1515
Annons

Företagare vill gå i pension vid 63 år

Att tänka på pensionen är inte det självklara valet för företagare som är i uppstarten eller mitt uppe i karriären – men det borde det vara. Fler företagare vill gå i pension tidigare än vad man faktiskt tror att man har möjlighet till enligt en undersökning från Novus, gjord på uppdrag av Länsförsäkringar.

Vill man uppfylla sin dröm och styra när man vill gå i pension som företagare gäller det att hålla koll på hur pensionen fungerar. Snittålder när företagarna vill gå i pension är 63,2 år medan de tror sig kunna gå i pension först vid 65,2 år.

– Du måste ta ut lön eller överskott och betala in pensionsavgifter och skatter. Annars kan du som är egenföretagare aldrig få samma allmänna pension som om du vore anställd. Varje år du arbetar och betalar skatt tjänar du in till din allmänna pension genom den pensionsavgift som företaget betalar in. Inbetalningen till din allmänna pension maximeras vid en lön på cirka 45 000 kronor per mån (2020), säger Trifa Chireh, pensionsspecialist på Länsförsäkringar.

Tjänstepensionen blir allt viktigare för företagare då den står för cirka 20-50 procent av den totala pensionen. Enligt undersökningen svarar 63 procent av företagarna att de har tjänstepension, 43 procent har annat sparande i företaget medan 12 procent inte har vidtagit några åtgärder alls.

– Att ha koll på pensionen är nyckeln till valfrihet oavsett när man väljer att lämna arbetsmarknaden. I undersökningen ser vi att 43 procent av de med aktiebolag sparar pengar i bolaget vilket kan tyda på att företagaren inte tar ut tillräckligt hög lön. Det gör att den allmänna pensionen blir lägre om man inte ser helheten. För den med enskild firma och inte går med vinst så medför det att den allmänna pensionen blir lägre, säger Trifa Chireh.

Pensionsspecialistens fyra bästa tips:

 1. Ta ut lön eller överskott och betala skatt

  Om du kan, ta ut en ordentlig lön. Helst minst 45 000 kr kronor per mån (2020). Både allmän pension och allmän sjukförsäkring baseras på lön eller överskott som du tar ut och skattar för. Varje år räknas.
   


 2. Säkerställ att du har tjänstepension

  Som företagare måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen. Sparar du 4,5 procent av din inkomst motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension.
   


 3. Få ut pengar ur bolaget till så låg kostnad som möjligt

  Vill du få ut så mycket pengar som möjligt till en låg kostnad är tjänstepension ett bra alternativ. Till skillnad från lön så är det inga sociala avgifter på pensionsavsättningar utan istället betalar man in en särskild löneskatt som är cirka 6 procent lägre än de sociala avgifterna Dessutom kan du som företagare utan tjänstepension fortfarande göra avdrag för ett privat pensionssparande.

  Om du har en enskild firma och inkomst av aktiv näringsverksamhet kan du – enligt huvudregeln – dra av motsvarande 35 procent av överskottet i din näringsverksamhet. Pensionsavdraget får dock inte vara större än tio prisbasbelopp. Avdragsrätten för privat pensionssparande slopades helt 2016.
   
 4. Se över ditt försäkringsskydd

  Tjänste­pensionsförsäkringar innehåller ofta mer än ålders­pension såsom sjukförsäkring, premiebefrielse eller skydd för efterlevande. Säkerställ att du verkligen har rätt skydd utifrån dina förutsättningar.

Läs mer här. 
Länk till Länsförsäkringars pressrum 
  Länk till Länsförsäkringar på Twitter

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsspecialist på Länsförsäkringar Fondliv, telefon 0730-942852
Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 418 50, press@lansforsakringar.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Företagare vill gå i pension vid 63 år men tror man kan göra det först vid 65 år
Bilaga till pressmeddelande 10 november 2020


Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Heba Fastighets ABAnnons

Mindre plast i hushållssoporna ger fjärrvärme med lägre klimatpåverkan

Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba.
Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba.

Vi svenskar kan bli mycket bättre på att källsortera plastförpackningar. Det har fastighetsbolaget Heba och Stockholm Exergi tagit fasta på. Tillsammans genomför de ett projekt som ska resultera i mindre plast i hushållsavfallet – och därmed ett lägre klimatavtryck från uppvärmningen av Hebas lägenheter.  

I dag hamnar över hälften av alla plastförpackningar i hushållsavfallet i stället för att återvinnas. Det kan jämföras med att 94 procent av glasförpackningarna återvinns, enligt statistik från Naturvårdsverket. 

Fastighetsbolaget Heba som utvecklar, äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i Stockholmsregionen och Mälardalen, har krokat arm med Stockholm Exergi för att minska andelen plast som går till förbränning. 

– På Heba vill vi tillsammans med Stockholm Exergi reducera utsläppen av växthusgaser från fjärrvärmen. Då måste vi se till att våra hyresgäster sorterar ut plasten från hushållssoporna. Om en mindre mängd fossila material bränns blir klimatavtrycket från fjärrvärmen lägre, förklarar Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba. 

Gemensam insats

Det är just plasten som förbränns vid produktion av fjärrvärme och el som är den största källan till utsläpp av koldioxid i Stockholm Exergis verksamhet.  

– Tyvärr har vi liten möjlighet att påverka hur mycket plast som avfallet innehåller. För oss är det viktigt att lyfta fram möjligheten att vi tillsammans med våra kunder kan göra något konkret åt saken och minska andelen plast i avfallet. Det är precis vad samarbetet med Heba handlar om – att gemensamt göra en insats för klimatet, säger Sofi Erselius, miljöchef på Stockholm Exergi.

Satsning på miljörum och information

Men hur ska Heba få sina hyresgäster att slänga mindre plast i hushållssoporna? 

– Vi kommer att uppdatera våra miljörum så att det blir tydligare var olika material ska slängas. Vi ser över uppställningen av behållare och hur ofta de behöver tömmas. Men det viktigaste redskapet vi har är att dela information, i olika kanaler och vid flera tillfällen, säger Sanna Göthlin.

Nyligen har Heba även infört hållbara hyreskontrakt vid nyinflyttning, där källsortering är ett krav. Både satsningen tillsammans med Stockholm Exergi och de nya hyreskontrakten hjälper Heba att minska sin indirekta klimatpåverkan. Det här är viktiga steg på vägen mot klimatneutralitet, konstaterar Sanna Göthlin.

Om Heba Fastighets AB
Heba erbjuder hållbara och trygga boenden att trivas i under livets olika faser. För att få en klimatneutral verksamhet arbetar Heba metodiskt med att minimera, förbättra och påverka. Långsiktigt hållbarhetsmål är att förvaltningen ska vara klimatneutral senast 2030 och hela verksamheten senast 2045. 

Läs mer om Heba här. 

Om Stockholm Exergi
Stockholm Exergi är stockholmarnas energibolag. Dygnet runt, året om, tryggar bolaget den växande Stockholmsregionens tillgång till värme, kyla, el samt hantering av avfall. Samtidigt bidrar de till att göra Stockholm till en attraktiv och mer hållbar stad med potential att bli världens första klimatpositiva huvudstad.

Läs mer om Stockholm Exergi här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Heba Fastighets AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?