Annons

Nedgång pga covid-19 men koncernen står stark inför framtiden

Som väntat påverkades andra kvartalet av covid-19 med omfattande nedstängningar av hela samhällen och en historisk nedgång i hela världsekonomin.

Koncernen

För Beijer Alma var den huvudsakliga effekten en kraftig minskning av orderingång och försäljning inom ett flertal verksamheter. Resultatet belastas även av omstruktureringskostnader på 22 Mkr. Koncernen har framgångsrikt mött utvecklingen genom ett starkt och tydligt kassaflödesfokus och genom åtgärder för att minska våra kostnader, bland annat genom att tillämpa korttidsarbete i stora delar av produktionsverksamheten. Under hela våren kunde vi kontinuerligt leverera till våra kunder tack vare robusta leverantörskedjor och extraordinära insatser av våra medarbetare.

Dotterbolagen

För Lesjöfors resulterade den försvagade världsekonomin i en kraftigt minskad efterfrågan på chassifjädrar i början av kvartalet, då verkstäder i stora delar av Europa stängde ner. Allteftersom samhällen öppnades upp, ökade försäljningen mot kvartalets slut till föregående års nivå. Försäljningen av industrifjädrar minskade inte lika kraftigt, men har heller inte återhämtats lika snabbt. Speciellt minskade efterfrågan från kunder inom fordonsindustrin. Nya kunder har också tillkommit tack vare bolagets snabbrörliga och flexibla produktionsstruktur.

Försäljningsminskningen jämfört med motsvarande period inom Habia Cable var inte primärt relaterad till covid-19, utan beror främst på lägre volym inom offshoreprojekt. Under våren genomfördes omstruktureringar i fabrikerna i Sverige och Kina med uppsägning av viss personal för att säkerställa konkurrenskraften inför framtiden.

Inom Beijer Tech var utvecklingen blandad, med negativ försäljningsutveckling för vissa produkter och kundsegment. Nedstängningen i Norge till följd av covid-19-pandemin påverkade efterfrågan mer än i övriga nordiska länder.

Finansiell styrka och ytterligare förvärv

Utvecklingen av världsekonomin har präglats av mycket stor osäkerhet. Beijer Alma har handlingsberedskap och finansiell styrka för att hantera perioder med låg efterfrågan men är också väl förberett för att dra nytta av de möjligheter som finns när ekonomin vänder uppåt igen. Särskilt glädjande är att vi i början av juli avtalat om att förvärva INU-gruppen, ett framgångsrikt bolag inom fastighetsautomation. Beijer Tech fortsätter därmed sin strategi att förvärva bolag i intressanta nischer och detta förvärv utgör en plattform för ett nytt tillväxtområde.

Slutligen vill jag välkomna vår nya CFO, Erika Ståhl, som tillträder måndagen 24 augusti.

Ytterligare upplysningar:
Henrik Perbeck, vd och koncernchef, telefon 018-15 71 60, henrik.perbeck@beijeralma.se
Anders Karlström, t.f ekonomichef, telefon 018-15 71 60, anders.karlstrom@beijeralma.se

Denna information är sådan information som Beijer Alma AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 21 augusti 2019 kl. 11:00.

Beijer Alma AB (publ) är en internationell industrigrupp med fokus på komponenttillverkning och industrihandel. I koncernen ingår Lesjöfors som är en av Europas största fjädertillverkare, Habia Cable – en av Europas största tillverkare av specialkabel samt Beijer Tech med starka positioner inom industrihandel i Norden. Beijer Alma är noterat på NASDAQ OMX Stockholm Mid Cap-lista.

Dragarbrunnsgatan 45, Box 1747, 751 47 Uppsala. Telefon 018-15 71 60.
Styrelsens säte Uppsala. Organisationsnummer 556229-7480. www.beijeralma.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Unit4Annons

Rätt tid att modernisera affärssystemen

Den digitaliseringsutveckling som pågått i flera år har fått en extra skjuts på grund av Coronapandemin, i och med att vi tvingats till ett ändrat beteende kring var och hur vi arbetar, hur vi reser och hur vi umgås. Vad betyder det för verksamheters systemstöd? 

– Idag är det otroligt viktigt att företag moderniserar sig, att man som styrelse/ledningsgrupp vågar investera i framtiden och inte bara tittar på hur man ska spara in på kostnader. De företag som följer med i den starka digitaliseringstrenden, nyttjar det momentum som uppstått och som inser att en investering i ett modernt affärssystem leder till ökad konkurrenskraft är framtidens vinnare på marknaden, säger Finn Følling, Sales Director på Unit4.

50% av alla företag sitter fast i föråldrade system 

Mer än hälften av alla företag sitter idag med äldre affärssystem som inte hänger med i företagets utveckling och inte kan integreras med nya tekniska lösningar. Men över 60% av dem har siktet inställt på ett Cloud ERP enligt vår senaste rapport. För de som redan har ett Cloud ERP är fördelarna tydliga – lägre kostnader, högre flexibilitet och skalbarhet, bättre resultat och ökad produktivitet.

– Den senaste tiden har det varit avgörande för alla att snabbt anpassa sig och hitta nya lösningar, situationen har stärkt många företag och fört samman medarbetare. Att då som företag investera i nya projekt och systemstöd, stärker gemenskapen i ett långsiktigt perspektiv och kommer både spara pengar samt leda till fler affärer på sikt, menar Finn Følling.

Så varför väntar så många verksamheter med att implementera en lösning som erbjuder så många fördelar? De vanliga skälen angavs vara:

• Komplexitet i förändringsprojektet 37%

• Kostnader 34%

• Säkerhet 32%

Och har de en poäng? Till viss del ja. Migreringar är komplexa och måste planeras och styras med strama tyglar men i slutändan är kostnaden för att migrera till molnet alltid lägre än att stanna med status quo. För att läsa om alla barriärer, läs hela rapporten ‘What COVID-19 can teach us about crises and cloud-based ERP’ här.

Fördelarna överväger

Ett modernt affärssystem ger dessutom synergieffekter även på intäktssidan och kan leda till nya affärer. Cloud ERP låter din verksamhet växa i en digital ekonomi, byta riktning och utvecklas. För många leverantörer och kunder kommer det framöver att vara nödvändigt att använda sig av moderna system för att samarbetet ska fungera. Och det har oftast ett mycket mer användarvänligt gränssnitt.

– En av de stora fördelarna med att investera i ett modernt affärssystem är ökad konkurrenskraft, dels på marknaden, dels som arbetsgivare. Det ger företaget ett försprång till den nya generationens stjärnor som är uppvuxna med digitala lösningar och som förväntar sig moderna, användarvänliga system hos sin arbetsgivare. Vänta inte med att investera, gör det nu så att du är redo när allt återgår till det nya normala. säger Finn.

Tio steg för att välja rätt ERP Lösning  

Om Unit4

Unit4 arbetar för människor och bygger världens smartaste affärssystem. Med hjälp av AI, maskininlärning och den senaste digitala tekniken kan våra kunder få ut mer av sin affärskritiska data än någonsin tidigare. Våra affärssystem och branschinriktade lösningar ger organisationer värde snabbt, som tjänsteföretag, sektorn för högre utbildning och forskning, offentlig sektor samt ideella organisationer. 

Mer från Unit4

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Unit4 och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?