1515

Antalet lån minskar till följd av corona

På Expressen Låneguiden har vi sett minskad benägenhet att låna pengar sedan mitten av mars. Nu börjar läget stabiliseras men vi är långt ifrån normala nivåer. Det finns en tydlig försiktighet bland den svenska befolkningen när många är oroade över den egna privatekonomin.

Att coronapandemin skulle få människor att hålla hårt i sina pengar och tänka över sina inköp var föga förvånande. I samband med att pandemin slog till med full kraft i våras förlorade tusentals människor sina jobb vilket tvingade många att tajta till den egna ekonomin rejält. Det fanns helt enkelt inte utrymme för onödig konsumtion eller att dra på sig nya skulder.

På Expressen Låneguiden hjälper vi människor hitta rätt lån innan de lånar pengar. Vi kunde se en tydlig nedgång i antal ansökta lån samtidigt som pandemin nådde Sverige. Under våren har det varit en tydligt nedåtgående trend som nu börjat stabiliseras och kanske till och med pekar något uppåt. Det är dock inte talan om något normalläge utan människor är fortsatt mycket benägna att inte låna mer pengar än nödvändigt.

Om vi någon gång återgår till ett normalläge eller inte är svårt att sia om i dagsläget men mycket hänger nog på höstens utveckling. Skulle vi se en andra våg med fler smittade får vi nog inte se någon uppåtgående trend i antalet ansökta lån. Däremot är det inte självklart att trenden kommer peka nedåt då många nu infunnit sig i den nya situationen.

Jämför lånen med varandra om du ska låna pengar

Med tanke på vilken situation vi befinner oss i är det viktigt att den som beslutar sig för att låna pengar inte lånar mer än nödvändigt. Expressen Låneguiden är en tjänst där du kan jämföra lån från Sveriges allra största långivare. Det ger dig en möjlighet att hitta det billigaste lånet och därmed spara en hel del pengar. Detta är särskilt viktigt i dessa tider.

Bostadsaffärerna går fortsatt uppåt

På den svenska lånemarknaden är det långivare inom snabblån och privatlån som har det tuffast i dagsläget. Däremot går det bättre för aktörer inom bolån där bostadsaffärerna har fortsatt att öka trots coronapandemin. Statistik från Valueguard visar att det såldes 25 procent fler bostäder i juli månad än motsvarande period förra året. Det är helt emot vad experterna förutspådde i samband med pandemins utbrott i Sverige.

Hur framtiden kommer se ut inom lånemarknaden hänger nu mycket på om vi får en andra våg eller inte. Skulle ännu fler människor påverkas rent ekonomiskt av pandemin kan vi nog ändå få räkna med ytterligare nedgång, åtminstone på bostadsmarknaden.

 

Dieter Wallmark-Kalisch

Produktansvarig
dieter@speqta.com

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Fortum markets ABAnnons

Enkelt verktyg för energieffektivisering

Att visualisera sin energiförbrukning kan ge stora effekter för kostnadsbesparingar och reducerad klimatpåverkan. Med Fortum Online kan företagskunder på ett enkelt sätt se vilken energi som kostar pengar i onödan. 

I en värld som står inför stora utmaningar blir det allt mer tydligt att det är genom pedagogisk visualisering och konkreta insikter som många små åtgärder kan leda till stora positiva förändringar. 

För företag och fastighetsägare är energiförbrukningen en stor kostnad – och ett betydande klimatavtryck – som man historiskt har haft svårt att analysera och därmed påverka. Ur den insikten föddes verktyget Fortum Online i Norge redan 2004 i samråd med kunder och energiexperter. Sedan dess har tjänsten förfinats och finns nu även som tillval för Fortums kunder på den svenska marknaden. 

Patrik Hamberg är ansvarig för verktyget på Fortum i Sverige.

– Det är ett väldigt smidigt sätt att få koll på sin energiförbrukning. En skola kan till exempel se att fastigheten drar en massa energi i onödan på helger och lov på grund av belysning och värme. Tidigare var det svårt att upptäcka den typen av kostsamma avvikelser i sin elräkning. 

Patrik Hamberg menar att många kunder har kunnat minska sin energiförbrukning med 5-10 procent utan några nya investeringar – enbart med hjälp av visualisering och en ökad kontroll. 

– Det kan vara butiker och shoppingcenter som plötsligt inser att belysningen slås på alldeles för tidigt, vilket resulterar i att man betalar onödigt mycket för tider på dygnet då ingen är på plats. En fastighetsägare undrade över sin höga förbrukning tills de insåg att man även betalade elräkningen för en snabbmatsrestaurang i gatuplan. Förut var du hänvisad till att följa upp sifforna på års- eller kvartalsbasis, men nu kan du se timförbrukningen under veckans alla dagar. 

Sänkt energiförbrukning i datacentret

Six Nines driver ett specialiserat datacenter med fokus på ”accelerated computing” och molntjänster för utveckling av maskininlärning och artificiell intelligens. Deras servrar står för 90 procent av energiförbrukningen, säger CIO George Plepis. 

– Vi hade en fast prissättning tidigare, men fick hjälp av Fortum att implementera Fortum Online och ett rörligt pris. Nu har vi använt verktyget i ett år. 

Han menar att det har lett till stora förbättringar. 

– Portalen gör det möjligt att i realtid följa förbrukningen och jämföra med våra prognoser. Tidigare fanns det inget sätt att mäta energiförbrukning på ett smidigt sätt. Nu kan vi ha en strategi för hur vi handlar el vid rätt tidpunkt, vilket har lett till att vi kunnat minska vår elräkning med 30-50 procent.

Gratis för Fortums kunder

Som Fortum-kund är det enkelt att komma igång och aktivera analysverktyget. Större fastighetsägare kan dessutom få olika rapporter för varje fastighet, samt klustra statistiken på kvarter, städer och regioner. Basversionen av Fortum Online ingår kostnadsfritt för alla befintliga kunder, medan det går att betala för plusversionen med fler analysverktyg och två timmars energirådgivning med en expert. 

– Många företag analyserar sin energiförbrukning först när det är dags för hållbarhetsrapportering, men vi ser tydligt att nästan alla har möjlighet att med små medel spara både energi, pengar och klimatpåverkan. Systemet larmar direkt vid avvikelser, och den ökade kunskapen gör att det blir betydligt enklare att budgetera sina energikostnader, avslutar Patrik Hamberg. 

Vill ni veta mer om verktyget Fortum Online kan ni läsa mer på Fortums hemsida eller kontakta dem på 020-818 818.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum markets AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?