2cureX appoints Fernando Andreu, an international Biotech executive, as new CEO

2cureX is pleased to announce that Fernando Andreu has been appointed new CEO and will start latest on 1 April 2021. Ole Thastrup the present CEO and Founder of 2cureX will continue as CSO, being responsible for 2cureX’s clinical and scientific activities.

2cureX has recently launched the world’s first CE-marked and ISO13485 compliant Functional Precision Medicine test allowing individualization of cancer treatment. Thus, 2cureX is transitioning from being a Research & Development company to become a commercial company with products on the market.

Fernando Andreu is leaving positions as CEO of Indivumed Inc (US) and CBO of Indivumed Group (DE) to join 2cureX. Fernando will provide an important strengthening of the commercial and business development dimension of the company, which is needed to position 2cureX as a world leader in Functional Precision Medicine.

The right time to strengthen the commercial competences

Povl-Andre’ Bendz, Chairman of the Board: “I am very pleased to welcome Fernando Andreu as our new CEO. Fernando brings extensive experience and impressive results from bringing commercial value into early IVD companies and large international diagnostic companies. The successful technical and clinical development of IndiTreat® clearly shows the innovative power of 2cureX and further value creating commercial potentials. I firmly believe that by appointing Fernando we have established a strong position for a product roll-out and development of the company initially in Europe and subsequently to other markets”.

An urgent need in clinical cancer care

Fernando Andreu, nominated CEO: “I am excited to join the 2cureX team. With many years of experience in cancer diagnostics, I truly believe we are at a crossroad in cancer care. Despite an overwhelming number of cancer drugs – that is constantly expanding, individual patient variability results in lack of efficacy and development of resistances. The IndiTreat test is capable of matching the individual patient with the right treatment and thereby bringing down patient suffering and healthcare costs. There is a clear need for such technology, and I look forward to work closely with the 2cureX team to move the IndiTreat concept into general clinical practice”.  

Leading the coming wave of commercial achievements

Ole Thastrup, CEO and Founder (CSO and deputy-CEO latest from 1 April 2021): “2cureX was founded with the aim of changing how cancer therapy is conducted. Now, more than ten years later it is a pleasure to see how the 2cureX team and clinical partners have developed IndiTreat - a potentially paradigm-shifting technology in cancer care. We are all looking forward to welcoming Fernando Andreu as CEO to lead the next wave of achievements – commercial roll-out of IndiTreat in cancer clinics initially in Europe and subsequently beyond. Our common goal is set - to build a full-fledged cancer diagnostic/prognostic company”.
 

For further information, please contact:

Povl-Andre’ Bendz, Chairman of BOD Ole Thastrup, CEO
Phone: +45 23 42 93 33 Phone: +45 22 11 53 99
Mail: pab@2curex.com Mail: ot@2curex.com

Certified Adviser

Redeye AB
Phone: +46 8 121 576 90
Mail: certifiedadviser@redeye.se

This information is information that 2cureX AB is obliged to make public pursuant to the EU Market Abuse Regulation. The information was submitted for publication, through the agency of the contact person set out above, on January 5th, 2021.

_____________________________________________

About Fernando Andreu’s experience
Fernando Andreu comes to 2cureX with more than 25 years of experience in the Medical Device and In Vitro Diagnostics fields. Prior to joining 2cureX, Fernando was CEO of Indivumed Inc (US) and CBO of Indivumed Group (DE), Senior Executive Officer at Sysmex Europe and CEO at Sysmex Inostics (US), the liquid biopsy affiliate of Sysmex. He has also held management responsibilities at companies like Roche Diagnostics (ES) and Chiron Diagnostics (formerly Ciba Corning) (ES). Please visit LinkedIn profile for more information.

About 2cureX
2cureX has developed the IndiTreat® (Individual Treatment) test. IndiTreat® establishes thousands of 3D micro-tumors that are similar to the patient’s tumor and identifies the treatment that most effectively kills the patient’s tumor and the treatment to which the patient is resistant. Immediately after the test, the patient can be offered the selected treatment.

IndiTreat® is presently being introduced into the European market. The aspiration is that IndiTreat® becomes a standard Functional Precision Medicine tool for cancer patients.

The company is listed at the Nasdaq First North Growth Market in Stockholm (symbol: "2CUREX"). For more information about 2cureX please visit www.2cureX.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?