1515
Annons

Har Baylan fått näringsförbud?

Ibrahim Baylan, vår näringsminister som skall se till att det svenska näringslivet, dvs både stora OCH små företag har de bästa förutsättningar att skapa tillväxt, jobb och skattepengar till vår gemensamma välfärd har under Coronakrisen hittills varit i det närmaste osynlig och inte uppträtt som man kunde förväntat sig av en minister som skall företräda företagsamheten i det politiska livet. Men nu har Näringsministern chansen att stiga fram och göra skillnad för företagen, jobben och framtiden.

Ett av syftena med omställningsstödet var att hjälpa företagen som tappar omsättning till följd av Coronarestriktioner och som inte kan parera detta omsättningstapp med sänkta direkta kostnader. Bland dessa företag finner man många små företag, många med en, två, tre eller upp till tio anställda. Här beräknade regeringen att behovet skulle täckas av 39 miljarder. Bra! Nu har dock endast 1 miljard använts och många företag går på knäna, andra har redan gett upp. Stödet når inte fram. Villkoren är för snäva och det täcker alldeles för lite av dem faktiska kostnaderna företagen har.

Andra vågen – förlängning – gör om och rätt.

Beslut har fattats om förlängning, men med ännu snävare villkor! Nu skall ett företag ha tappat halva sin omsättning för att vara stödberättigad! Om inte stödet nådde fram förut så kommer det definitivt inte att göra det nu! Vid 50% omsättningstapp har de flesta företag redan gått i konkurs, och då behövs inte hjälpen längre. Arbetstillfällen har gått förlorade och samhället har tappat ytterligare en skattekälla, samhällsservice och inte minst förtroendet från en företagare, en samhällsbyggare.

Fagra ord kommer man inte långt med i kristid.

Det räcker inte att säga att man vill hjälpa – man måste mena det, och agera därefter också. Gör nu om omställningsstödet och se till att det hjälper företag som fortfarande har livskraften kvar, sänk gränsen för omsättningstapp till 20% då kommer  regeringen att rädda företag på riktigt. Inkludera också mer av företagens kostnader, Då kommer pengarna att komma fram och till nytta för jobb, skapa nya skatteintäkter och bidra till svensk välfärd både under och efter Pandemin.

Ibrahim Baylan - kliv fram nu och agera för företagen så som förväntas av en näringsminister. Du kan bli ihågkommen som den näringsminister som räddade företag och jobb, eller som den näringsminister som hade näringsförbud under krisen.

Valet är ditt! Du har makten att göra skillnad i ett avgörande skede i Sveriges historia.

Företagarförbundet kräver att:

 • Gränsen för förlorad omsättning justeras från 50 procent till 20 procent avseende omställningsstödet. Annars räddar regeringen bara företag som praktisk redan gått i konkurs, och vad är vitsen med det?
 • Inkludera företagens alla kostnader.
 • Sänk tillfälligt arbetsgivaravgiften till 10,21 procent för alla företag som tappat mer än 20 procent i omsättning. Kan enkelt administreras direkt i samband med arbetsgivardeklarationen hos Skatteverket.
 • Gör det möjligt att ansöka framåt för permitteringsstöd och omställningsstöd redan nu!
 • Resurser tillsätts inom Tillväxtverket så att besked om permitteringsstöd ges inom 1 vecka efter ansökan.
 • Flytta sjuklöneansvaret från företagen till Försäkringskassan från dag 1. Det hjälper företagens likviditet och minskar onödig administrativ börda för företagen i detta utsatta läge.

Mobilisera för riktade insatser mot småföretagen i en utsatt tid 
– tillsätt en småföretagarminister som får ansvaret

 • En småföretagarminister (eller motsvarande person) som har småföretagen för ögonen och kan rikta insatser snabbt för att undvika konkurser bland landets jobbskapare.
 • En småföretagarminister är inte bara viktig i kristid för småföretagare, en småföretagarminister är faktiskt nödvändig för svensk företagsamhet och välfärd både i kristid och under vanliga omständigheter.
 • En småföretagarminister är bra för jobbskapande, företagsamhet, välfärd och Sverige.

Vi kräver en småföretagarminister som från och med nu värnar om alla småföretagare!
 

Mattias Rebané

Näringspolitisk talesperson
Företagarförbundet

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Knowit vinner ramavtal för Ineras strategiska utveckling

Knowit har fått förtroendet att som strategisk partner delta i vidareutveckling av Ineras applikationstjänster. Ramavtalet omfattar större delen av Ineras tjänster inklusive viktiga nationella tjänster som 1177.

Knowit är en av åtta strategiska partners som fått förtroendet i det nya ramavtalet. Knowit har ett långt samarbete och erfarenhet av att utveckla digitala lösningar för Inera. Knowit har bland annat tillsammans med Inera utvecklat den webbplattform som 1177.se bygger på. Webbplatsen riktar sig till alla invånare i Sverige och ställer därför höga krav på tillgänglighet och användbarhet.

 • Vi är stolta över att ha fått fortsatt förtroende inom ramen för den nya upphandlingen. Genom tilldelningen av Ineras ramavtal för utveckling och förvaltning av applikationer vill vi även framåt bidra i arbetet för Vision e-hälsa 2025, säger Mikael Parik som är kundansvarig på Knowit.

Knowit har utöver tilldelningen i upphandlingen av det nya ramavtalet vunnit ett avrop som innebär utveckling av ett nytt innovativt rådgivningsstöd för vårdpersonal i 1177-tjänsten. Sedan tidigare finns också ett längre samarbete där fd Cybercom (sedan 2021 en del av Knowit) stöttat Inera med säkerhetslösningar.

 • Att vara partner till Inera, och tillsammans med övriga utvalda samarbetspartners få vara med och bidra till utvecklingen av viktiga samhällsfunktioner är ett konkret sätt att bidra till vår vision om att skapa ett hållbart och mänskligt samhälle, säger Christina Johansson, Kommunikationschef på Knowit.

Knowit kommer löpande att aktivt erbjuda digitala tjänster i de avrop som Inera genomför inom ramen för det ramavtal som nu trätt i kraft och ser stora möjligheter att kunna bidra till framtidens innovativa applikationslösningar.

För mer information, kontakta

Sebastian Vidovic, Affärskontoret Knowit, +46 730 746 837eller sebastian.vidovic@knowit.se

Christina Johansson, Kommunikationschef Knowit AB, +46 70 5421734 eller christina.johansson@knowit.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
PM_Inera_220520

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?