Annons

SwedSec återkallar rådgivares licens

Rådgivaren har allvarligt brutit mot regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Rådgivaren har medverkat till att stora summor förts mellan olika konton som sedan tagits ut i kontanter eller förflyttats till annat finansiellt institut, i ett fall utomlands. Han har vidare genomfört stora kontanta betalningar från sig själv och sina anhöriga utan att pengarna satts in på något konto. På så sätt har företagets övervakningssystem undvikits. Rådgivaren har också hanterat kontanta betalningar från kunder utan att göra noteringar om var pengarna kom ifrån eller att det rörde sig om avvikande transaktioner. Utöver det har han gjort många otillåtna sökningar i företagets interna system och medverkat till att bolån beviljats felaktigt.Genom agerandet har rådgivaren brutit mot företagets etikregler samt mot företagets regler om kundkännedom, åtgärder mot finansiell kriminalitet, informationssäkerhet och kreditgivning. Företagets regler har stöd i lag, i Finansinspektionens regler samt i Svenska Fondhandlareföreningens vägledning till etiska riktlinjer.

SwedSecs disciplinnämnd konstaterar att rådgivaren har utsatt företaget för ekonomiska risker och uppenbart brutit mot reglerna om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Disciplinnämnden framhåller även att rådgivaren inte berättat sanningen om sin inblandning i ett av transaktionsförloppen. Nämnden anser att rådgivarens överträdelser är så många och så allvarliga att hans licens ska återkallas. 

Disciplinnämndens hela beslut i anonymiserad form finns att läsa här >>

För ytterligare information kontakta: 
Katarina Lidén, VD SwedSec Licensiering AB 
08-56 26 07 15 eller katarina@swedsec.se    

SwedSec Licensiering AB arbetar för höga kunskaper, regelefterlevnad och god etik hos anställda på finansmarknaden. Detta görs genom licensiering baserat på kunskapskrav och tester och genom ett disciplinärt förfarande vid regelöverträdelser. SwedSecs vision är att förtroendet för finansmarknaden ska vara högt. 188 företag är anslutna till SwedSec och ca 24 000 av deras anställda är SwedSec-licensierade. För mer information besök: www.swedsec.se.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?