Hoppa till innehållet

Annons

Actic storsatsar med 22 nya utomhusgym - Actic Outdoor Box

Pressrelease

Actic fortsätter att flytta fram positionerna och lanserar nu Actic Outdoor Box på ytterligare 20 orter i Sverige, en ort i Norge och en ort i Tyskland. De första två boxarna som lanserades i augusti 2020 visade sig vara enormt uppskattade av Actics medlemmar och har tagit utomhusträning till en helt ny nivå.  

"Träning är viktigare än någonsin och Actics mål är att erbjuda våra medlemmar marknadens mest tillgängliga och inspirerande träningsutbud. Vi har som ambition att vara marknadsledande på utomhusträning och de boxar vi lanserade under förra året har visat sig vara en stor succé. De nya boxarna gör att vi kraftigt ökar kapaciteten till riktigt bra utomhusträning och förstärker vårt totala träningserbjudande ytterligare” menar Anders Carlbark, VD Actic Group.

Actic Outdoor Box tar utomhusträning till nästa nivå

Actic Outdoor Box är en mobil anläggning i form av en container med tillgång till tyngre utrustning såsom skrivstänger, battlesropes, kettlebells, hantlar, medicinbollar och en stor rigg. Utrustningen möjliggör belastande träning i alla former för alla medlemmar, på alla nivåer. Boxens personal är specialutbildad i vårt Outdoor Box koncept och det är genom att delta på konceptklasserna som man får tillgång till boxen.

Medlemmarna tränar i ur och skur

”Den respons vi fått på de boxar vi kört i snart 6 månader är helt otrolig. Vi trodde att vi skulle stänga ner i november på grund av vikande efterfrågan som en följd av väder och vind – men vi har fortfarande öppet och våra medlemmar kör järnet i mörker och kyla! Det är helt fantastiskt att se” säger Jonas Lissjanis, Chief Product Officer på Actic Group.

Actic släppte 2020 en rapport som kartlade svenskarnas träningsvanor utomhus. Kartläggningen visade att 62%*, av de svenskar som tränar, också tränar utomhus. Den primära fördelen med att träna utomhus jämfört med inomhus är att få vara ute i friska luften (69%), men man menar också att en viktig fördel med träning utomhus är att den är mer lättillgänglig (42%). Ungefär en tredjedel (34%) uppger minskad risk för smittspridning som en fördel och 28% menar att det helt enkelt är roligare att träna utomhus.

Tillgänglighet: Actic Outdoor Box kommer lanseras på, för Actic, strategiskt viktiga orter under april månad 2021. Information om exakt placering kommer under våren. Det finns flera sätt att få tillgång till Actic Outdoor Box:

  • Samtliga medlemmar med regionala medlemskap får fri tillgång
  • Outdoor-medlemskap
  • Klippkort
  • Personlig träning; individuell träning och bootcamps

Svenskarna och utomhusträningen

Defintition på träning i denna studie: Att ägna sig åt fysiskt ansträngande aktivitet i minst 30 minuter i syfte att träna.

Fakta om studien: Studien är genomförd av Ipsos och består av 1079 genomförda intervjuer under perioden 7-10 juli 2020. I studien uppger 90% att man tränar någon gång eller oftare och nästan samtliga (94%) av dessa uppger att man någon gång tränar utomhus. Intervjuerna är gjorda i en slumpmässigt rekryterad webbpanel och är representativt för den svenska befolkningen 16-65år.

Actic

Actic grundades 1981 (fd Nautilus Gym) och idag är Actic en av de ledande aktörerna på gymmarknaden i Norden med bemannade gym. Bolaget driver drygt 175 anläggningar med över 200 000 medlemmar på huvudmarknaderna Sverige, Norge och Tyskland. Actics vision är ett friskare samhälle genom träning och attraherar en bred målgrupp. Actic, som har sitt huvudkontor i Solna, Stockholm, har cirka 800 heltidsanställda och en nettoomsättning under 2019 om 952 miljoner kronor. Actic Group leds av VD Anders Carlbark.

Presskontakt

Sofia Brandberg, CMO Actic Group

0767233154

Sofia.brandberg@actic.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från EbbotAnnons

Techbolaget Ebbot har utvecklat en GPT-modell för kundsupport

Senaste året har kantats av en AI-hysteri med ChatGPT i spetsen, vilket har gjort att många företag fått upp ögonen för tekniken, inte minst potentialen för kundsupport. Den snabba utvecklingen inom AI är något som techbolaget Ebbot tagit tillvara på, som nu lanserar nu sin egenutvecklade GPT-modell - skräddarsydd för kundsupport.

Att använda AI för att automatisera kundsupport är inte något helt nytt påfund. Tekniken har dock inte alltid levt upp till förväntningarna, vilket gjort att många företag har antagit en avvaktande ställning till AI chatbotar. 

Sen kom ChatGPT och förändrade allt. 

– Den snabba utvecklingen av AI och framför allt ChatGPT har förändrat både företagens och konsumenternas inställning till- och förväntningar på chatbotar och sättet man kan interagera med dem, säger Oliver Young, Product Manager på Ebbot.

Ebbot är ett svenskt techbolag som har utvecklat chatbots- och AI-teknik sedan 2018. Därmed har de i första hand fått uppleva hur attityden till chatbotar på marknaden snabbt har skiftat från skepticism till entusiasm, med en nu stark tilltro till deras förmåga och potential.

En del företag har redan hoppat på trenden att använda sig av tjänster som är integrerade med generellt tränade GPT-modeller. Det finns dock en hel del nya utmaningar som kommer med detta, förklarar Oliver Young:

– Risken med att använda en chatbotsleverantör som saknar en egen GPT-modell är att man tappar kontrollen över sin datasäkerhet och personuppgiftshantering. Detta på grund av att många tredjepartslösningar lagrar datan utanför EU, där andra regler och lagar om personuppgiftshantering gäller.

Som svar på marknadens efterfrågan har Ebbot utvecklat sin egen GPT-modell, baserad på samma teknologi som ChatGPT, men med en viktig skillnad; Ebbots modell hostad inom EU och anpassad för att endast svara utifrån företagsspecifika data.

– Med EbbotGPT kan vi säkerställa att chatboten endast svarar på företagsspecifika data. Något som är oerhört viktigt inom kundsupport där man absolut inte vill riskera att boten hittar på egna svar, såsom att boten rekommenderar en konkurrerande produkt eller tjänst, säger Oliver Young.

Förutom att EbbotGPT är skräddarsydd för att användas för kundsupport, berättar Oliver Young att den nya modellen även har förändrat sättet för hur chatbotar byggs och administrerats i Ebbot-plattformen:

– Till skillnad från hur chatbotar tidigare byggdes i plattformen, kan man nu bygga en helt ny chatbot på bara några minuter. Till exempel kan en FAQ-fil (vanliga frågor) användas som träningsdata. Efter träningen kan chatboten generera en oändlig mängd unika svar baserat på innehållet i FAQ:n. Den här snabbare processen för att skapa chatbotar innebär också att det blir mer kostnadseffektivt att utveckla och underhålla en chatbot, vilket ger fler företag och organisationer möjlighet att skaffa en.

Den nya GPT-modellen lanseras i början av september vilket gör Ebbot till det första svenska företaget som erbjuder en egen GPT-modell som är skräddarsydd för kundsupport. 

Företag kan redan nu anmäla intresse på Ebbots hemsida här.  

Om Ebbot

Ebbot erbjuder en plattform för att skapa bättre kundupplevelser online med hjälp av AI. Ebbot grundades 2018 och har idag kontor i Stockholm och Göteborg. 

Läs mer på ebbot.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ebbot och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera