Annons

Delårsrapport fjärde kvartalet 2019

Året avslutades starkt med vårt största förvärv någonsin vilket även gjorde kvartalet rekordstarkt avseende portföljförvärv. Hoist Finance är numera marknadsledande inom säkerställda förfallna fordringar i Frankrike, vilket även fortsättningsvis är en viktig marknad och tillgångsklass. Vi har också gjort betydande framsteg inom en rad olika områden, däribland fullbordandet av den första värdepapperiseringen enbart bestående av italienska icke säkerställda fordringar och som erhållit kreditbetyget ”Investment Grade”, såväl som ett antal lanseringar i linje med vår strategi att bli digital ledare i branschen.

“2019 var sannerligen ett år av exekvering. Det faktum att vi kan leverera vår strategi i en omtumlande miljö bevisar att vi är på rätt spår. Vi har utvecklat strukturer som skyddar vår unika tillgång till förmånlig finansiering, och jag vet att vi kommer ta viktiga steg för att förbättra verksamheten medan vi behåller vårt fokus på att hjälpa individer fullfölja sina åtaganden. Vi börjar 2020 med både stärkt självförtroende och optimism.” - Klaus-Anders Nysteen, CEO.

Oktober – december 2019

 • Summa rörelseintäkter uppgick till 768 MSEK (766).

 • Jämförelsestörande poster före skatt uppgick till –47 MSEK och avser kostnader för värdepapperisering samt uppstartskostnader i samband med IT-outsourcing.

 • Resultat före skatt uppgick till 147 MSEK (186).

 • Resultat före skatt exklusive jämförelsestörande poster uppgick till 194 MSEK (210).

 • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till 1,07 SEK (1,59).

 • Avkastning på eget kapital uppgick till 9 procent (16).

 • Avkastning på eget kapital exklusive jämförelsestörande poster uppgick till 12 procent (18).

 • Redovisat värde förvärvade fordringsportföljer uppgick till 24 303 MSEK (20 605).

 • Total kapitaltäckningsrelation uppgick till 14,01 procent (14,14) och kärnprimär­kapitalrelation till 9,94 procent (9,66).

Siffror inom parentes avser fjärde kvartalet 2018 för resultatjämförelser och utgående balans per 31 december 2018 för balansposter.

Händelser under kvartalet

 • Hoist Finance fullbordar en transaktion som är en milstolpe i form av den första värdepapperiseringen av en portfölj bestående enbart av italienska icke säkerställda förfallna lån och som erhållit kreditbetyget Investment Grade.

 • Fullbordande av det största portföljförvärvet någonsin i Frankrike. Genom detta förvärv positioneras Hoist Finance som marknadsledande inom segmentet för säkerställda fordringar i en mycket lovande marknad.

 • Fortsatt utveckling i ambitionen att bli digital ledare. Förmågan att interagera och göra betalningar via WhatsApp i Italien och RCS i UK är två exempel på digitala utvecklingar under kvartalet.

 

Denna information är sådan information som Hoist Finance AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades av Andreas Lindblom för offentliggörande den 12 februari 2020, kl 07.30 CET.

 

En telefonkonferens för investerare, analytiker och media kommer att hållas kl. 09.30 CET. För att lyssna till konferensen via telefon, vänligen ring:
SE: +46850558353 UK: +443333009263 US: +18335268381
Presentationen sker på engelska och kan även följas live via: https://financialhearings.com/event/12431. 

 

För vidare information vänligen kontakta:
Andreas Lindblom, Head of Investor Relations
Telefon: +46 (0) 72 506 14 22

Om Hoist Finance

Hoist Finance är en tillförlitlig kredithanteringspartner till privatpersoner, företag och banker i elva europeiska länder. Med över 1600 dedikerade kollegor, smarta digitala lösningar och en djup förståelse för individuella finansiella situationer hjälper vi över sex miljoner kunder att hålla sina åtaganden. Detta åstadkommer vi genom att sätta upp hållbara återbetalningsplaner så att alla kan inkluderas i det finansiella ekosystemet. Hoist Finance har en bred portfölj av tillgångsklasser och vår webbaserade sparplattform i Sverige och Tyskland bidrar till vår unika finansieringsmodell. Hoist Finance grundades 1994 och är idag ett publikt bolag noterat på Nasdaq Stockholm. För mer information, vänligen besök hoistfinance.com.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Delårsrapport fjärde kvartalet 2019

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från BrainHeartAnnons

Allt fler upptäcker de klimatmässiga fördelarna med bergvärme och geoenergi

För att vi ska lyckas nå de globala klimatmålen räcker det inte enbart att satsa på fossilfria uppvärmningsalternativ – de behöver vara C02-fria. 500 000 villaägare med bergvärme har insett detta liksom att mängden köpt energi reduceras med 70 procent. Men bland ägare av stora fastigheter har solbaserade värmepumpsanläggningar stått i skuggan av fjärrvärme. Nu får allt fler stora aktörer upp ögonen för den solbaserade geoenergin menar Ulf Jonströmer, grundare av bland annat BrainHeart Energy och Sonority, båda fokuserade på CO2-fria lösningar för stora fastigheter.

Geoenergi är en förnybar energikälla som till skillnad från vindkraft och solceller fungerar dygnet och året runt. Värmen genereras från solen som värmer upp marken och berget som likt ett batteri lagrar värmeenergin redo att användas. Lösningen ger både minskade kostnader och undviker koldioxidutsläpp, jämfört med fjärrvärme som främst förbränner skogsprodukter och släpper ut miljontals ton koldioxid till atmosfären – där vi absolut inte vill ha den.

– Den energi vi genererar är till 70 procent gratis energi som fyller på sig självt under varma årstider och är C02-fri. Vi ser att fler stora aktörer nu börjat inse att det inte räcker att vara fossilfri utan vi måste sluta bränna upp träd som gör bättre nytta genom att istället absorbera koldioxid, säger Ulf Jonströmer.

”En bortglömd energikälla”

Geoenergi är något av en bortglömd energikälla i all uppmärksamhet kring vindkraft och solceller, menar Ulf Jonströmer. Detta trots de stora vinster fastighetsägare och företag kan hämta. Konsumtionen av köpt energi går exempelvis ned med så mycket 65-70 procent, förklarar han.

– Om man ska översätta det till pengar och jämföra det med fjärrvärme så kan man se att 100 procent att fjärrvärmens energi kommer från just fjärrvärme. Inom geoenergi kommer två tredjedelar av energin från berget och marken, helt gratis. Den resterande tredjedelen består av elektricitet som behövs för att pumpa upp energin från marken och få cirkulation i ett värmesystem till exempel. Detta blir också helt C02-fritt om man använder grön-el från vind, sol eller vatten.

Ökade önskemål

Ulf Jonströmer ser positivt på trenden som visar en ökad insikt kring behovet av att bli C02-fri.

– Fler stora fastighetskoncerner börjar förstå att klimatvänlighet inte är likställt med fossilfrihet. Koldioxid är giftet för klimatet och EU och andra organ arbetar på en betydande beskattning av CO2.Vi använder solbaserade värmepumpar i kombination med berget men också solceller för att komplettera med billig och CO2-fri el.

Fakta BrainHeart

BrainHeart är ett investmentbolag och dess helägda dotterbolag Sonority ä helt fokuserat på förnybara CO2-fria energilösningar för stora fastigheter. Namnet BrainHeart kommer från 30 års erfarenhetav av att all framgångsrik verksamhet bygger på det rätta teamet med både kunskap och kompetens ”Brain” och engagemang och driv ”Heart”.

För mer information: www.sonority.se

Mer från BrainHeart

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BrainHeart och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?