Annons

Antalet lån minskar till följd av corona

På Expressen Låneguiden har vi sett minskad benägenhet att låna pengar sedan mitten av mars. Nu börjar läget stabiliseras men vi är långt ifrån normala nivåer. Det finns en tydlig försiktighet bland den svenska befolkningen när många är oroade över den egna privatekonomin.

Att coronapandemin skulle få människor att hålla hårt i sina pengar och tänka över sina inköp var föga förvånande. I samband med att pandemin slog till med full kraft i våras förlorade tusentals människor sina jobb vilket tvingade många att tajta till den egna ekonomin rejält. Det fanns helt enkelt inte utrymme för onödig konsumtion eller att dra på sig nya skulder.

På Expressen Låneguiden hjälper vi människor hitta rätt lån innan de lånar pengar. Vi kunde se en tydlig nedgång i antal ansökta lån samtidigt som pandemin nådde Sverige. Under våren har det varit en tydligt nedåtgående trend som nu börjat stabiliseras och kanske till och med pekar något uppåt. Det är dock inte talan om något normalläge utan människor är fortsatt mycket benägna att inte låna mer pengar än nödvändigt.

Om vi någon gång återgår till ett normalläge eller inte är svårt att sia om i dagsläget men mycket hänger nog på höstens utveckling. Skulle vi se en andra våg med fler smittade får vi nog inte se någon uppåtgående trend i antalet ansökta lån. Däremot är det inte självklart att trenden kommer peka nedåt då många nu infunnit sig i den nya situationen.

Jämför lånen med varandra om du ska låna pengar

Med tanke på vilken situation vi befinner oss i är det viktigt att den som beslutar sig för att låna pengar inte lånar mer än nödvändigt. Expressen Låneguiden är en tjänst där du kan jämföra lån från Sveriges allra största långivare. Det ger dig en möjlighet att hitta det billigaste lånet och därmed spara en hel del pengar. Detta är särskilt viktigt i dessa tider.

Bostadsaffärerna går fortsatt uppåt

På den svenska lånemarknaden är det långivare inom snabblån och privatlån som har det tuffast i dagsläget. Däremot går det bättre för aktörer inom bolån där bostadsaffärerna har fortsatt att öka trots coronapandemin. Statistik från Valueguard visar att det såldes 25 procent fler bostäder i juli månad än motsvarande period förra året. Det är helt emot vad experterna förutspådde i samband med pandemins utbrott i Sverige.

Hur framtiden kommer se ut inom lånemarknaden hänger nu mycket på om vi får en andra våg eller inte. Skulle ännu fler människor påverkas rent ekonomiskt av pandemin kan vi nog ändå få räkna med ytterligare nedgång, åtminstone på bostadsmarknaden.

 

Dieter Wallmark-Kalisch

Produktansvarig
dieter@speqta.com

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Fortum Sverige ABAnnons

Från kompost till klädbutik

Det är först på senare år som textilindustrins klimatpåverkan på allvar har granskats, trots att dess utsläpp av växthusgaser är större än den så utskällda flygsektorn. Men det vill Fortum ändra på med satsningen på Bio2X där både skog- och fruktrester omvandlas till textilfibrer. 

”Kan vi ge restprodukter nytt liv så är det mer än bara klimatet som tjänar på det”, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef på Fortum, som menar att textilindustrin måste ställa om för att klara ökande hållbarhetskrav från både konsumenter och myndigheter. 

30 kilo koldioxidekvivalenter och drygt 3 700 liter vatten kostar ett par jeans över sin livscykel och det vatten som används i produktionen släpps i flera fall ut helt orenat, något som skapar stora miljöproblem. Genom att använda restprodukter och mer resurssnåla tekniker kan detta förändras. 

Den finska energikoncernen Fortum jobbar sedan ett antal år med olika lösningar inom cirkulärekonomi, exempelvis återvinning av hushållsplast och elbilsbatterier. Med Bio2X är det helt andra branscher som gäller och för att kunna omvandla biomassa till textilfibrer samarbetar Fortum med Spinnova, ett finskt innovationsföretag som fokuserar på textil. 

Win-win för alla – inte minst miljön 

Allt från vetehalm till gamla fruktskal och rester från skogsbruket kan användas som råvara till att producera textilfibrer. I processen, som kallas för fraktionering, separeras biomassan i cellulosa, hemicellulosa och lignin. Det är cellulosan som sedan används och omvandlas till textilfibrer och därefter tyger. Att använda trä- eller bambufibrer för att tillverka tyg är i sig inte nytt, däremot behöver den process som används inom Bio2X mindre vatten och kemikalier än vad som är vanligt. Dessutom ligger fokus på att använda just restprodukter. 

– I många fall är det här restprodukter som inte kommer till användning och kan vi använda det som går av biomassan till textilfibrer och resten till biobränslen så bidrar till en mer hållbar textilindustri och ett mer effektivt användande av resurserna, säger Per-Oscar Hedman. Även om Fortum är med och driver projektet finns det inga tankar på att bli textilproducent försäkrar han, -Vi har massor av erfarenhet av att ta hand om biomassor och det är där vår styrka i projektet ligger.  

Än så länge kan du inte köpa kläder i butik som tillverkade av textilfibrer från projektet, men om du inte redan gör det så kan du börja med några knep som spelar roll. Återanvänd och köp second hand. Lämna in kläder som inte längre kan användas till återvinning. Håll utkik i affären efter kläder gjorda av certifierat material, helst viskos eller bambu. 

Läs om vad vi gör för att ta hand om framtiden redan i dag 

 

Mer från Fortum Sverige AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Sverige AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?