Annons

Lindex resultat och försäljningsutveckling under första kvartalet 2020

Lindex presenterar idag sin delårsrapport och redovisar en positiv utveckling med stärkt resultat och försäljningstillväxt under inledningen av 2020. Till följd av den globala coronasituationen och dess effekter vände försäljningsutvecklingen under mars. Modeföretaget vidtog snabba åtgärder för att möta effekterna och stötta den digitala affärens tillväxt. 

Lindex financial performance Q1 2020

Lindex ökade sin totala försäljning under januari och februari med 7,3 procent i SEK och med 7,0 procent i lokala valutor. Som följd av coronaviruset och dess effekter minskade Lindex sin försäljning under mars med 41,0 procent i SEK och 41,3 procent i lokala valutor, vilket ger ett försäljningstapp för första kvartalet på 12,0 procent i SEK och 10,7 procent i lokala valutor. 

Vi inledde året med en stark försäljningstillväxt och fortsatt ökad lönsamhet men med anledning av den extraordinära globala coronasituationen har vårt läge förändrats. För några av våra försäljningsmarknader innebär det att vi i linje med myndigheters beslut fått stänga våra butiker, vilket innebär utmaningar. För att möta effekterna och den minskade efterfrågan i fysisk butik har vi agerat snabbt och genomfört ett kraftfullt kostnads- och åtgärdsprogram samt ökat fokus på att möta försäljningstillväxten online”, säger VD Susanne Ehnbåge.

Lindex försäljning online ökade med 36,6 procent för första kvartalet. Under perioden 13-31 mars var försäljningsökningen online hela 156 procent. Modeföretagets e-handel utgjorde 9,2 procent av den totala försäljningen under kvartalet jämfört med 5,8 procent samma period föregående år. Lindex visar en bättre försäljningstillväxt än marknaden under januari och februari för alla nordiska försäljningsländer samt en mindre försäljningsnedgång än marknaden under mars. 

Lindex rörelseresultat förbättrades under januari och februari. För första kvartalet uppgick rörelseresultatet till -179,2 MSEK (-131,5 MSEK 2019). Resultatminskningen för kvartalet är en följd av den minskade försäljningen under mars.

Vi har under de senaste två åren haft en bra och stabil resultatutveckling på Lindex, tills att coronasituationen lamslog branschen. Med våra genomförda åtgärder har vi lyckats minska de konsekvenser som corona medfört. Vi fortsätter att utveckla vårt konkurrenskraftiga och mer hållbara erbjudande med kundens behov i fokus. Framtiden kommer innebära förändrade köpmönster och kundbeteenden i ännu snabbare takt. Jag är övertygad om att när vi tagit oss igenom denna situation kommer vi med vår flexibilitet, mer digitala förhållningssätt och alla medarbetares fantastiska engagemang stå starkare än tidigare”, säger Susanne Ehnbåge.

För mer information, kontakta;

Kristina Hermansson
Corporate Communications Manager
Telefon: 46 (0)31 739 50 70
E-mail: press@lindex.com


Lindex är ett av Europas ledande modeföretag med cirka 460 butiker på 18 marknader och försäljning online. Lindex erbjuder ett inspirerande och prisvärt mode för den modeintresserade och medvetna kvinnan. Sortimentet omfattar flera olika koncept inom dam-, barn-, underkläder och kosmetik. Lindex växer, både genom egna kanaler och tillsammans med globala modeplattformar. Lindex hållbarhetslöfte är att göra skillnad för framtida generationer genom att stärka kvinnan, respektera planeten och stå upp för mänskliga rättigheter. Lindex är ett helägt dotterbolag till Stockmann Oyj Abp Ytterligare information finns på www.lindex.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Lindex Q1 2020 press release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?