ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Framtix unika nanoprodukt dödar skadliga mikroorganismer

Malmö 26 mars 2020; EcoBactiX baseras på avancerad grön teknik utvecklad av det svenskbaserade företaget Framtix. Den kan komma att spela en betydande roll i kampen mot skadliga mikroorganismer som bakterier och svamp. EcoBactiX innehåller en kemisk förening som förstör skadliga mikrobers proteinbaserade cellväggar, vilket dödar eller neutraliserar dem. Den aktiva substansen i EcoBactiX har godkänts för patentansökan vid Europeiska patentkontoret EPO i München, som slagit fast att den är unik. Framtix Holdings AB ansöker också om patent på flera andra marknader.

EcoBactiX har utvecklats för att i första hand bekämpa skadliga bakterier och svamp. Dess verkningsmekanism ger också teoretiskt stöd för produktens effekt mot virus, särskilt den typ av virus som nu är i fokus, Covid-19 - ”coronaviruset” - som har ett proteinbaserat hölje som EcoBactiX kan förstöra. Laboratorietester för vidare undersökning av användning av EcoBactix mot detta virus planeras.
 

Medan virus är ett aktuellt hot mot folkhälsan så upphör inte de stora problemen med att allt fler bakterier utvecklar resistens mot antibiotika. Inom sjukvården uppmanas läkare att vara strikta i sin förskrivning av antibiotika. Opinionsarbete över hela världen syftar till att få lantbrukare att minska den mängd antibiotika de ger sina djur.

EcoBactiX närmar sig problemet från ett annat håll jämfört med de verkningsmekanismer som olika antibiotika har. Verkningsmekanismen i EcoBactiX har tagit cirka tio år att utveckla, testa och kontrollera. EcoBactiX appliceras på väggar, innertak, träytor och glasytor genom en särskilt formgiven utrustning. Mängden skadliga bakterier på en yta som har behandlats reduceras med 90 procent i upp till två år. Oligodynamisk och fotokatalytisk effekt samverkar för att göra den skadliga mikroben ofarlig.    

Omedelbara användningsområden för EcoBactiX är till exempel:

  • Sjukhus, vårdcentraler, äldreboenden och skolor
  • Flygplan, passagerarfartyg, kryssningsfartyg, tåg
  • Köpcenter, hotell, stationer

Forskarteamet bakom EcoBactiX har ägnat drygt tio år att skapa, testa och utveckla produkten. TUV Nord har certifierat den och erbjudit REACH certifikat efter att ha testat den för mer än 200 kemikalier.

–REACH-certifikat är inom detta område motsvarigheten till CE-klassning av produkter, vilket är en viktig milsten i arbetet att etablera produkten globalt. Effektivitet och säkerhet måste gå hand i hand. Tack vare en sådan dokumentation har vi möjlighet att mer offensivt söka ytterligare kapital, vilket är nödvändigt för att fullt nyttja och utveckla EcoBaxtiX hela potential, säger Lars-Erik Skjutare, styrelseordförande Framtix Holdings AB.    

Det svenska bolaget Framtix Holdings AB äger produkten, det kommande patentet och finansierar fortsatt  forskning och utveckling och kommer att lansera produkten på flera geografiska marknader

–Vi har fått ett starkt gensvar och positiv respons i våra kontakter med myndigheter och privata hälso- och sjukvårdsinrättningar i Sverige och flera andra länder. Vi har stora förhoppningar på en lyckad lansering samtidigt som vi planerar för produktion i större skala i Indien, säger Michael Hermansson, Executive Director, Framtix Holdings AB.
 

Michael Hermansson, Framtix Holdings

För ytterligare information, vänligen kontakta

Medierelationer
Lars-Erik Skjutare, Styrelseordförande, Framtix Holdings AB
T: +46 70 555 7975
E: skjutare@framtixholdings.com

Investerarrelationer
Michael Hermansson, Executive Director, Styrelseledamot Framtix Holdings AB
T: +46 707 294 100
E: hermansson@framtixholdings.com

Teknik, vetenskap
Tomas Ohrlander, Medicine Doktor, överläkare kärlkirurgi, Rigshospitalet Köpenhamn, Styrelseledamot Framtix Holdings AB
T: +46 70 972 94 29
E: ohrlander@framtixholdings.com
 

Om Framtix Holdings

Framtix Holdings AB is a Swedish company that owns the rights and patent for EcoBactiX globally. The company is headquartered at Malmö, Sweden. With a patent registered product, the company is in an intensive phase to raise capital in order to commercialise and market the product globally. The research & development of the product has been conducted in India. Visit our webpage www.framtixholdings.com

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer