Annons

Historiskt stora krispaket – ligger kvar i ladorna!

Vad är meningen med historiskt stora krispaket när pengarna ej når fram till krisande företag? Småföretagen står för fyra av fem nya jobb i Sverige men avsedd hjälp uteblir. Företag som av regeringens restriktioner tappar sin kundkrets och därmed intäkterna är på väg att förlora hoppet, därtill en otydlighet och velighet från de myndigheter som är satta att förvalta och betala ut stöden leder till att tiotusentals jobb förloras och många onödiga personliga tragedier riskeras.

650 Miljarder finns redan att använda

  • Regeringen har avsatt 39 Miljarder i omställningsstöd endast 1 miljard har betalats ut.
  • Regeringen har avsatt 100 miljarder till Företagsakuten – endast 2,2 miljarder har betalats ut.
  • Regeringen har gett 500 miljarder till bankerna – 165 miljarder sägs ha betalats ut.
     

Pengarna når inte fram

Att pengarna ej betalas ut är inte ett svar på att företagen går bra. Varje dag talar Företagarförbundet med 100 tals företagare som ropar efter möjligheter, hopp och andrum. Regeringen har öppnat några av dörrarna till sina lador, men låtit myndigheterna bygga ett virrvarr av hinder som endast de med stora administrativa resurser tar sig igenom. Återigen blir dem största företagen vinnare på regeringens politik. Men det är inte i dessa företagen de flesta jobben skapas. Det är i små och medelstora företag som fyra av fem jobb skapas. Det är dessa som måste hållas vid liv för att Sverige skall kunna sysselsätta alla medborgare både under och efter krisen.

Därför måste pengarna i ladorna distribueras ut och vara fundament för företagen så att trygga anställningar kan behållas och nya skapas. Att skapa retroaktiva stöd som kan sökas först månader i efterhand skapar osäkerhet och otrygghet för både företagarna och deras anställda såklart.Pengarna i ladorna måste flyttas och bilda likviditet i företagen för att kunna betala löner och kostnader och därigenom undvika konkurser. Samtidigt är regeringen paniskt ängsliga för att pengarna skall hamna i orätta händer, att bedragare skall försöka komma över stöden för egen vinning snarare än för företaget och de anställda.

Lösning – 1. Omställningslån

Företagarförbundet har redan i våras lämnat ett konkret förslag på att använda ALMI och redan uppsatta digitala processer för att distribuera ut stödlån utan personlig risk till livskraftiga företag. Modellen bygger på ett lån mot en preferensaktie som tillför likviditet utan att knäcka balansräkningen, utan personlig risk för företagaren och med lång rimlig återbetalningstid i takt med att företaget skapar vinst igen efter krisen.

Att distribuera miljarder som lån till ägarledda små företag riskerar att verka kontraproduktivt genom att många ändå tvingas upprätta kontrollbalansräkning på grund av ökade skulder, alternativt tvingas i konkurs av samma anledning. Ett stödpaket måste konstrueras så att likviditetstillskottet kan bokas som fritt eget kapital, t.ex. genom att bolaget äger rätt att konvertera skulden till preferensaktier med tillhörande återköpsklausul.” Henrik Kristensen (Ekon dr., Fil. Dr), VD Reguity Group AB

Lösning – 2. “CSN-lån”

Företagarförbundet föreslår också lån, liknande ett CSN-lån till egenföretagare som hjälper dem att hålla igång sin enskilda firma på halvfart istället för att tvinga denna att lägga ner eller sätta företaget i vila för att belasta A-kassan eller statlig försörjning. CSN-lån kompletterar det omsättningsstöd som både kom alldeles försent och som för många småföretagare inte täcker kostnader och lön så att de kan klara hyra och mat på bordet.

Lyft blicken och titta framåt!

Företagare måste ges chansen att planera framåt istället för att spela på ett statligt lotteri med retroaktiva stöd och beslut som rör tiden bakom nuet. För att rädda företagen och jobben behövs stöd framåt, stöd som ger hopp, stöd som går att planera efter, stöd som hjälper till utveckling.

Med bästa småföretagarhälsningar

Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet

0706-72 18 21, mathias.rebane@ff.se

www.ff.se


Mattias Rebané

Näringspolitisk talesperson
Företagarförbundet

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.seInnehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?