1515
Annons

Bioextrax erhåller innovationsbidrag om 2,5 MSEK från EU för projekt kring mikrofibrer från fjädrar

Den ansökan som Bioextrax tillsammans med ett europeiskt konsortium har lämnat in avseende valorisering av fjädrar har beviljats med en total projektbudget om ca 73,8 MSEK, varav totalt anslag är 51,6 MSEK. Bioextrax andel av projektet är 3,9 MSEK, varav 2,5 MSEK erhålls som stöd. Projektet i stort syftar till att skapa nya värdekedjor och produkter baserat på fjädrar.

“Unlocking a feather bioeconomy for keratin-based agricultural products” syftar till att finna lösningar på de tekniska, logistiska och kommersiella utmaningar som finns för att en fungerande värdekedja ska kunna byggas kring keratinrika produkter baserade på fjädrar. Projekttid är två år med förväntad start under andra kvartalet 2021, efter att ett antal administrative processer har avklarats.

Projektet genomförs av 15 företag och forskningsorganisationer från 7 europeiska länder. Syftet är att ta ett helhetsgrepp på fjäderbaserade värdekedjor, vilket innebär att projektet, förutom teknisk uppskalning och validering, också lägger stor vikt på marknads- och hållbarhetsanalys. Bioextrax roll i projektet är att bidra med bolagets patentsökta metod för produktion av mikrofibrer från fjädrar. Denna process kommer inom ramen för projektet att skalas upp, och de producerade mikrofibrerna kommer att karaktäriseras och testas av andra projektpartners i ett antal olika produkter.

”För oss innebär detta – utöver det direkta finansiella stödet om 2,5 MSEK – att projektet finansierar expertis och utrustning som behövs för att skala upp vår process till ca 10 gånger den pilotskala vi i nuläget har. Dessutom kommer flera ledande företag och forskningsinstitut inom biomaterial att analysera och testa mikrofibrerna i ett antal intressanta produkter, exempelvis inom jordbrukssektorn. Detta är precis den typ av aktiviteter som vi sedan tidigare har planerat att genomföra som en del av kommersialiseringen av vår teknologi för att konvertera fjädrar till mikrofibrer. Tack vare extern finansiering kommer vi nu att kunna genomföra detta snabbare och till en lägre kostnad, samtidigt som expertisen vi får tillgång till och relationerna vi genom projektet bygger med potentiella köpare av mikrofibrer, ökar chanserna till en lyckad marknadsintroduktion.” säger Edvard Hall, VD, Bioextrax

Denna information är sådan information som Bioextrax AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande kl. 17.10 CET, den 19 januari 2021.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Edvard Hall, VD

Telefon: +46736267643

E-post: edh@bioextrax.com   

Om Bioextrax

Bioextrax grundades år 2014 baserat på forskning vid avdelningen för bioteknik vid Lunds Universitet. Dess processteknologier möjliggör utvinning av bioplasten PHA ur PHA-producerande bakterier, mikrofibrer ur fjädrar, samt proteiner och aminosyror ur proteinrika restprodukter såsom fjädrar eller slakteriavfall. Bioextrax processteknologier producerar således kostnadseffektivt ett flertal olika miljövänliga material, med utnyttjande av avfallsströmmar eller industriella restprodukter som råmaterial. Bolagets affärsmodell är att erbjuda licenser för användning av dess olika processteknologier inom olika affärsområden. Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market. Läs mer på www.bioextrax.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

DDM reaches agreement to combine acquisition of Swiss Bankers and its investment in Omnio with Nordiska

The Swedish Banking as a service provider Nordiska, combined with Swiss Bankers and Omnio, will deliver financial solutions and products to around 2 million European consumers in lending, pre-paid cards, digital payments and Banking-as-a-Service (BaaS)    

DDM Holding AG (First North Growth Market: DDM) announces that it is acquiring a minority stake in Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget (publ) ("Nordiska"), a leading Nordic credit institution with total assets of approximately SEK 8bn, to combine Swiss Bankers and the cloud-based banking platform Omnio under the newly formed Nordiska Financial Solutions Group.

As part of this transaction, DDM has also extended its agreement to acquire 100% of the share capital of Swiss Bankers Prepaid Services AG (“Swiss Bankers”) which was initially signed in December 2021 and which will be assumed by Nordiska. Swiss Bankers is the market leader in prepaid cards in Switzerland and provides innovative, deposit-based payment products and offers solutions in cashless, globally secure payment transactions. As of 30 June 2022, Swiss Bankers, which holds a banking licence, had total assets of approximately CHF 390m. The purchase price for Swiss Bankers is in the range between CHF 40m and CHF 50m and will be financed by cash on hand.

The combined group will be led by the Nordiska’s CEO, Mikael Gellbäck.

This transaction follows DDM’s strategy to act as an investor and partner for financial institutions in Europe and to acquire assets and participations in companies previously held by banks, assisting them in digitalisation and the distribution of low-cost financial consumer products.

DDM will become the largest shareholder in Nordiska with a minority stake and will support its transition to a Pan-European cloud-based, fully digitalized financial solutions group focussing on European bank consumers.

The closing of the transaction is subject to certain conditions including the granting of all necessary regulatory approvals.

The Chairman of DDM, Jorgen Durban, has stepped down from his roles at DDM and will concentrate on his role as Chairman of Nordiska. Andreas Tuczka, board member of DDM since 2017, will become Chairman of DDM and upon closing join the board of Nordiska.

This information is of the type that DDM Holding AG is obliged to make public pursuant to the EU Market Abuse Regulation. The information was submitted for publication, through the agency of the contact person set out below, at 18:00 CET on 4 October 2022.

For more information, please visit DDM’s website at www.ddm-group.ch or contact:

Florian Nowotny, Chief Executive Officer
Fredrik Olsson, Chief Financial Officer
Tel: +41 417661420

Mail: investor@ddm-group.ch

Följande bilagor finns för nedladdning:
DDM Holding Press Release - Swiss Bankers

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera