Annons

Krispaket tre – bra! Dags att titta på ett nytt paket med stimulanser för att få hjulen att rulla

Det tredje krispaketet från regeringen riktade sig äntligen till småföretagen - jobbskaparna. Fler insatser kommer att behövas men nu måste framförallt de stöd som presenterats sättas i sjön snarast!

Åtgärderna för småföretagen:
Med kommentarer från medlemmar

 • Företagsakut med statlig lånegaranti på 70% (gäller i tre år) 
  Här är det viktigt att bankerna inte förstör denna möjlighet med urusla villkor! Men vågar man hoppas att bankerna skulle börja förstå och ta hänsyn till krisen, småföretagen och personerna bakom? Jag är skeptisk.
   
 • Sänkt arbetsgivaravgift i fyra månader 1 mars - 30 juni (Från 31,42% till 10,21%) 
  Bra! det är den enda insats som gör nytta för våra företag nu. Men sniket av Magda att inte bjussa på hela avgiften, det hade vi behövt!
   
 • Tillfällig rabatt för hyreskostnader (Gäller endast för utsatta branscher som sällanköpshandel, hotell, restaurang och vissa andra verksamheter. Gäller 1 april- 30 juni) 
  Vad avgör om man är en utsatt bransch? Om man "bara" förlorat 30% av sin omsättning och har en marginal på 3-4% är man inte utsatt då? Detta borde självklart gälla samtliga företag. Detta skapar bara otydlighet, krångel och orättvisa.
   
 • 100 procent av den skattepliktiga vinsten för 2019 får sättas av till periodiseringsfond. (Upp till 1 miljon kronor). Det innebär att företag kan få tillbaka inbetald preliminärskatt för 2019.
  Ytterligare ett sätt att låna av "skattebetalarna" som finansministern uttrycker sig. Men vi företagare är väl också skattebetalare? Utan företagen hade det inte funnits några skattebetalare och inga skattepengar heller. Vi har byggt välfärden med våra företag, genom att skapa arbetstillfällen som genererat alla skattepengar. Nu behöver vi få tillbaks lite för att hålla dessa företag och arbetstillfällen igång. Ge oss ett kapitaltillskott istället för att vi skall behöva låna vår egna skattepengar till ökad personlig risk.
   
 • Utökat anstånd på momsinbetalningar, gäller nu även de minsta företagen som betalar moms årsvis. Skatteverket avser att ta bort företrädaransvaret för skatteskulder, där anstånd medgetts från den 30 mars. Företrädaransvar kommer heller inte att sökas för anståndsavgiften.
  Pengar på skattekontot har företagen själva skapat, självklart måste lån därifrån vara fria från personligt ansvar och ha schyssta villkor i denna kris.

Tidigare har också nedanstående presenterats:

 • Korttidspermittering, 16 mars till årsskiftet. Staten tar ”halva” lönekostnaden. Efter mycket påtryckningar gäller nu denna möjlighet även för familjeföretagare och enmansföretag (med aktiebolag)
 • Övertagandet av sjuklöneansvaret April-Maj
 • Slopandet av sjukintyget
 • Möjlighet att begära anstånd med arbetsgivaravgifter preliminärskatt på lön och moms. 

Vi behöver se stimulansförslag i nästa steg
Majoriteten av de insatser som presenterats hittills har bestått i att företagen skall låna sig ur krisen. Det flesta företagare har dock lärt sig att låna skall man göra till investeringar - inte till driften. Och när intäkterna är noll, hjälper det inte att låna gång efter annan. Nu måste vi få igång delar av konsumtionen och produktionen, Finansministern har sagt att det skall finnas pengar till ett kraftigt stimulanspaket när krisen är över. Näringsministern sa att det är viktigt att stötta för att upprätthålla konsumtion. Redan nu måste Magdalena och Baylan använda en del av dessa pengar för att få "hjulen att snurra".

 • Ta bort räntan & avgifter på skattekontot under kristiden!
 • Höj ROT och RUT-avdraget till 100.000 och 50% av arbetskostnaden
 • Möjliggör Startup lån med minimal personlig risk??
 • Alla företag har ett ”hem” därför måste hyresrabatten gälla rättvist och demokratiskt för alla drabbade företag. Dessutom måste de företag med egna fastigheter ges möjlighet att få motsvarande stöd 

Mobilisera för riktade insatser mot småföretagen   
– tillsätt en småföretagarminister som får ansvaret

 • En småföretagarminister som har förståelse för småföretagen och kan rikta insatser snabbt för att undvika konkurser och skapa nytt hopp för landets jobbskapare. 

Vi kräver en småföretagarminister som från och med nu värnar om alla småföretagare! 

Med bästa småföretagarhälsningar
Mats Assarsson, Förbundsordförande, Företagarförbundet
Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson
0706-721821, mathias.rebane@ff.se


Företagarförbundet är en ideell och partipolitiskt obunden organisation, som sedan 1936 arbetar för att göra det bättre, enklare och tryggare att starta och driva samt utveckla småföretag i Sverige. Att skapa opinion om och öka förståelsen för småföretagarnas roll samt betydelse i samhällsutvecklingen och för tillväxten är kärnan i vår verksamhet. Därutöver levererar vi kvalificerade förmåner och tjänster till våra medlemmar.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Reguity Group ABAnnons

Digitala personaloptioner – Equity made simple

Att administrera personaloptionsprogram har länge varit ett tidskrävande arbete. Dessutom har själva syftet, att vara ett framåtriktat incitament för nyckelpersoner, försvårats av bristande tillgänglighet till relevant dokumentation. Att digitalisera investeringar i blivande svenska ”unicorns” innan de noteras, samt att skapa en överblick av onoterade innehav är bakgrunden till Reguity’s digitala plattformar NVR.se och VPZ.se.

Reguity Group bildades 2006 för att hjälpa onoterade företag i processen att digitalt administrera transaktioner och dokumentation av ägande av aktier och derivat. 

– Vi skapade först NVR.se för digital bokföring av aktiebok och därefter VPZ.se, en avancerad plattform som ger komplett överblick och investeringshistorik i realtid för de som investerar i onoterade bolag. Poängen med personaloptionsprogram att vara ett incitament faller om man inte synliggör dem, säger Ekon dr Henrik Kristensen, grundare och VD för Reguity Group AB (publ). 

Administrera personaloptionsprogram

Kombinationen NVR.se och VPZ.se skapar en effektiv infrastruktur för att ge ut och administrera optioner i NVR.se, vilka sedan synliggörs i depåtjänsten VPZ.se. Smarta notifieringar påminner samtliga parter i god tid innan optionerna förfaller.

– Optionstjänsten fungerar lika bra för noterade aktiebolag med onoterade personaloptioner, som för internationella bolag eller svenska onoterade bolag med internationella optionsinnehavare.

Därmed kan finansiella och juridiska rådgivare överlämna en fullständig tjänst till sina klienter, utöver avancerade kalkyler och optionsavtal. Som en bonus blir dessutom administrationen billigare.

Optioner i nästa svenska Unicorn

Reguity vill göra alla optioner enkelt överlåtelsebara, så det blir lika smidigt att investera i onoterade teckningsoptioner, personaloptioner eller warranter som i noterade publika aktiebolag.

– Det skapas enorma värden i dessa företag och många skulle gå än bättre med effektiva incitamentsprogram och access till nya finansiella instrument. Det får man via vår lösning, avslutar Henrik.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Reguity Group här 

FAKTA:

Reguity Group AB (publ) är den ledande digitala plattformen för ägare och investerare i privata företag i Nordeuropa. Reguity erbjuder ett brett sortiment av digitala online/offline-verktyg och tjänster för aktieägare och portföljförvaltning samt finansieringsrådgivning för privata företag.

Mer från Reguity Group AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Reguity Group AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?