Annons

Förenkla sjuklönesystemet nu!

Systemen finns och behovet för att minska regelkrångel är stort

Förenkling sker idag ofta med hjälp av digitalisering. Både politiker och företagare är överens om att det behövs.

Sjuklönadministrationen för småföretagare är lite av ett öppet mål i detta nu. Stora samhällsvinster kan skördas med förenkling och färdiga verktyg finns.

Administration skapar inga värden i företagen

Det största problemet är att administrationen av sjuklön tar tid och kraft från småföretagarens kärnverksamhet - som är produktion eller service för kunder. Administrationen skapar inget värde för företaget. Det tar tid och hindrar utveckling. Sjuklön betraktas enligt en undersökning från Företagarförbundet av hela 72 procent av småföretagen som besvärligt eller mycket besvärligt att administrera. 6 av 10 får ta till kvällar och helger för att fylla i och skicka in sjuklöneuppgifter för sina anställda.

Vinsten med förenkling av sjuklön är stor

Att låta småföretagen anpassa sig och utveckla tjänster, service och produkter istället för att administrera i den kris vi står i medför stora vinster för samhället. Inte bara genom bättre service och smartare produkter till invånarna, utan genom att denna utveckling leder till fler arbetstillfällen igen.

Verktyg för förenkling finns!

Försäkringskassan är en av de myndigheter som verkligen lyckats med sin digitalisering. De erbjuder ett för användarna enkelt och snabbt system för de föräldrar som VABar och för dig som skall ansöka om föräldrapenning i någon form. Upplevelsen är smidig och behaglig, precis som man förväntar av ett digitalt system idag. Dessutom har Försäkringskassans system bevisat sig vara ett säkert system och regeringen i december 2018 uppdragit Försäkringskassan att erbjuda säker IT-drift åt andra myndigheter. (Detta till följd av transportstyrelsen haveri med sina försök till upphandling). Med andra ord så har regeringen beprövade verktyg för förenkling på armlängds avstånd och säger sig ha viljan att förenkla.

Ta fram verktygen och förenkla sjuklöneansvaret för företagen nu!

Flytta ansvaret för sjuklönen från småföretagen till den anställde att själv sjukanmäla direkt i Försäkringskassans system.

  1. Den anställde anmäler sig sjuk i Försäkringskassans APP. (föredömligt användarvänlig!)

  2. Försäkringskassans system registrerar anmälan.
  3. En attest skickas ut till företaget/arbetsgivaren.
  4. Efter attest betalas sjuklön direkt ut till mottagaren.

Snabbaste väg från A till B utan meningslösa omvägar via C.

Detta är förenkling för alla genom digitalisering i befintliga  system. Förenkla sjuklönesystemet nu!

Mattias Rebané

Näringspolitisk talesperson
Företagarförbundet

Företagarförbundet är en ideell och partipolitiskt obunden organisation, som sedan 1936 arbetar för att göra det bättre, enklare och tryggare att starta och driva samt utveckla småföretag i Sverige. Att skapa opinion om och öka förståelsen för småföretagarnas roll samt betydelse i samhällsutvecklingen och för tillväxten är kärnan i vår verksamhet. Därutöver levererar vi kvalificerade förmåner och tjänster till våra medlemmar.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?