1515
Annons

Vattenfall tecknar kreditfacilitet på 2 miljarder euro med koppling till hållbarhetsresultat

Den 5 november tecknade Vattenfall AB en hållbarhetskopplad kreditfacilitet, en så kallad Revolving Credit Facility, på 2 miljarder euro, tillgänglig i flera valutor. Den nya kreditfaciliteten ersätter Vattenfalls befintliga och ej utnyttjade kreditfacilitet på 2 miljarder euro som tecknades 2014.

Den nya faciliteten som avser täcka Vattenfalls löpande finansieringsbehov har en löptid på tre år med en option på två ettåriga förlängningar. Detta möjliggör för Vattenfall att låna pengar med kort varsel om nödvändigt. Kostnaden för faciliteten är kopplad till Vattenfalls mål för utsläppsintensitet av koldioxidekvivalenter (CO2e).

Vattenfalls mål för utsläppsintensitet av CO2e till 2030 innefattar utsläpp enligt Scope 1 & 2 och har godkänts av Science Based Targets initiative1. Kostnaden för faciliteten är baserad på Vattenfalls framsteg för att nå detta mål. Kostnaden blir lägre om utsläppsintensiteten av CO2e är under en bestämd nivå och en premie måste betalas över en viss nivå.

- Detta är en viktig kreditfacilitet för Vattenfall som säkerställer vår finansiella flexibilitet. Länken till utsläppsintensitet av CO2e visar att hållbarhet är integrerat i hela vår organisation, inklusive finansieringsaktiviteter. Vi ser nu fram emot ett bra samarbete med bankerna, säger Johan Gyllenhoff, Head of Finance och Group Treasurer på Vattenfall.

Totalt medverkar femton banker i den nya kreditfaciliteten. Dessa utgör från och med nu Vattenfalls huvudsakliga bankrelationer.

Barclays Bank PLC, BNP Paribas, Citibank N.A., London Branch, Danske Bank, Handelsbanken, ING Bank N.V., Landesbank Hessen-Thüringen Girozentrale, MUFG, NatWest, Nordea, Rabobank, Royal Bank of Canada, Skandinaviska Enskilda Banken, Société Générale and Swedbank AB deltog i transaktionen som Mandated Lead Arrangers och Bookrunners.

Société Générale Corporate & Investment Banking har varit koordinator och dokumentationsagent.

Skandinaviska Enskilda Banken har varit facilitetsagent och hållbarhetsrådgivare.

För ytterligare information kontakta:

Johan Gyllenhoff, Head of Finance and Group Treasurer, +46 (0)8 739 6513
Johan Sahlqvist, Head of Investor relations, +46 (0)8 739 7251

Vattenfalls pressavdelning, +46 8 739 50 10, press@vattenfall.com

1 Science Based Targets initiative är ett gemensamt samarbete mellan Carbon Disclosure Project (CDP), FN:s Global Compact, World Resources Institute (WRI) och WWF. Samarbetet har utvecklat en metod som anger hur mycket och hur snabbt företag måste minska sina utsläpp av växthusgaser för att kunna infria målen i Parisavtalet. Scope 1 & 2 är utsläpp som avser direkta utsläpp från källor som ägs eller kontrolleras av det rapporterande företaget samt indirekta utsläpp från inköpt energi.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Vattenfall_kreditfacilitet_2mdr_eur

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från MikrofondenAnnons

Så kan investeringar ge vinst för hela samhället

Civilsamhället spelar en stor roll i att lösa många av dagens samhällsutmaningar. Samtidigt saknas ofta möjligheter till finansiering för de företag och föreningar som gör störst skillnad. Där kommer Mikrofonden in i bilden.

– Det vi gör är en enormt god affär för samhället, säger vd:n för landets största sociala investerare.

Mikrofonden brukar kalla sig för kooperationens och civilsamhällets egna riskkapitalister. I portföljen har de investeringar för nästan 18 miljoner kronor i 125 företag, föreningar och kooperativ som skapar samhällsnytta.

– Vi är Sveriges största sociala investerare – och samtidigt den minsta eftersom vi arbetar med mikroinvesteringar, säger Mikrofondens vd Ylva Lundkvist Fridh.

Mikrofonden erbjuder garantier och investeringar till verksamheter och projekt inom social ekonomi och lokal utveckling. Många av dem har ofta svårt att få finansiering, även om det oftast handlar om mindre summor och deras återbetalningsförmåga är god. Där fyller Mikrofonden en viktig funktion och det är samhället som är den stora vinnaren när pengar satsas i den sociala ekonomin. Därför borde det offentliga avsätta mer medel till sociala investeringar, menar Ylva Lundkvist Fridh.

– De företag som vi stöttar gör det till exempel möjligt för långtidsarbetslösa att få arbete. Det skapar minskade kostnader för offentlig sektor och minskat lidande för människor i utanförskap, säger hon.

Även föreningar och företag som vill förvalta sitt kapital på ett socialt ansvarsfullt sätt kan vända sig till Mikrofonden som en del i CSR-arbetet. Då kan pengarna göra nytta och företaget maximera sin positiva påverkan på samhället.

– Det behövs verkligen riskvilliga investeringar i civilsamhället för att lösa de samhällsutmaningar vi står inför idag, säger Ylva Lundkvist Fridh.

En av föreningarna som blivit finansierade av Mikrofonden är Egnahemsfabriken på Tjörn, som arbetar för att fler människor ska kunna ha möjlighet att bygga och äga sin egen bostad.

– Som litet kooperativ är det svårt att få lån. Tack vare Mikrofonden kan vi ha flera självbyggare som bygger sina egna hus hos oss samtidigt, säger Egnahemsfabrikens projektledare Tinna Harling.

88 procent av de sociala företagen i Sverige vill växa, visar en rapport från Mötesplats Social Innovation. Det största hindret är just finansiering. Det saknas finansiella erbjudanden som är anpassade till föreningar som inte har vinstutdelning. I många fall handlar det också om att verksamheterna saknar säkerheter och då har svårt att få banklån.

– Där har vi en jätteviktig roll i att hjälpa de sociala företagen att bli bankmässiga. Det är trots allt så att sociala företag har högre överlevnadsgrad än andra och där kan pengarna verkligen göra nytta. Det tjänar alla på, säger Ylva Lundkvist Fridh. 

Vill din verksamhet investera i Mikrofonden? Eller söker ni finansiering? 

Läs mer och kontakta oss på: www.mikrofonden.se/  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mikrofonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?