Annons

Antalet varsel ökar: så kan fackförbund.nu hjälpa dig

2019 varslades omkring 50 000 personer i Sverige. En siffra som väntas öka även i år, enligt Arbetsförmedlingen. Förklaringar till det kraftigt ökade varselantalet är en avmattad konjunktur och ökad effektivisering som minskar behovet av arbetskraft. Dessutom spår Arbetsförmedlingen att antalet varsel kommer öka även i framtiden.

Informationstjänsten Fackförbund.nu ser utmaningar med framtidens arbetsmarknad, och menar att fackförbunden även fortsättningsvis kommer att spela en viktig roll för att säkerställa ett tryggt arbetsliv för svenskarna.
Med sin hemsida hoppas Fackförbund.nu kunna bidra till opinionsbildning och hindra medlemstapp från facken.

Digitalisering och globalisering bidrar till varsel

Digitaliseringen av samhället har underlättat våra liv på många sätt, men en oundviklig effekt som många tidigare förutspått, verkar nu också ha blivit verklighet. Nämligen att behovet av arbetskraft minskar.


Inom handel har vi exempelvis sett att allt fler går över till e-handel, vilket betyder att fysiska butiker försvinner, och i mataffären minskar personalbehovet till förmån för självscanning. Även inom industrin har digitaliseringen bidragit till att effektivisera produktionen, vilket minskat behovet av mänsklig arbetskraft.

Det finns inte heller något som tyder på att antal varsel kommer att minska i framtiden, snarare tvärtom, i takt med att allt fler arbeten effektiviseras till den grad att mänsklig arbetskraft inte behövs i lika stor utsträckning.

Arbetsmarknaden är också under förändring av andra skäl. Den ökade globaliseringen har bidragit till mer global konkurrens om jobben, och många företag väljer att förlägga sin produktion utomlands.

Facken viktiga för att mildra omställningen

Samtidigt som arbetsmarknaden är under förändring så har antalet fackanslutna arbetstagare minskat stadigt de senaste årtiondena, och antalet arbetande svenskar som är medlemmar i ett fackförbund är idag under 70 procent.

Internationellt sett har Sverige alltjämt en hög organisationsgrad, vilket också har bidragit till en arbetsmarknad som till stor utsträckning erbjuder anställningar med kollektivavtal och relativt höga löner.

Informationstjänsten Fackförbund.nu har som vision att antal svenskar som engagerar sig fackligt ska vara fortsatt hög, och de vill använda sig av opinionsbildning för att säkerställa att fackförbunden står sig starka på den svenska arbetsmarknaden även i framtiden.

Teknikutveckling och flexibilitet på arbetsmarknaden måste kunna välkomnas utan att det samtidigt betyder försämrade villkor för arbetstagare, och starka fack har historiskt sett visat sig kunna upprätthålla balansen mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Att facken även i framtiden kan spela en viktig roll för att ständigt förhandla om bra avtal och förhindra låglönekonkurrens mellan arbetstagare illustreras exempelvis i studien "Om facket inte fanns", som genomförts av WSP Advisory på uppdrag av Futurion.

Om Fackförbund.nu

Fackförbund.nu är en av Sveriges största informationstjänster om fackförbund och fackföreningar. Genom sökfunktionen är det enkelt att jämföra fler än 50 fackförbund och matcha dem mot yrke eller yrkesområde. Sidan tillhandahåller även tips, artiklar och svar på vanliga frågor om fackmedlemskap och a-kassa.

Presskontakt: Fredrik Andersson info@fackforbund.nu

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?