Annons

AFRY och Gapminder i samarbete för en faktabaserad världsbild

AFRY har ingått ett långsiktigt samarbete med Stiftelsen Gapminder för att kartlägga, synliggöra och motarbeta okunskap. Som en del i arbetet ska ett nytt kunskapstest med faktafrågor inom FN:s globala mål för hållbar utveckling tas fram där AFRY bland annat bidrar med faktagranskning och expertrådgivning.

Gapminder grundades 2005 av Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund och Hans Rosling med syftet att främja en hållbar global utveckling genom att lära ut en faktabaserad världsbild som alla kan förstå. Nu ingår AFRY och Gapminder ett långsiktigt partnerskap för att kartlägga okunskap kring de stora samhällsfrågorna i vår samtid och öka allmänhetens kunskap om vår omvärld och global utveckling.

– Världsläget det senaste halvåret har tydligt visat hur viktigt det är att vi har rätt kunskap när vi fattar beslut – och behovet av en faktabaserad världsbild är större nu än någonsin. Men att fatta rätt beslut handlar också om att visa mod exempelvis genom att fortsatt arbeta för en hållbar utveckling också i tider som dessa när allt ställs på sin spets, säger Jonas Gustavsson, vd AFRY.

Kärnan i Gapminders verksamhet har sedan starten varit att göra statistik och data mer tillgänglig och lättare att förstå så fler får bättre kunskap om vår omvärld. Ett verktyg för att uppnå detta har bland annat varit att ta fram faktafrågor att testa på allmänheten för att kartlägga systematisk okunskap.

Gapminders första kunskapstest med 13 frågor om global utveckling har använts av över 1 miljon människor runtom i världen. Gapminder producerar just nu flera nya tester inom olika ämnesområden kopplade till hållbar global utveckling. Genom samarbetet med AFRY ska ett nytt test tas fram med hållbarhetsfrågor inom AFRYs expertområden, som bland annat klimat, energi och infrastruktur. Som samarbetspartner kommer AFRYs experter identifiera ämnesområden, faktagranska material och bidra med rådgivning och förklaringar.

– Genom våra tester har vi visat att det finns en utbredd systematisk okunskap om vår omvärld – att människor inte bara saknar kunskap utan att de dessutom har fel kunskap om grundläggande globala trender och proportioner. De flesta av oss har en överdramatiserad världsbild vilket ofta innebär att vi tror att saker och ting är värre än de faktiskt är. Det är problematiskt, eftersom det med de förutsättningarna är svårt att fatta bra beslut. Vi hoppas våra tester kan hjälpa människor att bli medvetna om sin okunskap och nyfikna på att lära sig på nytt, och på så vis sprida en mer faktabaserad världsbild, säger Anna Rosling Rönnlund, medgrundare av Stiftelsen Gapminder.

Kunskapstestet lanseras i höst under en så kallad Creative Common-licens vilket innebär att det är fritt att nyttja och sprida innehållet vidare.

Om Gapminder

Gapminder är en oberoende ideell stiftelse vars målsättning är att bidra till en hållbar global utveckling genom att göra data och statistik om sociala, ekonomiska och miljörelaterade frågor lättillgänglig och enkel att förstå. Gapminder stöder FN:s globala mål för hållbar utveckling genom att arbeta för en ökad kunskap om utveckling på lokal och global nivå.

Mer information och tester finns på Gapminders hemsida.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Johan Nyman, global presschef
070–646 95 55

AFRY är ett internationellt företag inom teknik, design och rådgivning. Vi hjälper våra kunder att utvecklas inom hållbarhet och digitalisering. Vi är 17 000 hängivna experter inom områdena infrastruktur, industri och energi, som arbetar över hela världen för att skapa hållbara lösningar för kommande generationer.

Making Future

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?