Annons

Företagare vill gå i pension vid 63 år

Att tänka på pensionen är inte det självklara valet för företagare som är i uppstarten eller mitt uppe i karriären – men det borde det vara. Fler företagare vill gå i pension tidigare än vad man faktiskt tror att man har möjlighet till enligt en undersökning från Novus, gjord på uppdrag av Länsförsäkringar.

Vill man uppfylla sin dröm och styra när man vill gå i pension som företagare gäller det att hålla koll på hur pensionen fungerar. Snittålder när företagarna vill gå i pension är 63,2 år medan de tror sig kunna gå i pension först vid 65,2 år.

– Du måste ta ut lön eller överskott och betala in pensionsavgifter och skatter. Annars kan du som är egenföretagare aldrig få samma allmänna pension som om du vore anställd. Varje år du arbetar och betalar skatt tjänar du in till din allmänna pension genom den pensionsavgift som företaget betalar in. Inbetalningen till din allmänna pension maximeras vid en lön på cirka 45 000 kronor per mån (2020), säger Trifa Chireh, pensionsspecialist på Länsförsäkringar.

Tjänstepensionen blir allt viktigare för företagare då den står för cirka 20-50 procent av den totala pensionen. Enligt undersökningen svarar 63 procent av företagarna att de har tjänstepension, 43 procent har annat sparande i företaget medan 12 procent inte har vidtagit några åtgärder alls.

– Att ha koll på pensionen är nyckeln till valfrihet oavsett när man väljer att lämna arbetsmarknaden. I undersökningen ser vi att 43 procent av de med aktiebolag sparar pengar i bolaget vilket kan tyda på att företagaren inte tar ut tillräckligt hög lön. Det gör att den allmänna pensionen blir lägre om man inte ser helheten. För den med enskild firma och inte går med vinst så medför det att den allmänna pensionen blir lägre, säger Trifa Chireh.

Pensionsspecialistens fyra bästa tips:

 1. Ta ut lön eller överskott och betala skatt

  Om du kan, ta ut en ordentlig lön. Helst minst 45 000 kr kronor per mån (2020). Både allmän pension och allmän sjukförsäkring baseras på lön eller överskott som du tar ut och skattar för. Varje år räknas.
   


 2. Säkerställ att du har tjänstepension

  Som företagare måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen. Sparar du 4,5 procent av din inkomst motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension.
   


 3. Få ut pengar ur bolaget till så låg kostnad som möjligt

  Vill du få ut så mycket pengar som möjligt till en låg kostnad är tjänstepension ett bra alternativ. Till skillnad från lön så är det inga sociala avgifter på pensionsavsättningar utan istället betalar man in en särskild löneskatt som är cirka 6 procent lägre än de sociala avgifterna Dessutom kan du som företagare utan tjänstepension fortfarande göra avdrag för ett privat pensionssparande.

  Om du har en enskild firma och inkomst av aktiv näringsverksamhet kan du – enligt huvudregeln – dra av motsvarande 35 procent av överskottet i din näringsverksamhet. Pensionsavdraget får dock inte vara större än tio prisbasbelopp. Avdragsrätten för privat pensionssparande slopades helt 2016.
   
 4. Se över ditt försäkringsskydd

  Tjänste­pensionsförsäkringar innehåller ofta mer än ålders­pension såsom sjukförsäkring, premiebefrielse eller skydd för efterlevande. Säkerställ att du verkligen har rätt skydd utifrån dina förutsättningar.

Läs mer här. 
Länk till Länsförsäkringars pressrum 
  Länk till Länsförsäkringar på Twitter

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsspecialist på Länsförsäkringar Fondliv, telefon 0730-942852
Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 418 50, press@lansforsakringar.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Företagare vill gå i pension vid 63 år men tror man kan göra det först vid 65 år
Bilaga till pressmeddelande 10 november 2020


Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?