1515
Annons

Historiskt stora krispaket – ligger kvar i ladorna!

Vad är meningen med historiskt stora krispaket när pengarna ej når fram till krisande företag? Småföretagen står för fyra av fem nya jobb i Sverige men avsedd hjälp uteblir. Företag som av regeringens restriktioner tappar sin kundkrets och därmed intäkterna är på väg att förlora hoppet, därtill en otydlighet och velighet från de myndigheter som är satta att förvalta och betala ut stöden leder till att tiotusentals jobb förloras och många onödiga personliga tragedier riskeras.

650 Miljarder finns redan att använda

  • Regeringen har avsatt 39 Miljarder i omställningsstöd endast 1 miljard har betalats ut.
  • Regeringen har avsatt 100 miljarder till Företagsakuten – endast 2,2 miljarder har betalats ut.
  • Regeringen har gett 500 miljarder till bankerna – 165 miljarder sägs ha betalats ut.
     

Pengarna når inte fram

Att pengarna ej betalas ut är inte ett svar på att företagen går bra. Varje dag talar Företagarförbundet med 100 tals företagare som ropar efter möjligheter, hopp och andrum. Regeringen har öppnat några av dörrarna till sina lador, men låtit myndigheterna bygga ett virrvarr av hinder som endast de med stora administrativa resurser tar sig igenom. Återigen blir dem största företagen vinnare på regeringens politik. Men det är inte i dessa företagen de flesta jobben skapas. Det är i små och medelstora företag som fyra av fem jobb skapas. Det är dessa som måste hållas vid liv för att Sverige skall kunna sysselsätta alla medborgare både under och efter krisen.

Därför måste pengarna i ladorna distribueras ut och vara fundament för företagen så att trygga anställningar kan behållas och nya skapas. Att skapa retroaktiva stöd som kan sökas först månader i efterhand skapar osäkerhet och otrygghet för både företagarna och deras anställda såklart.Pengarna i ladorna måste flyttas och bilda likviditet i företagen för att kunna betala löner och kostnader och därigenom undvika konkurser. Samtidigt är regeringen paniskt ängsliga för att pengarna skall hamna i orätta händer, att bedragare skall försöka komma över stöden för egen vinning snarare än för företaget och de anställda.

Lösning – 1. Omställningslån

Företagarförbundet har redan i våras lämnat ett konkret förslag på att använda ALMI och redan uppsatta digitala processer för att distribuera ut stödlån utan personlig risk till livskraftiga företag. Modellen bygger på ett lån mot en preferensaktie som tillför likviditet utan att knäcka balansräkningen, utan personlig risk för företagaren och med lång rimlig återbetalningstid i takt med att företaget skapar vinst igen efter krisen.

Att distribuera miljarder som lån till ägarledda små företag riskerar att verka kontraproduktivt genom att många ändå tvingas upprätta kontrollbalansräkning på grund av ökade skulder, alternativt tvingas i konkurs av samma anledning. Ett stödpaket måste konstrueras så att likviditetstillskottet kan bokas som fritt eget kapital, t.ex. genom att bolaget äger rätt att konvertera skulden till preferensaktier med tillhörande återköpsklausul.” Henrik Kristensen (Ekon dr., Fil. Dr), VD Reguity Group AB

Lösning – 2. “CSN-lån”

Företagarförbundet föreslår också lån, liknande ett CSN-lån till egenföretagare som hjälper dem att hålla igång sin enskilda firma på halvfart istället för att tvinga denna att lägga ner eller sätta företaget i vila för att belasta A-kassan eller statlig försörjning. CSN-lån kompletterar det omsättningsstöd som både kom alldeles försent och som för många småföretagare inte täcker kostnader och lön så att de kan klara hyra och mat på bordet.

Lyft blicken och titta framåt!

Företagare måste ges chansen att planera framåt istället för att spela på ett statligt lotteri med retroaktiva stöd och beslut som rör tiden bakom nuet. För att rädda företagen och jobben behövs stöd framåt, stöd som ger hopp, stöd som går att planera efter, stöd som hjälper till utveckling.

Med bästa småföretagarhälsningar

Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet

0706-72 18 21, mathias.rebane@ff.se

www.ff.se


Mattias Rebané

Näringspolitisk talesperson
Företagarförbundet

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.seChromoGenics utnämner ny CFO

Erik Elfström tillträder som ny CFO för ChromoGenics den 1:e september

Efter att under de senaste åren löst CFO-rollen på konsultbasis har nu ChromoGenics slutfört rekryteringen av en permanent CFO. Erik Elfström tillträder rollen som CFO & Head of Investor Relations den 1:e september, 2022.  Erik har en examen i ekonomi med inriktning mot redovisning från Högskolan i Gävle och kommer närmast från rollen som CFO för Hectronic AB.

”Det här ligger helt i linje med de förstärkningar av företagsledningen som nu görs. Erik är en mycket kompetent och engagerad CFO med bred erfarenhet från teknikintensiva tillväxtbolag. Vi är mycket glada att vi lyckats knyta till oss Erik.”

Göran Atterling tjänstgör som CFO till Erik tillträder och finns tillgänglig under en övergångsperiod.

Kontakt:
Fredrik Fränding, VD
Tel: +46 (0)18 430 0430
Göran Atterling, CFO & Head of Investor Relations
Tel: +46 (0)18 430 0430
E-mail: info@chromogenics.com
ChromoGenics

Följande bilagor finns för nedladdning:
PM 220520 ChromoGencis ny CFO

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?