflect any change in expectations or in events, conditions or circumstances on which any such statements may be based, or that may affect the likelihood that actual results will differ from those set forth in the forward-looking statements. Any forward-looking statements contained in this press release represent Nanoform’s views only as of the date hereof and should not be relied upon as representing its views as of any subsequent date.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från VerizonAnnons

Kompetenserna för en digital arbetsstyrka

Sedan i början av året har sättet vi lever och arbetar på förändrats dramatiskt och de flesta skulle nog säga att vi nått paradigmskifte, speciellt när det kommer till företagens digitala arbetsmiljö. Från att ha varit ett bekvämt alternativ för några få, har distansarbete blivit en nödvändighet för många, nästan över en natt.

Upptäck hur du kan leda arbetet annorlunda på framtidens arbetsplats.

Att skapa en hybrid arbetsmiljö där fysiska och digitala platser kombineras är själva kärnan i rekommendationerna i en färsk rapport från Harvard Business Review Recreating Work as a Blend of Virtual and Physical Experiences.

Samverkan mellan människa och maskin

Att använda ny teknologi för att öka effektiviteten är vettigt, men det är bara ena sidan av myntet –i framtiden handlar det om att se till att människor och maskiner samverkar. Det är en av anledningarna till att allt fler företag prioriterar de anställdas kompetensutveckling.

Hur bygger du då denna ”nya arbetsstyrka” på distans? Hur hanterar du utmaningarna med distansarbete? Hur infriar du de anställdas förväntningar på en flexibel arbetsplats samtidigt som du tillgodoser behovet av fysisk interaktion och kreativa dialoger mellan kollegor? En annan viktig fråga är vilka kompetenser arbetsstyrkan behöver för att vara framgångsrik i den nya digitala miljön? Detta är några av de frågor som framtidens ledare funderar på just nu.

Emotionell intelligens viktigare än tekniska intelligens

I den senaste rapporten från Verizon Business på ämnet framtidens arbete säger 66 % av seniora chefer att det är avgörande att införa ny teknologi. Samtidigt är det ännu fler som ser emotionell intelligens och social kompetens som nyckelfaktorer för framgång.

”När företagsledare skapar framtidens arbetsplats är den kanske mest kritiska uppgiften att se till att de anställda känner sig motiverade och involverade. Det är avgörande för att nå framtida affärsframgångar,” säger Fredrik Hallenborg, Nordenchef på Verizon Business. ”Här är det viktigt att stödja de anställda i sin personliga och professionella utveckling. Våra resultat visar att kompetensutveckling är ett nyckelområde bland 75 % av cheferna som tillfrågades. De anser också att digitala kompetenser har blivit ännu viktigare efter att pandemin slog till. Pandemin har även tvingat oss att inse att vi behöver hantera problem med smidighet och anpassningsförmåga samtidigt som vi lär oss att hantera affärsrisker utifrån vad som är rimligt och på ett sätt som gör att företaget utvecklas även under de nya omständigheterna.

Rapporten visar också att precis över tre fjärdedelar (76 %) nämner anpassningsförmåga som en nyckelkompetens tillsammans med problemlösning (72 %) och riskhantering (72 %).

En framtidsblick

Det viktigaste vi tar med oss från rapporten är att företag inte har råd att endast fokusera på det som händer idag. Det tydliga budskapet från de tillfrågade i undersökningen är att bättre tekniska kunskaper, att investera i människor och att samtidigt förändra arbetskulturen inte bara kommer göra företag mer robusta, det kommer att göra dem mer lönsamma i framtiden.

”Ledare behöver fundera på vad företaget har gjort bra och var det finns utrymme för förbättring, vilka nya rutiner de kanske vill behålla, och vilka initiativ de vill ska fortsätta, stanna av eller införas”, säger Fredrik Hallenborg. ”Slutligen, och än viktigare, behöver de gå från ord till handling kring hur dessa punkter kan kommuniceras, artikuleras, aktiveras eller vävas in i organisationen så att de är redo när krisen klingat av, för att påskynda återhämtningen. De som gör denna transformation på ett genomtänkt sätt och sätter sina anställda i första rummet, kommer att vara bäst rustade för framgång.

Framtidens arbete kommer inte bara drivas av ny teknik. Kulturen ute hos organisationerna och de kompetenser de anställda har kommer att vara precis lika avgörande för en framgångsrik digital transformation.

Om the Future of Work-rapporten

Rapporten, som producerades i två omgångar, identifierar fyra viktiga, sammankopplade dimensioner som chefer ombads att rangordna: teknologi, kompetens och beteende, ledarskap och nya sätt att arbeta på. I januari i år tillfrågades 1 102 seniora chefer i olika sektorer och geografiska områden om deras åsikter. När pandemin kom, utförde forskarna en andra undersökning bland 664 seniora chefer för att bedöma om det fanns förändringar bland åsikterna. 

För mer information om rapporten och för att läsa mer om vilka kompetenser som behövs för den digitala arbetsstyrkan, besök vår hemsida här. 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?