1515

Nanoform launches technology for biologics and sets new near-term business target for 2021

Inside information

Nanoform Finland Plc

November 27th, 2020 at 07:50 a.m. Finnish time

Nanoform launches technology for biologics and sets new near-term business target for 2021

Helsinki, Finland – Nanoform Finland Plc (“Nanoform”), an innovative nanoparticle medicine enabling company, today announced a proprietary technology that can form biological nanoparticles as small as 50 nm and announced a new near-term business target for 2021 to deliver its first biologics Proof of Concept project for this new technology with a pharmaceutical or biotech partner.

As drug molecules become more complex so do the options to deliver them. This novel nanoparticle formation technology provides hope for improving the possibilities and probabilities of developing better medicines for patients and it expands Nanoform’s reach into the growing biological market. The technology is in its early stages of development and a patent application has recently been filed with the US Patent Office for the technology. As of today, Nanoform has two non-GMP lines on the biologics side in addition to the eight CESS® small molecule nanoparticle technology non-GMP lines.

Prof. Edward Hæggström, Nanoform CEO: “Small is powerful, also in Bio! We are committed to improving patients’ lives and supporting our pharmaceutical partners in developing the best medicines possible. Having established our CESS® small molecule nanoparticle technology to GMP, we continue to focus on delivering value for our partners and now we can extend our partnerships into supporting their biological programs. There are significant challenges in drug development in this space and we look forward to working closely with pharma and biotech partners to discover how we can add value to their programs, provide patient benefit and competitive product differentiation.”

Prof. Niklas Sandler, Nanoform CTO: “We have for several years been developing this new exciting technology for Biologics, side by side with our CESS® small molecule nanoparticle technology, and it is with great excitement we now start to introduce it to our pharma partners. Potential applications could be in improving delivery route, uptake, and drug loading capacity in formulations and in enabling new drug combinations, tailoring of release profiles, and implementing lighter infrastructure for drug logistics.”

Christian Jones, Nanoform CCO: “It is rare for any company to bring to market two groundbreaking platform technologies that could open up significant opportunities for the global pharma industry. I am delighted we are introducing this early development nanoparticle technology in the field of biologics as there are so many areas where nanoparticles can add value in this hugely promising but significantly challenging space. We look forward to exploring the potential advantages with our Pharma and Biotech partners in the hope we can together make better medicines for patients.”

Telephone conference for analysts, investors, and media:

In connection with this release and Nanoform’s Q3 report release (Nov 27th at 08.00 a.m. Helsinki time) Nanoform will hold a conference call and online presentation today Friday November 27th at 15.00 p.m. Helsinki time (14.00 p.m. Stockholm time). Nanoform will be represented by CEO Edward Hæggström, CFO Albert Hæggström, CTO Niklas Sandler, CCO Christian Jones and CBO Gonçalo Andrade. The presentation will be delivered in English.

The presentation will be broadcast live as a webcast available at: https://financialhearings.com/event/13383

Teleconference dial-in numbers:

Finland: +358981710521

Sweden: +46856642692

United Kingdom: +443333009263

United States: +18332498407

For further information, please contact:

Prof. Edward Hæggström, CEO

edward.haeggstrom@nanoform.com / +358 29 370 0150

For investor relations queries, please contact:

Henri von Haartman, Director of Investor Relations

hvh@nanoform.com / +46 7686 650 11

The information in the press release is information that Nanoform is obliged to make public pursuant to the EU Market Abuse Regulation. The information was sent for publication, through the agency of the contact persons set out above, on November 27th, 2020 at 07:50 a.m. Finnish time.

About Nanoform

Nanoform is an innovative nanoparticle medicine enabling company. Nanoform works together with pharma and biotech partners globally to provide hope for patients in developing new and improved medicines utilizing Nanoform’s platform technologies. The Company focuses on reducing attrition in clinical trials and on enhancing drug molecules’ formulation performance through its nanoforming services. Nanoform’s capabilities span the small to large molecule development space and the company focuses on solving key issues in drug solubility and bioavailability and on enabling novel drug delivery applications. Nanoform’s shares are listed on the Premier-segment of Nasdaq First North Growth Market in Helsinki (ticker: NANOFH) and Stockholm (ticker: NANOFS). Certified Adviser: Danske Bank A/S, Finland Branch, +358 40 562 1806. For more information please visit http://www.nanoform.com

Forward-Looking Statements

This press release contains forward-looking statements, including, without limitation, statements regarding Nanoform’s strategy, business plans and focus. The words “may,” “will,” “could,” “would,” “should,” “expect,” “plan,” “anticipate,” “intend,” “believe,” “estimate,” “predict,” “project,” “potential,” “continue,” “target” and similar expressions are intended to identify forward-looking statements, although not all forward-looking statements contain these identifying words. Any forward-looking statements in this press release are based on management’s current expectations and beliefs and are subject to a number of risks, uncertainties and important factors that may cause actual events or results to differ materially from those expressed or implied by any forward-looking statements contained in this press release, including, without limitation, any related to Nanoform’s business, operations, clinical trials, supply chain, strategy, goals and anticipated timelines, competition from other companies, and other risks specified in Nanoform’s prospectus published (on May 22, 2020) in connection with Nanoform’s initial public offering (the “Prospectus”) under “Risk Factors” and in our other filings or documents furnished to the Finnish Financial Supervisory Authority in connection with the Prospectus. Nanoform cautions you not to place undue reliance on any forward-looking statements, which speak only as of the date they are made. Nanoform disclaims any obligation to publicly update or revise any such statements to reflect any change in expectations or in events, conditions or circumstances on which any such statements may be based, or that may affect the likelihood that actual results will differ from those set forth in the forward-looking statements. Any forward-looking statements contained in this press release represent Nanoform’s views only as of the date hereof and should not be relied upon as representing its views as of any subsequent date.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från HSBAnnons

Valet av bostad påverkar klimatet mer än du tror

Du vill miljön väl och både sopsorterar och köper mindre kläder, men har du egentligen koll på materialen ditt hus är byggt av? 

– Byggfasens klimatpåverkan är lika stor som 50 år av drift och underhåll, det är därför det är så grundläggande för oss att utveckla hur vi bygger, säger HSB:s miljöchef Magnus Ulaner.

Läs mer om HSB:s arbete med hållbarhet 

Byggbranschen har, precis som många andra delar av samhället, tagit fram en färdplan för hur man ska bli helt fossilfri till år 2045. Och det behövs, för byggnader står för en stor del av samhällets klimatpåverkan. Framförallt är det materialen i huset som är nyckeln.

– I livscykelanalyser som har gjorts på senare år har man sett att klimatpåverkan från byggnationen - inklusive produktion av material, transport och byggnation - av en byggnad är ungefär lika stor som den samlade påverkan från driften under femtio år, säger Magnus Ulaner.

Framförallt är det betongen som bidrar till det här resultatet. En av beståndsdelarna i den är cement som i sin tur tillverkas av bränd kalksten, en kemisk process där det släpps ut stora mängder koldioxid. 

– Det här är en av de grundläggande frågorna som byggbranschen måste adressera.

”Behöver gå på djupet”

Samma sak gäller allt det stål som byggs in i husen, eftersom stora mängder kol går åt i tillverkningen. Frågan är då vad byggbolagen tänker göra åt det här?

– Det finns en stor samsyn i branschen att vi behöver gå på djupet i de här frågorna, och både cement-, betong- och stålindustrierna arbetar i dag aktivt med det, konstaterar Magnus Ulaner.

Han får medhåll av Cathis Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– Samverkan är otroligt viktig för vi vet att redan med befintlig teknik kan vi i stort sett halvera vår klimatpåverkan till 2030, men det kräver att vi agerar i hela kedjan, från planering till genomförande, säger hon.

– Vi behöver engagerade och duktiga beställare som kan driva efterfrågan, och vi behöver duktiga leverantörer som kan utveckla de produkter som behövs.

Samtidigt krävs både standarder och gemensamma verktyg som kan underlätta den här övergången.

– Den riktiga utmaningen blir att digitalisera processerna så att beställare och entreprenörer kan jobba tätare tillsammans redan från början, säger Cathis Elmsäter-Svärd.

Flerbostadshus ska klimatdeklareras

För HSB:s del beskriver Magnus Ulaner att man befinner sig i en lärandeprocess där man dels testar att bygga i trästommar, men också att använda och utvärdera klimatförbättrad betong. 

– Tanken är att vi i all vår nyproduktion framöver ska ta in minst ett anbud även på klimatförbättrad stomme. Vi kommer även på sikt behöva använda mer återanvända material och produkter så att vi kan minska användningen av råvaror och bli mer cirkulära.

För från första januari 2022 ska nämligen alla flerbostadshus som får bygglov klimatdeklareras. 

– Det kommer sannolikt på sikt att innebära att man som konsument kan jämföra det hus man funderar på att bo i med ett normvärde, så att man ser om det bostadsköp man planerar att göra faktiskt är ett bra klimatval eller inte.

Läs mer om HSB:s arbete med hållbarhet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?