1515
Annons

250 000 statsanställda ska få hjälp att stärka sin psykiska hälsa under pandemin

STOCKHOLM, 12 november 2020 -- För att bemöta den ökade stress och mentala ohälsa som har förorsakats av pandemin har Partsrådet och stiftelsen 29k tagit fram digital träning i form av stresshantering för 250 000 anställda inom offentlig sektor. Utbildningen kommer att lanseras idag.

Stress är den vanligaste sjukskrivningsorsaken bland statstjänstemän och i spåren av pandemin har arbetsbelastningen och utmaningarna kring ett hållbart arbetsliv ökat ytterligare. 29k och Partsrådet, som stödjer 247 statliga organisationer, arbetar nu gemensamt för att motverka det stigande sjuktalet genom att främja ett hållbart arbetsliv.

Den digitala utbildning som nu lanseras har utvecklats för att tillgängliggöra evidensbaserade verktyg under förhöjd stress och genomförs under en åttaveckorsperiod. Under utbildningens gång utförs både individuella och gemensamma övningar med kollegor i en digital miljö.

– Statsanställda i Sverige har ett viktigt uppdrag och gör ett otroligt jobb varje dag. Det är centralt för parterna, som representerar arbetsgivare och fack,att statligt anställda i medlemmarnas organisationer mår bra - både psykiskt och fysiskt. Med tanke på den senaste tidens utveckling kunde tajmingen för lanseringen inte ha varit bättre. Med den typ av skalbarhet som en digital utbildning innebär har vi potential att göra stor skillnad i statlig sektor, säger Emilia Liljefrost, tf kanslichef för Partsrådet.

Under hösten har representanter från Arbetsförmedlingen, Inspektionen för vård och omsorg (IVO), Statens museer för världskultur och Statistiska centralbyrån (SCB) deltagit i en pilotversion av utbildningen och responsen har varit mycket positiv. 

– Den stress som många upplevde initialt kopplat till ovissheten kring coronaviruset har för vissa varit övergående, men för andra lever den kvar. Övningarna har skapat en känsla av sammanhang, inkludering och bekräftelse, vilket i sin tur ger en känsla av trygghet och välbefinnande. För vår organisation, som sitter utspridd runt om i Sverige, finns det dessutom stora praktiska fördelar att ses i en digital miljö, säger Rebecka Nordenman, Culture Manager på Arbetsförmedlingen, som deltagit i piloten. 

Den digitala utbildningen kommer att lanseras via Partsrådets program ”Hållbart arbetsliv”, som etablerats för att bidra till friska och engagerade statliga arbetsplatser. Liksom andra tjänster som Partsrådet tillhandahåller är träningen kostnadsfri för statsanställda men kräver ett partsgemensamt avrop från den enskilda myndigheten. Då 29k verkar globalt kommer utbildningen även att bli tillgängligt för internationella parter.

Presskontakter

Jenny Harler
Scencia International
Tel: 073-904 85 85
Email: jenny.harler@scencia.com

Maria Modigh
Stiftelsen 29k
Tel: 070-762 00 08
Email: maria@29k.org

Om Partsrådet
Partsrådet är centrala parters stöd till lokala parter på de 247 statliga myndigheter och organisationer som är medlemmar. Verksamheten drivs som en ideell förening finansierad av medlemsavgifter. Inriktningen beslutas av de centrala parterna inom statlig sektor: Arbetsgivarverket, OFR/S,P,O, Saco-S och Seko. Programmet för Hållbart arbetsliv inrättades 2018 i syfte att bidra till en bättre arbetsdag, varje dag, genom friska och engagerade arbetsplatser. De tjänster och insatser som programmet erbjuder ska kännetecknas av att vara nytänkande, enkla och förtroendeskapande. För mer information, se partsradet.se.
 
Om 29k

29k är en stiftelse som verkar för att stärka den psykiska hälsan och öka kvaliteten i människors beslutsfattande för att bidra till en mer socialt och miljömässigt hållbar samt rättvis värld. 29k är initierad av stiftelserna Norrsken Foundation samt Stiftelsen Ekskäret och samskapat med några av världens främsta forskare, filantroper och tech-entreprenörer. Stiftelsen arbetar huvudsakligen mot sitt mål genom sin digitala plattform som omvandlar de mest effektiva psykologiska metoderna till meningsfulla upplevelser för enskilda individer. För mer information, se 29k.org.


Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från NorwegianAnnons

Så använder piloter på Norwegian data för att minska utsläppen

Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.
Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.

Genom lösningar som samlar in och analyserar data får piloter på flygbolaget Norwegian tips för att minska utsläppen när de flyger flygplanet.

– Det är alla piloters önskan att flyga så snålt man kan, just för att minska utsläppen och dessutom hålla kostnaden och därmed biljettpriserna nere, säger Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.

Flygbolaget Norwegian använder databaserade applikationer för att minska bränsleförbrukningen och därmed utsläppen, vilket är i linje med flygbolagets hållbarhetsmål.

En sådan är SkyBreathe, som registrerar data för hur alla flygbolagets piloter flyger flygplanen på respektive rutter.

– Inför varje flygning kan vi se statistik över hur våra kollegor flugit och hur mycket bränsle som gått åt. Då vet vi vad som är en optimal flygning. Genom att flyga på det sättet kan vi spara bränsle, vilket är bra för både ekonomin och klimatet, förklarar Niklas Lindfors. 

På marken kan det till exempel handla om taxning med en avstängd motor och mer omfattande användning av hjulbromsning istället för motorbromsning.

Dessa tips för piloterna kan hjälpa flygbolaget att spara upp till fem procent på bränsleförbrukningen.

– För en flygning mellan Arlanda och Kiruna kan vi spara ungefär 200 kg koldioxidutsläpp, enkel väg. Det är mer än ett kilo per passagerare, om flygmaskinen är full, säger han.

Norwegian utnyttjar väderdata för mer hållbart flygande

En annan lösning är tjänsten ClearPath från det svenska företaget AVTECH, som levererar optimala flyghöjder i realtid. Kraftfulla datorer på marken analyserar stora mängder väderdata och skickar ett kort meddelande till piloterna i luften om var de bästa väderförhållandena finns på den aktuella rutten.

Genom att till exempel byta höjd vid rätt position kan man utnyttja en bättre vind. Det kan spara drygt två procent bränsle under en flygresa. 

– Det ligger i allas intresse att vi förbrukar så lite bränsle som möjligt, med så små utsläpp som vi bara kan, utan att tumma på vår höga säkerhet. Det försöker vi göra hela tiden, avslutar Niklas Lindfors.

Om Norwegians hållbarhetsarbete

Flygbolaget Norwegian har lanserat en ambitiös hållbarhetsstrategi. Bland annat ska man:

° Minska koldioxidutsläppen per passagerare med 45 procent till 2030.
° Ta bort all icke-återvinningsbar plast ombord senast 2023.
° Minska användningen av engångsplast med 30 procent och återvinna all engångsplast till 2023.

Läs mer på: www.norwegian.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norwegian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?