Annons

Swedish Stirling skeppar PWR BLOK till TC Smelter

Swedish Stirling AB skeppar idag bolagets andra PWR BLOK 400-F. Enheten levereras till smältverket TC Smelter i Sydafrika. Installation och driftsättning sker under Q2.

Det svenska miljöteknikföretaget Swedish Stirling skeppar idag bolagets andra producerade PWR BLOK 400-F. Mottagare är det sydafrikanska företaget TC Smelter som är ett dotterbolag till Samancor, en av Sydafrikas ledande ferrokromproducenter.

Bakgrunden är det avtal om en pilotanläggning för energiomvandling med PWR BLOK som Swedish Stirling och TC Smelter tecknade för drygt två månader sedan. Installation och driftsättning sker under Q2 2020. Förberedelser för installationen inleds i nästa vecka. Nödvändig infrastruktur som el, vatten och gasledningar för restgas finns redan framdragna i närheten. PWR BLOK 2 är en uppgraderad version jämfört med den första enhet som levererades till Afarak Mogale under 2019. Enheten har bland annat ett nytt kontrollsystem som framgent kommer göra det betydligt enklare att integrera nya funktioner och optimera driften.

- Det är en fantastiskt känsla att kunna skeppa vår andra kommersiella enhet till TC Smelter. Idag, drygt två år efter lanseringen har tre kunder som tillsammans står för drygt 95 procent av ferrokromtillverkning i Sydafrika tecknat avtal för såväl pilot- som fullskaliga anläggningar. Vår nästa målsättning är självfallet att få till stånd ett avtal om en fullskalig anläggning hos TC Smelter, säger Gunnar Larsson, VD Swedish Stirling.

På TC Smelter finns sedan tidigare en 17 MW anläggning för återvinning av energi ur restgaser som en annan leverantör levererat. Teknologin i denna anläggning är baserad på interna förbränningsmotorer – till skillnad från Swedish Stirlings stirlingteknologi som bygger på extern förbränning. Den befintliga anläggningen visade sig ganska snart inte kunna hantera restgasernas skiftande kvalitén och har därför inte varit i bruk de senaste åren. Det är mot den bakgrund som TC Smelter nu valt att pröva en pilot med PWR BLOK. En fullskalig anläggning på 17 MW hos TC Smelter motsvarar ca 40 PWR BLOK.

TC Smelter är ett av Samancors fem större smältverk för ferrokrom i Sydafrika. Samancors totala kostnader för elektricitet för all ferrokromproduktion i landet uppgår till hela 1 miljard kronor per månad. 15 procent av denna kostnad är möjlig att spara med en fullständig utbyggnad av PWR BLOK vid samtliga anläggningar.

 

För ytterligare information vänligen kontakta:

Sven Ljungberg, Kommunikationschef, 031-385 88 30, ir@swedishstirling.com

 

Om Swedish Stirling AB

Swedish Stirling AB är ett svenskt miljöteknikföretag som grundades 2008 för att vidareutveckla stirlingteknologins enastående förmåga att omvandla värmeenergi till elektricitet. Bolagets senaste produkt – PWR BLOK 400-F – är en unik egenutvecklad lösning för att återvinna energi ur industriella rest- och fackelgaser och omvandla dessa till 100 % koldioxidneutral elektricitet med hög effektivitet. PWR BLOK är – enligt oberoende certifiering – det billigaste sättet att producera elektricitet som existerar idag, och ger större CO2-besparingar per investerad krona än något annat energislag. Swedish Stirling AB är listat i Sverige på NGM Nordic SME. Läs mer på www.swedishstirling.com

 

Följande bilagor finns för nedladdning:
PWR BLOK 2

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?